Задачка за преливания и колбички
  Среднощна идилия:
Аз си пия биричка и гледам футбол, дъщерята си стяга куфарчето, а жената се старае да пречи и на двама ни.
На другия ден детето трябва да е в София, за да представи вазата, която е успяла да реставрира за близо месец.
Не щеш ли - котката се намеси и.......вазата стана на няколко парчета. 
Ами сега!? Имам лепило, но за да изсъхне до влака трябва да спазя точно пропорцията на сместа. 
Втвърдителят е точно за 100 милилитра от лепилото. А в шишето е останало точно 110 милилитра.
Трябва да успея да отделя точно 100 в шишето, да добавя втвърдителя и то по най-бързия начин!
От детските ми занимания по химия са ми останали 2 колби - едната е 65, а другата - 30 милилитра.
Хубавото, все-пак е, че лепилото не полепва по стените и може да се прелива многократно без загуби.
Вазата беше спасена, но с колко преливания?
     Re: Задачка за преливания и колбички
  65 мл от лепилото (+65 мл от втвърдителя) достатъчни ли са за залепването ?

------------------
Явно не са достатъчни, след като има такова изречение в условието:
 ... Трябва да успея да отделя точно 100 в шишето, ...

Един примерен вариант е:
1. Сипваме 65 в голямата колба, махаме 30 чрез малката колба и преливаме остатъка от 35 в шишето
2. Повтаряме 1. и в шишето вече имаме 70
3. Чрез малката колба измерваме още 30 и ги добавяме в шишето - и стават точно 100
  Втвърдителя не знам колко е - той е на прах в пликче, за 100 милилитра лепило.
  За сега успявам с 12 преливания.
Но ми се виждат твърде много :(
  1. Сипваме 65 в голямата колба, от голямата преливаме в малката 30 и остават 35 в голямата. Преливаме тия 35 от голямата в шишето.
2. Сипваме 65 в голямата колба и преливаме в шишето

35 + 65 = 100

Общо 5 на брой сипвания и преливания. Но малката колба остава пълна, така че 6 на брой.
  Не разбрах - защо не преляхме направо 30 в малката?
Не е лошо да се опише процеса - 110 0 0
                         45 65 0
                         ...........
                         100 ? ?
  Не разбрах дали оставащите 10 мл ни трябват или можем да ги изхвърлим в канала.

Ако не ни трябват:
110 0 0
1. 45 65 0
2. 45 35 30
3. 75 35 0
4. 75 5 30 тук 5те мл от голямата колба ги изливам в канала
5. 105 0 0
6. 40 65 0
7. 40 35 30
8. 70 35 0
9. 70 5 30 
10. 100 5 0
  Шише/колба65/колба30/съд

0 - 110/0/0/0
1 - 45/65/0/0
2 - 45/35/30/0
3 - 45/0/30/35
4 - 0/45/30/35
5 - 0/65/10/35
6 - 0/0/10/100

Прав си.
Но стандартно нямаме право да ползваме допълнителен съд.
И не можело да се изхвърлят 5-те литра - трябвало да се запазят за друга ваза...

Мисля, че само с трите налични съда трябват поне 11 преливания:
 0.
110
0
0
1.
45
65
0
2.
45
35
30
3.
75
35
0
4.
75
5
30
5.
105
5
0
6.
105
0
5
7.
40
65
5
8.
40
40
30
9.
70
40
0
10.
70
10
30
11.
100
10
0
  Не се и съмнявах, че @Bibi ще я реши наум....
Ама аз действах по метода на @MitkoS, само с една уговорка - ракиената ми чашка не събира 100 милилитра.
Затова събрах всичко в шишето /така е по условие/.
Изхвърлянето в канала, предложено от @Edin_Lud не ни помага - то си е преливане и трябва да се брои.

:Drinks:
  //offtopic
Типовете дето измислят тия задачи много ме дразнят с креативността си - цялата история с котката и вазата, ама неможело да се излива в канала... А в кенефа може ли ???
Ми като е така напиши условието с 2 изречения - имаме 3 колби по толкова милилитра, с колко преливания получаваме толкова милилитра, като няма загуби от преливане и неможе да се излива/прелива никъде другаде !
  Като те дразни, не го чети.

А най-добре да се понапънеш да направиш едно-две условия, пък после да критикуваш. Ще перефразирам една поговорка за да ме разбереш по-добре:
"Този който нищо не прави, никога не греши".

----------------
Пък да не говорим, че понякога част от задачата е да се проумее и допълни условието.
   Цитат:

Първоначално публикувано от MitkoS  

Пък да не говорим, че понякога част от задачата е да се проумее и допълни условието.

Перфектно!
Относно поговорката, мисля че като неможеш да правиш нещо добре, то просто не го прави... 
   Цитат:

Първоначално публикувано от MetalMilitia  
 //offtopic
Типовете дето измислят тия задачи много ме дразнят с креативността си - цялата история с котката и вазата, ама неможело да се излива в канала... А в кенефа може ли ???
Ми като е така, напиши условието с 2 изречения - имаме 3 колби по толкова милилитра, с колко преливания получаваме толкова милилитра, като няма загуби от преливане и неможе да се излива/прелива никъде другаде !

Цитат:

Първоначално публикувано от MetalMilitia  
 Перфектно!
Относно поговорката, мисля че като неможеш да правиш нещо добре, то просто не го прави... 

Относно поговорката - 'що се пробваш да пишеш по форумите, кат' не го умееш т'ва деяние, а? :081:

"Типовете" се стараят да доставят приятни емоции на другите, а "лешоядите" се опитват нещастно да ги коментират и квалифицират. Познай от кой тип си...

Лешояд си ти в момента. Защото ако започнем да броим правописни и пунктуационни грешки, дори само в тази тема ще са доста. А критиката ми в началото беше по-скоро градивна, и маркирана като offtopic. И ако ти неможеш да разбереш какво съм писал там, относно кратките, точни и ясни задачи, много жалко за тебе...