вероятност да уморим шефа от диабет
Хрумна ме нещо, ако не е за тук, или е тъпо - затривайте.
Ако в едно предприятие (да приемем - с непрекъсваем режим на работа) работят 365 човека и всеки носи на шефа кутия с бонбони на рожденният си ден, каква е вероятността всеки ден през годината да има бонбони на бюрото на шефа (респективно - да го уморят човека по "сладък" начин....)? Ами ако са 700 (добре де, 730 човека)? А колко човека трябва да са за да е сигурно, че всеки ден ще има бонбони?
Отговор: вероятност да уморим шефа от диабет
Цитат:
Първоначално публикувано от
Georgo
Хрумна ме нещо, ако не е за тук, или е тъпо - затривайте.
Ако в едно предприятие (да приемем - с непрекъсваем режим на работа) работят 365 човека и всеки носи на шефа кутия с бонбони на рожденният си ден, каква е вероятността всеки ден през годината да има бонбони на бюрото на шефа (респективно - да го уморят човека по "сладък" начин....)? Ами ако са 700 (добре де, 730 човека)? А колко човека трябва да са за да е сигурно, че всеки ден ще има бонбони?
364/365^(брой служители)
за 365 - 36,7% или ~~130 дни няма да има никой рожден ден
за 730 - 13,5% или ~~45 дни
Сигурно няма, ама да кажем 3650 е 0,0045% вероятност или 1 ден
Цитат:
Първоначално публикувано от
Georgo
А колко човека трябва да са за да е сигурно, че всеки ден ще има бонбони?
Каквато и да е бройката на хората, никой не може да гарантира че поне един от тях ще е роден примерно на 29.01 :)
Аз бонбони и разни други измислени вафли с палма не ям . Като ме почерпят взимам от учтивост и предавам на някой дето се трови. Единственото сладко дето ям е черен шоколад и пчелен мед ( само от моя пчелин )
Та за да отровите някой , той трябва да си е предразположен към яденето на боклуци , иначе няма да стане