Dell Inspiron - хардуерен проблем
Здравейте колеги,
Имам следния проблем и търся малко помощ...
Dell Inspiron 1300 XP pro sp3 (беше)
предистория: по време на работа изведнъж сменя резолюцията на дисплея на 640/480 в 4 битов цвят
след рестарта windows-a опитва да зареди и умира на черен екран и до там.
приложени са до момента следните "хватки":
1. изтриване на дял С: , създаване и формат отново. при този вариант след формата се копират инсталационните файлове, първи рестарт и ... до там- черен екран forever.
2. тъй като ми се е случвало и подобно нещо и друг път, пуснах един memtest86+, нъц- нищо не намери.
3. буут с liveCD miniPE май се казваше - тръгне да зарежда и умира по аналогичен начин.
4. буутнах с диска към лаптопа, който освен драйвери, има и туул за тест и диагностика.
Тъй като вече имам вътрешно предчувствие, че нещата отиват на видеокарта, пуснах само теста на видеото и ....... отново същото черно...
Това е до момента... някакви предложения за други тестове?
Другия ми въпрос е какво може да се е смахнало по тая кара и къде мога да го занеса да го оправят?
По памет май Индекс България и Прогрес май сервизираха dell.
Ще бъда благодарен на всякаква помощ по този въпрос.
Благодаря!
Re: Dell Inspiron - хардуерен проблем
За съжаление намирисва на скапано видео и понеже е на дънната платка търси сервиз и гаранционни опции...
Цитат:
Първоначално публикувано от dash
За съжаление намирисва на скапано видео и понеже е на дънната платка търси сервиз и гаранционни опции...
гаранция няма, изтекла е преди 3 месеца някъде... така че май ще е просто сервиз, ама да е читав...
явно всичко си опитал,освен да подмениш драйвера, на видеото.
nVidia
ATI
P.S.
ако е ATI, те съветвам, да не слагаш последният драйвер,много е нестабилен
Цитат:
Първоначално публикувано от fXOrange
явно всичко си опитал,освен да подмениш драйвера, на видеото.
nVidia ATI
P.S.
ако е ATI, те съветвам, да не слагаш последният драйвер,много е нестабилен
колега, идеята е чудесна, но къде точно да го сложа този драйвер, при положение че не се стига до зареждане на ОС?
Ако при буутване натискаш F8 и след това избереш enable vga mode пак ли не стига до OS?
Цитат:
Първоначално публикувано от Io
Ако при буутване натискаш F8 и след това избереш enable vga mode пак ли не стига до OS?
В момента вече е без ОС, дяла е форматиран и до някъде копирани инсталационни файлове. Убеден съм вече, че проблема е хардуерен-видео. Насочихме го към сервиза нз ЦАПК "ПРОГРЕС" да видим как ще се справят, все пак са оторизирам сервиз на DELL.
Ще споделя резултата по-късно.
Благодаря!
Обнови си БИОС-а. Също можеш да си дръпнеш някой диагностичен диск от Дел. По принцип диагностичната програма е качена на резервния дял на диска, но предполагам че си го забърсал.
Цитат:
Първоначално публикувано от naskop
Обнови си БИОС-а. Също можеш да си дръпнеш някой диагностичен диск от Дел. По принцип диагностичната програма е качена на резервния дял на диска, но предполагам че си го забърсал.
Биоса не го ъпдейтнах, но точно с диска на dell има diagnostic tool, с него теста на видеото умира, а при пълния тест като стигне до видео, пак мре.
Видях, че става дума за лоптоп. Същия проблем имах на настолния си компютър. Бях убеден, че е видеокарта, а тя е вградена- реших да сменям дъното. Оказа се конфликт на USB портовете- вградените на дъното. Просто ми ги изключиха от БИОС'а и си сложих PCI платка с 4 бр. USB. Сега всичко ми е наред.
Цитат:
Първоначално публикувано от y.yovev
Видях, че става дума за лоптоп. Същия проблем имах на настолния си компютър. Бях убеден, че е видеокарта, а тя е вградена- реших да сменям дъното. Оказа се конфликт на USB портовете- вградените на дъното. Просто ми ги изключиха от БИОС'а и си сложих PCI платка с 4 бр. USB. Сега всичко ми е наред.
Не е това. Оказа се дъното и още дреме в сервиза... Добре поне, че цената на дъно е повече от приемлива.. около $60.
Като излезе от бокса, ще споделя впечатления