-
Отговор: Laptop, Ultrabook, Netbook - помощ при избор на преносими компютри.
Microsoft имат програма за лицензиране на софтуер за refubished компютри.
Поне от телефона не успях да достигна до списък с оторизирани търговци за България.
Относно препродаването на ОЕМ лицензи... сложна материя ми се вижда. Има търговци, които изкупуват лицензи и ги препродават. Единият даже е маркетплейс търговец в еМаг. Цитират се решения на Съда на ЕС, че ОЕМ лицензи могат да се препродават, дори в лицензното споразумение да пише друго.
-
Taka.
Все още съм без нов лаптоп/нотебук. :)
За сега изборът е между 3 марки и модела:
- Lenovo Thinkbook
- Acer Swift(1 или 3 или 5, не съм решил все още ;):):confused: )
- Asus Vivobook или както там се казваше.
Байото го поправиха и го ползвам, но ще на ща, доброзорлен ще го сменям и зачислявам "в запаса"(резерва), щото одъртя горкият, а и отделно онези боклуци Сони не разпродадоха бизнеса си с мобилни компютри(лаптопи) и оутсорснаха поддръжката на софтуера, та сега от време на време се появява и някой проблем с драйвери, а аз си мисля, че е проблем с хардуера ...
Пример - от време на време ненадейно се появяваше някакво пращене в говорителчетата, дори непредизвикано - така като си стои лаптопа в активен режим и започват да пращят и се губи звука и няма начин да се пусне.
Откакто преди 2 седмици си инсталирах Microsoft Edge(самият Уиндоус 7 ми го предложи или отнякъде изскочи реклама) от официалната страница на Microsoft вече около 3-та седмица това пращене и загуба на звук просто го няма ...
И като гледам няма и да го има...
Но ще го зачислявам в резерва.
Единствено ще изчакам появата на лаптопи с новият Ryzen 5 4500U мобилен процесор и ще купувам.
Доколкото разбрах/прочетох Thinkbook-a е "проява"(на основата) на Lenovo IdeaPad.Шаси и корпус всичко от алуминии.Има подсветка и антиsplash(против пръски/капки или разливане)защита - кой както си го преведе.
Има пръстов сензор, който е вграден в копчето за пускане/гасене на лаптопа, екраните им са IPS FULL HD по 250 нита.Тежат 1.7кг/1.8кг. Процесорът им е 10101u/10201u.
Асусите са нещо подобно, но от тях има и по-леки, но не ми дават такива пари.
Отделно, че имам избор между Swift и Thinkbook.А не ми се дават, защото нито имат по-голяма производителност, нито като гледам са по-здрави, нито са по-малко или еднакво пари, а отгоре на това и тежат колкото или повече от Thinkbook-а, който е по-тежкият измежду Swift и lenovo Thinkbook.
Единственото което леко ме дразни, е че вероятно Swift-a няма да може да се ъпгрейдва с повече RAM след време, което е леко фрустиращо(разочароващо), не защото ще го ъпгрейдвам кой знае колко, но защото все пак ще им тази възможност.За справка Сонито в момента е 2х4гб Hyper X мисля kingston-и.И това му е единственият ъпгрейд, но пък му дойде добре, да не се напъва много.
А ще чакам Ryzen 5 4500u, защото му дават да превъзхожда значително i5 10210u на интел.
Засега толкова.
-
Такива лаптопи ще видим сигурно лятото, може и в края му. Така че бая ще има да чакаш.
-
4-то поколение Ryzen 5 и 10-то поколение Core I5 са прекалени за потребител с т.нар. ежедневни задачи..Все се чудя някой защо иска алуминиев корпус, сякаш иска да участва в Кечмания.
-
Не искам алуминии.Моделите са такива.
Просто за тези пари има алуминиев корпус.И като ще давам пари, защо не алуминии...???
Горе долу по-същата причина по която имам автомобил за 240-50 коня.За тези пари това което можех да купя като най-добро(откъм съотношение мощност-комфорт- надеждност/безаварийност-цена на поддръжка).
А и сега съм с лаптоп с пластмасов корпус.Не се оплаквам - издържа 3 падания с директен удар в ръба до едната панта без каквито и да е последствия за лаптопа, освен побитости по пластмасата.Здрав лаптоп с добър FULL HD екран.Първият съм в този форум с такъв, и всички ме "анатемосваха" защото "много висока била резолюзията на този екран(15'4) и как съм щял да чета малките букви поради високата резолюция" :-memnon
Може да се проследи дискусията от преди 10-на години...;)
Няма нищо, то и с колата беше същият цирк - първата година "анатема", след това "дай да я покарам" :))
За тези пари купувам най-доброто, а и да не го ползвам на 100% още по-добре.Техника която се ползва на 100% от възможностите й сдава багажа...Винаги е по-добре да има резерв като производителност.Отделно това отговаря повече на критерия "ползване с преспектива", тоест дългосрочно ползване с оглед на нарастващите изисквания на софтуера към хардуера.
Общо взето съм раздвоен между мобилността на swift около 1.2кг-1.5кг и възможността за ъпгрейд на Леново Thinkbook.Ще го изяснявам в движение този въпрос със себе си.И в зависимост от новите предложения.Ако е възможен ъпгрейд на РАМ-а, ще е сигурно swift.Ако не ще го мисля в зависимост от теглото на всеки един лаптоп.
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
emil vasilev
4-то поколение Ryzen 5 и 10-то поколение Core I5 са прекалени за потребител с т.нар. ежедневни задачи..Все се чудя някой защо иска алуминиев корпус, сякаш иска да участва в Кечмания.
Като ти покажа стария ми Lenovo Yoga с пластмасов корпус на 4 години как изглежда,и колко пъти му се пука корпуса при пантите,ще разбереш защо новият ми е с алуминиев корпус:)
-
Ето какви процесори пусна AMD днес:
AMD Ryzen™ 9 4900H
AMD Ryzen™ 9 4900HS
-
Здравейте!
Не искам,но ми се налага покупката на лаптоп.Ще се използва в училище, което означава работа с Word,Excel,Power point,вероятно и някой филм за гледане.Няма да се играят никакви игри.Сумата,която мога да отделя е 800 лв.
Благодаря!
-
-
Да , но с ОС отива към 1000лв.
По-добре малко по-слаби характеристики , например това - https://ardes.bg/product/lenovo-idea...bm-w10h-167126 , но с Уин 10.
-
-
Ако има нещо,което си заслужава мога да отпусна още 200 лв.
Благодаря на всички ,които се отзоваха до момента!
-
Избирай от новите процесори на интел или АМД.
Новите на АМД имат около 40-60% по добро вградено видео в процесорите ryzen5 4500u и нагоре.
Миналия месец имаше нови лаптопи леново, с новите процесори на интел, но сравнително бързо ги изкупиха.
Иначе мога да препоръчам Outmax като един от сайтовете с най евтини лаптопи и с безпроблемна рекламация ако се наложи.
-
Аз все си мисля,че за така наречените ежедневни задачи са напълно достатъчни процесори като Celeron, Pentium или Athlon с вградените им графики. Съчетани с едно SSD ще вършат добра работа. Като изключение може да се избягнат Pentium N### и Celeron N###.
-