-
Триъгълник
Здравейте!
Виждам, че обичате трудните задачи. Тези дни си зададох една реална:
Предговор - По време на лекции по висша математика ІІ аз си сгъвах оригами. Ползвах си листите, от които си правех квадрати а от квадратите различни фигурки. Направих една фигурка от квадрата и се получи красиво (поне на мен ми хареса), направих още една която в основата си беше на квадрат но иначе беше 16-то ъгълник и пак се получи добре. Поисках да направя аналогична фигурка и от триъгълник.
Имам само квадрат, мога само да го сгъвам насам натам. Нямам нищо с което да измервам разстояния или ъгли. Искам само чрез сгъвания да получа равностранен триъгълник вписан в квадрата.
1. Възможно ли е това което искам?
2. Ако Да! - Как
Мерси предварително :)
-
Re: Триъгълник
-
Хубаво... само трябва да видя от къде да започна, щото малко... Сега ще го асимилирам върху 1 лист хартия (ако мога). Ако се получи ще кача снимка на резултата :)
-
Чакай с думи да го разкажа.
1. Правим разполовяващите прегъвки. Разгъваме ги.
2. Водим два срещуположни ъгъла на квадрата до току-що отбелязаните гънки и новото положение на страните на квадрата съм го маркирала в червено.
3. Правим една диагонална прегъвка. Разгъваме я.
4. Водим по нея другия ъгъл, докато стигнем до червените (сгънатите) места.
-
Да! Получи се!! :ole Супер си! Мерси много :)
-
Тогава ето ти едно по-право, на подобен принцип:
http://ivanpetrov.com/bibi/problem_334m_2.gif
Тъй като се издаде какви лекции слушаш, ще вметна, че опитваш да решиш задача за трисекция на ъгъл, която в общия случай е нерешима.
Но ние имаме късмет, понеже опитваме да разделим ъгъл от 180 (или 90, или 45) градуса, които все пак стават...