Не се виждат всички компютри от вътрешната мрежа
Абе имам тука един проблем с вътрешната мрежа във фирмата. Повечето компютри с 98 не виждат всички компютри от мрежата. В смисъл, че ги няма като икони в Network - а, а иначе, ако се напише името им ръчно в Explorer ги отваря. Забелязах, че компютрите, които не се виждат са със ХР. На мен не ми пречи, ама хората се оплакват, не всички могат да го направят това с ръчното писане на имената, пък и трябва да ги помниш точно как са.
така е - това отдавна го има , кажи им да напишат веднъж името ръчно и после да мапнат диска
след време XP-то само ще си ги види - в това отношение е малко бавно
Абе компютрите с ХР виждат всичко, ама тези с 98 не виждат някои от машините с ХР. И аз се сетих да ги монтирам като мрежово устройство, сигурно така и ще стане, ама ми е интересно защо става така. А ако примерно не си виждат 5 - 6 компютъра, и всичките се монтират като мрежови устройства, може да стане объркване.
На компютрите с XP в настройките на мрежата -> TCP/IP дай "Enable NetBIOS Over TCP/IP. Не съм 100% сигурен дали ще помогне, но при мен е така е се виждаме в мрежата.
Първо направи това, което ти казва Pat. После провери пуснат ли е Computer Browser сървиса на компютрите в мрежата - и на тези с 98, и на тези с XP. Принципно е добре да го спреш навсякъде, освен на един от тях - този, който изпълнява функциите на руутър или сървър (ако имаш такъв, разбира се).
@Raid
Kak се спира "computer browser"-a нa XP?
При вин98 си има browse master auto или disable.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@Raid
Kak се спира "computer browser"-a нa XP?
При вин98 си има browse master auto или disable.
<div align="right">Originally posted by PROKOBA*-*06/07/2004*:* 19:21:04</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
1. Control Panel/Administrative Tools/Services.
2. Намираш Computer Browser в десния панел и щракваш двукратно върху него.
3. Щракваш върху бутона Stop.
4. В списъчното поле Startup Type избираш Disabled.
5. OK и си готов.
А какво ще стане, ако този, който е оставен да бъде master browser е спрян? Сървъра (рутера за интернета) е под Линукс и там нямам права да пипам (пък и не разбирам[:D]), а за останалите компютри нямам гаранция, че ще работят постоянно.
И още нещо - малко ще ми е трудно да я направя тази операция на 40 компютъра през работно време, без да преча на работата на хората.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">А какво ще стане, ако този, който е оставен да бъде master browser е спрян?
...
И още нещо - малко ще ми е трудно да я направя тази операция на 40 компютъра през работно време, без да преча на работата на хората.
<div align="right">Originally posted by Pitar K*-*06/07/2004*:* 19:50:05</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Честно да ти кажа, не знам какво ще стане в този случай. Утре мога да експериментирам с нашия рутер и ще ти кажа.
А за това, че ще пречиш... Спирането на сървиса отнема по 1 минута на компютър. Не знам - ти ще си прецениш...
Питър :)
Ако мастъра е спрян, групата, която е управлявал, ще се загуби в мрежата. Няма да се виждат в локалния чат със сигурност, някои машини и ще загубят достъпа до //computername и ще могат да се ползват шерове само при изписан точен път.
Не е фатално краткото спиране на мастера, но може да създаде проблем на по - неориентирани потребители. Губят се в общи линии така да ги наречем "листите", които създават мастерите -членове, заявки, шерове.... Но при сканиране или насочено търсене компютрите са си в мрежата.
В дяла за форума има една тема "ТЕМИ", постната от Лупус. Там са описани основни неща, които съм синтезирал доколкото съм можал. Писано е и за мастерите, функциите им в общи линии и т.н. Поразгледай ги ; може и да помогнат. За препоръчване използвай посочения там начин за спиране на Мастера - по - сигурен е....
Освен туй може там е описано как да се създаде файлче 1-2к за регистъра, което автоматично да спира мастера, щом се стартира на съответен компютър. Не се изискват никакви специфични умения за това и едва ли и най - калпавият потребител може да сбърка yes със no :)
Ами мерси на всички за отговорите. За сега проблема не е голям, всъщност, само една секетарка ми се оплака, че не виждала някои компютри и не можела да работи така, ама само за нея има други, по - бързи и лесни решения. Едва ли точно сега ще обикалям всички компютри, за да извършвам посочената операция, евентуално по - нататък, ако не ме мързи [:D].
А D3BEP, това за yes и no - не бъди толкова сигурен[:D]. Викали са ме само за това, понеже не знаят кой бутон да натиснат [:D][:P]
Подобен проблем имах в нас, като бях с 98 реших го с преинсталация. Ако не се лъжа проблема беше в някой от протоколите. Пробеай да оставиш на всички само TCP/IP