Защо ? Ще ми сменят Рожденната дата ?
Заради инициативата "бебе 2000" на 31.12.1999 в България са се родили 10178 бебета , а на 1.1.2000 още 4550 (Прираста за България винаги е добре дошъл :) ) След като е минала процедурата за определяне на бебе 2000 и наградата е дадена в министерството на здравеопазването е свикано спешно съвещание и е взето решение ! На следващия ден на родителита на 179 деца родени през 31.12.1999 е съобщено ,че ще трябва да променят рождените дни на новородените им и да запишат в актовете за раждане , че са родени на 1.1.2000 !
Защо ? :taz
Re: Защо ? Ще ми сменят Рожденната дата ?
Защото не могат да стигнат ЕГН-тата?
Мразя те !
:) Интересното е , че когато ми хрумне нещо такова което не е кой знае колко трудно и на който и да го кажа + отговора в последствие, получавам упреци , че никой нямало да се сети за това или онова !
И винаги им казвам , че има един форум .. с едни хора ... дето ще се справят !
Поне да не беше писала отогвора толкова бързо. Браво
Хм
а броят на пишките няма ли значение....размерът е ясен........ :))
Вярно бе - не стигат 179 номера
Цитат:
Първоначално публикувано от Wise
Хм
а броят на пишките няма ли значение....размерът е ясен........ :))
Има, има..
А задачата е доста по-сложна, отколкото изглежда. Защото ако в един ден се родят 4550 деца, а на следващия 10178 - бая работа ще се отвори по разхвърлянето на тия деца по дати на раждане. Дори да не броим наличието или липсата на "пишка".
Всъщност, ако трябва да бъдем точни, проблем ще възникне ако се родят повече от 1 000 деца на една дата, а не 10 000. В ЕГН първите 6 цифри са датата на раждане, следващите 3 са поредността на раждането - от 0 до 999 и са разпределени по региони, но при недостиг се взема "на заем" от друг регион. А последната цифра е контролна сума и "не играе". :)
И да, пишките имат значение - за пишльовците деветата (препоследна) цифра е четна, за останалите нечетна. Което пък ще да рече, че проблем ще има и при повече от 500 от един пол, независимо че общия брой не е надхвърлен. :)
Да, именно поради това би се отворило бая работа по разхвърлянето по дати :)