Максимално сигурна мрежа ??
Имам следния проблем:
Имам 20 комп., които трябва да вържа в мрежа през LAN. Мрежата няма да бъде свързвана с други мрежи или интернет и трябва да е максимално сигурна. Целта на мрежата е да може усерите (всичките под Windows) да осъществяват достъп до сървъра за да обработват документи. Всеки човек с достп до нея трябва да има отделен акаунт за да може да се проверява кой кога и какво е правил в мрежата.
Дайте идей какъв сървър да пусна, някой с максимална сигурност (това е много важно) и на каква операционна система (предполагам, че никой няма да каже Windows [;)] )
:)) Естествено, че сърва е добре да е Windows.
Какво му е на сигурността ;)
Въпроса е, че за да е сигурна една мрежа, администратора и трябва много да чатка нещата. (ти с какво самочувствие си по този въпрос?)
Тя от самосебе си супер сигурна няма да стане.
Така че, направи си сметката във всичко това, кое ще бъде най-несигурното - сървъра, администратора, работните станции или самитя потребители :)
Има един много прост и ефективен начин, но незнам дали ще свърши работа в твоя случай:
1. Правиш сървър машина с WinXP и инсталираш Norton Internet Security 2003, защото 2004 много лагва системата. Сървъра трябва да е с 2 LAN карти. Слагаш реално IP на едната карта и шерваш интернета.
2. На работните станции слагаш мрежата на "auto" и вземаш от сървъра IP-та по DHCP. Ако искаш всеки компютър да е със статично IP от вида 192.168.х.х просто трябва да ги въведеш по машините.
Това е цялата история. Локалните компютри са тотално защитени, защото са с нереални IP-та и са зад Firewall. Сървъра с ICS ти прави пълен NAT и на всички PC-та имаш реален интернет, т.е. peer2peer, direct connection, ICQ-file transfer и т.н. а не интернет през proxy, който става само за http и понякога за ftp. Системата е пробвана и работи перфектно.
след като всичките клиенти са на windows и сървъра ще се ползва като файлов сървър бих ти препоръчал windows 2003. Настройваш всички пц-та в мрежата да са в домейн и така ще можеш лесно да настройваш всички акаунти от сървъра. Това за проверяването кой кога и какво е правил ще ти трябва някакъв допълнителен софт обаче. И какво точно искаш да следиш?
Час на пристигане/тръгване от работа?
Кой какви файлове отваря?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Имам следния проблем:
Имам 20 комп., които трябва да вържа в мрежа през LAN. Мрежата няма да бъде свързвана с други мрежи или интернет и трябва да е максимално сигурна. Целта на мрежата е да може усерите (всичките под Windows) да осъществяват достъп до сървъра за да обработват документи. Всеки човек с достп до нея трябва да има отделен акаунт за да може да се проверява кой кога и какво е правил в мрежата.
Дайте идей какъв сървър да пусна, някой с максимална сигурност (това е много важно) и на каква операционна система (предполагам, че никой няма да каже Windows [;)] )
<div align="right">Originally posted by The_Bad_Tom-cat*-*04/07/2004*:* 16:13:41</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
За пропуски по сигурността на мрежата може да използваш различни програми. Аз ти препоръчвам GFI Languard мисля 5 е актуалната версия в момента, но аз ползвам 3.5.x. Разбира се, има и други.