Задача 317 (316 - Втора серия)
На другия ден, след ареста на Tup_Loader, началника на NSBEAN събрал подчинените си и отсякъл "А бе тъпанари. Вие не четете ли законите бе. Ще ви уволня всичките. Пускайте човека веднага, че станахме за смях. И вече се казваме GDBEAN".
След два дена, най-големия началник (известен с магарешкия си инат), извикал началника на GDBEAN (тая служба обикновените хора вече галено я наричали GIDDYBEAN) и им наредил:
- Снощи анонимно прочетох темата Антимафиоти проведоха акция срещу потребители на Arenabg.com. Някакви си коварни сладкодумци с псевдоними Malone и FearMe обясняват разпалено, че това не е нарушение на авторски права. Особено ме дразни лицето Malone. Изнамерил е една купчина закони, членове и декларации и си въобразява, че не било престъпление според закона. Глупости. Аз съм закона. Проблема е, че субекта Tup_Loader също е прочел всичко това и ще ни съди за ареста. Искам денонощно наблюдение на Tup_Loader. Какво прави, с кого се среща, какво яде, какво пие, какво вижда, какво мисли. Всичко. Абсолютно всичко. Веднага. Ясен ли съм. Ще го закопчая аз този престъпник. Все нещо ще излезе. Я нелегален софтуер, я нещо друго.
- Ама шефе, той Tup_Loader междувременно се покри
- Да, покрил се е. Но, днес разузнаването донесе:
ПЪРВО – Tup_Loader вече има 20 квартири.
ВТОРО – Tup_Loader вече сменя квартирите така: или една напред, или две назад.
- Ама шефе, ние можем да проверяваме само по две квартири на ден. Миналия път ни трябваха 10 дни за да го намерим. Сега сигурно поне две седмици ще го търсим.
- Какво – изревал големия началник – Марш навън и ми го намерете по най-бързия начин
И сега експертите на GIDDYBEAN умуват кой е най-бързия начин.
Преглътнете неодобрението от действията им и им помогнете.
---------------
Задачата е съставена с любезното и вещо съдействие на Silviya.
Също така е спазен принципът за защита на авторските и други права на лицата: Pimpirlit, FearMe и Malone
Re: Задача 317 (316- Втора серия)
За 15 дена ето как става, ама за по-малко още нищо не ми иде на ум...
Код:
(O)X .(O)X . O X . O X . O X . O X . O X
. O X .(O)X .(O)X . O X . O X . O X . O
X . O X . O X .(O)X .(O)X . O X . O X .
O X . O X . O X . O X .(O)X .(O)X . O X
. O X . O X . O X . O X . O X .(O)X .(O)
(X). O(X). O X . O X . O X . O X . O X .
O X . O(X). O(X). O X . O X . O X . O X
. O X . O X . O(X). O(X). O X . O X . O
X . O X . O X . O X . O(X). O(X). O X .
O X . O X . O X . O X . O X . O(X). O(X)
(.)O X(.)O X . O X . O X . O X . O X . O
X . O X(.)O X(.)O X . O X . O X . O X .
O X . O X . O X(.)O X(.)O X . O X . O X
. O X . O X . O X . O X(.)O X(.)O X . O
X . O X . O X . O X . O X . O X(.)O X(.)
ПП://
Ето и вариант за 12:
Код:
O X(.)O X(.)O X . O X . O X . O X . O X
. O X . O X(.)O X(.)O X . O X . O X . O
X . O X . O X . O X(.)O X(.)O X . O X .
O X . O X . O X . O X . O X(.)O X(.)O X
. O(X). O(X). O X . O X . O X . O X . O*
X . O X . O(X). O(X). O X . O X . O X .*
O X . O X . O X . O(X). O(X). O X . O X
. O X . O X . O X . O X . O(X). O(X). O*
X .(O)X .(O)X . O X . O X . O X . O X .*
O X . O X .(O)X .(O)X . O X . O X . O X
. O X . O X . O X .(O)X .(O)X . O X . O*
X . O X . O X . O X . O X .(O)X .(O)X .*
Камене, разбирам какво имаш впредвид с тая* картинка (или поне така си мисля). Обаче ако аз сега кажа "Да това е решението", то утре Silviya (и не само тя) ще каже "Бахмааму, тия са почнали да си говорят бинарно. Като роботите по филмите".
Хора сме все пак. Мецни нещо към тая шаренийка.
Тринарно, може би... ;)
Такаааа... Първо: малко по-ясна картинка:
http://xs200.xs.to/xs200/06195/zad317.gif
Ако първият ден мизерникът е бил в някоя от "белите" къщи, то в следващите дни* може да се намира само в "бели" къщи. Съответно това е така и за "светлосивите" и "тъмносивите". Целта е да "обезвредим" първо, да речем, "светлосивите" къщи. Ако не го "хванем", означава, че се намира в "белите" или "тъмносивите". И т.н.
С "Х" са отбелязани къщите, в които при неуспешно наблюдение предишния ден, е невъзможно да се намира* Tup_Loader.
Разкошна картинка. И вярно решение. "Вярно", в смисъл, че гарантира успех за GDBEAN. До късно снощи си мислех, че това е решението с минимален брой дни. Сега обаче не съм напълно убеден дали това е така. Преди да се произнеса окончателно, се налага да направя няколко мъчни проверки, които ще отнемат още малко време.
Така че, забавлявайте се с междиннки дотогава.
//* :brickwall: как можах да сложа такова криво число за брой на квартирите* :brickwall:
Търси се "по-добро решение от 12 дни" !!! Рано е да обявявам kamenf за победител. Категоричен съм.
// 20 не е чак толкова криво число
// и прощавайте за паузата
// "по-добро решение от 12 дни" означава решение на което дните са по-малко от 12
Мдааа... става и за 11. Ето как:
http://xs100.xs.to/xs100/06196/zad317-2.gif
Ама за по-малко не съм сигурен, че ще има как. ;)
Обяснението: имаме 7 диагонала от даден цввят => ни трябват най-малко 7 засечки за да ги неутрализираме: 3*7 = 21; 21/2 = 10.5 дена, което би трябвало да е най-малкото възможно.
:Super:
И обяснението, е много ”прегледно”. Всъщност, числото 20 се оказва много хубаво, тъй като с подобно обяснение, се вижда, че ако къщите са 21 на брой, то 11 дни не стигат - трябват 12 дни. Обаче 12 дни също така стигат и за 23 на брой къщи.
Вчера си играх да правя „генератор” за следващи серии и съответните решения. Най-хубави серии се получават, когато сумата от стъпките <напред,назад> е просто число и броя на квартирите е голям. В нашата I-ва серия имахме стъпка <1,1> (просто число 2) , а във втора – стъпка <1,2> (просто число 3). Заслужава си да пратим например VII-ма серия на бат’Райън. (46-50 квартири, стъпка <3,4>, проверявани квартири на ден: 2). Ще има да се гърчи бая време, тъй като може да се предположи, че не е гледал I-ва и II-ра серия. Като се прочете условието на VII-ма серия, първоначално даже е трудно да се проумее, че търсещия има печеливша стратегия.
kamenf - ти си наред