Re: Задача 304 (като за машинки)
Браво!!! :):):) Добре дошъл и от мен! :)
Ейййй, направо се стреснах - след 2 (две, ДВЕ) седмици някой реши да се реши да я реши тази задачка. :081:
Това е отговорът и печелиш правото да ни позабавляваш с нещо. ;)
...Макар, че обяснението ти не ми се струва много точно. Май си искал да кажеш, че приемаш, че има само тънки черти и така когато има две от един цвят една до друга - правят дебела.
Нека разкажа и аз каква е идеята. Това си е един реален метод за кодиране на битове който се използва за предаване на синхронни данни чрез аналогови сигнали. Използва се например от Ethernet, SPDIF (цифрово аудио) и доста други. Нарича се Bi-phase Mark Code, Bi-phase Mark Protocol или просто Bi-phase. Идеята е, че се предава една основна честота (в случая дебелите черти) с която се кодират да речем единиците (както е в случая), а за нулите се вмъква допълнителен преход (от където се получават и тънките черти - забележете, че винаги са четен брой) или втора двойно по-голяма честота - от където идва и името.
Браво и на двама Ви! Определено ми хареса тая интерпретация на Bi-phase Mark Code. :Super:
Определено никога нямаше да ми хрумне да пробвам какво се получава след XNOR по двойките битове! Но него поне го загрях, като го каза момчето.
А виж, това другото, дето си го говорите - хич-ептем-баш-съвсем-никак не го разбрах :081:
Мда - За Манчестер код се сетих, но не ми пасна.
Тоя "BiPhase" -не съм работил с него и е по-рядко срещан (не се оправдавам).
Браво и на автора, и на решилия - нека да продължим този така хубав раздел........ :Super:
Чакаме нещо ново :yahoo:
Отново здрасти на всички :)
Честно да си призная това с XNOR-a се получи малко случайно - просто след като си написах двоичния код ми се стори много естествено да се приложи някаква логическа операция върху него, а също така ми се видя малко вероятно броят на битовете да е кратен на 16 просто случайно. Не знам защо, но винаги първата логическа операция, която ми идва наум, е XNOR :)
Колкото до следващата задача - предоставям правото на някой друг да я зададе, тъй като нямам много време да изнамеря нещо хубаво, пък и повече предпочитам решаването :)
Ако си спомням правилно, Bibi беше на ред да дава задачка преди тази да се превърне от междинка в редовна...