-
Отговор: Laptop, Ultrabook, Netbook - помощ при избор на преносими компютри.
15 инчовите Лаптопи вече са по малки само 36 см. ширина, заради по малките рамки около дисплея. Преди това бяха по 38-40 см.
Много се радвам че не си купих Лаптоп сега на промоциите с 11-то поколение Intel. Защото сега новите Лаптопи от 2022г. ще са с 12-то поколение Intel и DDR5, и NVME 4.0 PCI 4.0.
Все пак старото ми лаптопче е с 32GB DDR4 и 2TB SSD и NVME, и WiFi6. Но вече е на 5 години и е време за смяна. Ето как е в момента:
Asus Vivobook Pro N580VD: CPU i5 7300HQ / RAM 32GB DDR4 2400Mhz / Nvidia GTX1050 4GB / NVMe Samsung 980 Pro 1TB + 1TB SSD Crucial MX300 / WiFi Intel AX200
Да добавя че новите Лаптопи от 2022г. повече няма да използват SATA3 Хардове, това е много остаряло и бавно, а ще използват само NVME Хард Дискове PCI 4.0, също така няма да има повече USB 2.0 портове , а само USB3.2, USB-typeC, или thunderbolt. Няма да има DDR4 която работи на 2000-3000Mhz, a ще има само DDR5 която работи на 5000-7000Mhz. Екраните вече не са 60Hz, a са по 140-320Hz.
Абе накратко казано големи промени.
-
Мен ме дразни това окастряне в броят на САТА интерфейсите при лаптопите, но и при десктопите. Понеже ще има един, макс 2 NVME и ще стане почти невъзможно да си клонираш старият хард на нов с dd например, защото няма да има къде да го закачиш. Сега почти всяко десктоп дънце има 4 сати и си боцкаш лесно хардове
-
Ами да но почти всички 15 инчови Лаптопи имат място за по 2 харда или 2 NVME слота, това винаги се гледа преди да се купи.
Но колега за клонирането аз съм си купил Кутишка за NVMe Хард Диск. И в нея си слагам старите NVMe хардове като Samsung 970Evo, а новият е в Лаптопа Samsung 980 Pro 1TB.
Кутишката е малка и може и да ползва като бързо USB с 1 или 2TB Бърз хард.
-
Искав да купя един лаптоп за съпругата с Интел процесор или Райзен да гледам ?
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
Slusatel
Искав да купя един лаптоп за съпругата с Интел процесор или Райзен да гледам ?
а тя ще го ползва за...?
P.S. ааа, и само да помоля: недейте нарича "хардове" SSD-тата :)
-
счетоводство , ФБ + филми + музика
-
Цитат:
Първоначално публикувано от
Slusatel
счетоводство , ФБ + филми + музика
т.е. произволна комбинация от параметри би била предостатъчна
значи трябва да се фокусираш не върху производителност, а върху големина на екрана и издръжливост на батерията на възможно най-ниската цена
например: https://ardes.bg/product/asus-x409fa...-m10450-230809
-
Гледаш изискванията за счетоводната програма.
Относно ЦПУ - едва ли ще вземеш нещо от 12 серия на Интел, че много кинти. От предишните модели мисля, че е по-добре да вземеш по-доброто от Райзен. Но все пак скорошен модел. Старите АМД са много зле спрямо Интел в сметките, а не се знае Счетоводната програма колко е натоварваща.
Звук от лаптоп...
Вградените видеокарти ще се справят с филмите.
SSD за ОС, евентуално втори "обикновен" за архиви, но винаги трябва да си правите архиви на базите И на друго носител или облак или ...
Клиентите може и да плащат малко, но имайте отговорност към данните им
-
Не тя си доработва вкъщи , иначе в офиса е с дебел комп, музика и филми се закача на домашния тв ,но по WI-FI . Не можах да я науча да ползва HDMI , който виси от телевизора , не ползва и външния хард , женски работи ...
https://plasico.bg/asus-vivobook-15-...w#full-details
Някакво мнение за този, най-вече ми хареса дисплея
-
Мнение за посочения модел ?
-
абсолютен overkill за целта...
-
-
не знам дали ме разбра или ме разбра и остана довелон, но "overkill" означава "прекален/предостатъчен"
само един съвет: така и така си решил да даваш 1,2 К, по-добре сложи още 20 кинта и го направи с 16 гиги, така с 12 звучи като ъпгрейднат изтърсак :)
а и е по-добре модулите да са с еднакви параметри, което няма как да се гарантира с 8+4
-
предполагам е 6+6 = 12 , разбрах те и го купих вече, взех даже последната бройка
-