-
Кабел UTP
Вапроса ми е дали кабела е UTP или не? Взех го от една ролка на която пишеше UTP kabel. Но на самият кабел никаде не пише UTP. Има 8 жила, цветовете са като за UTP. Трябваше да изграда една мрежа между 2 компа. Направих го прав както трябва да е защото минава през рутер. Но когато го включа не ми светва link-a на рутера. Проверявам го с ping 127.0.0.1 дава ми че е наред. Имам друг UTP кабел който обаче е много къс и затова искам да го заменя с този въпросния кабел който се чудя дали въобще е UTP. Двата кабела са едно към едно но не ми светва линка на по-дългия който искам да сложа. Някакви предложения?
-
Re: Кабел UTP
Трябва ти крос- виж късия кабел, дето вдига порта.
-
http://www.kabelshop-online.de/images/PK-721.jpg
Това на снимката е SFTP кабел, показвам ти го защото включва всичките екстри:
1. 8 кабела с цветен код - UTP
2. металик екранировка - FTP
3. стоманена уплетка - SFTP
По зле от UTP няма ;), така че ако изглежда като на снимката (но без уплетката и фолиото) значи е такъв
По-важно е кой клас е: обикновено са Category 5 (Cat 5) за до 100 Mb, по-високите категории са по-скъпи. (това май трябва да го пише на кабела CAT5 или някакви Mhz
http://en.wikipedia.org/wiki/Categor...le#Category_5e
-
точно такъв е (без фолиото и жилото). значи по късия кабел с който мрежата си върви перфектно е както следва:
точка А: бял-оранжев,оранжев,бял-зелен,син,бял-син,зелен,бял-кафяв,кафяв.
точка Б: по същият начин.
Мрежата си върви нормално. По дългия кабел го направих по същия начин и не става.
-
Цитат от една книжка:
Straight-Through Cable
The straight-through cable is used to connect:
Host to switch or hub
Router to switch or hub
Four wires are used in straight-through cable to connect Ethernet devices. It is relatively simple
to create this type; Figure 1.15 shows the four wires used in a straight-through Ethernet cable.
FIGURE 1 . 1 5 Straight-through Ethernet cable
Notice that only pins 1, 2, 3, and 6 are used. Just connect 1 to 1, 2 to 2, 3 to 3, and 6 to 6,
and you’ll be up and networking in no time. However, remember that this would be an Ethernet-
only cable and wouldn’t work with Voice, Token Ring, ISDN, etc.
Crossover Cable
The crossover cable can be used to connect:
Switch to switch
Hub to hub
Host to host
Hub to switch
Router direct to host
The same four wires are used in this cable as in the straight-through cable, but we just connect
different pins together. Figure 1.16 shows how the four wires are used in a crossover Ethernet cable.
Notice that instead of connecting 1 to 1, etc., here we connect pins 1 to 3 and 2 to 6 on each
side of the cable.
За това ти писах за кросче, ама ... Провери до колко е читав кабела.
-
Според мен, най вероятно не си го направил (кримпнал) добре. Щом с други кабел ти върви, значи проблема е в самия кабел и след като уточнихме че каела е такъв какъвто трябва (UTP) , остава само накрайниците да не са защипани правилно.
-
По идея тези кабели са за полагане в стена или канал и НЕ са за кримпване в RJ45 !!
Защото са едножилни - конекторчето "срязва" жилото или се измята от него.
За хубава връзка м/у комп и суич (комп и розетка) - ползвай мек, многожилен кабел. (пач кабел)
Още по-добре да е готов, купешки!!
//Правилното окабеляване е :
суич + пач кабел + розетка/пач панел + UTP/FTP кабел + розетка + пач кабел + PC
пач кабелите да са под 10 м, а UTP/FTP по-къс от 100 м (това са малко ориентировъчни цифри)
По случая - предполагам, че се е изметнало/скъсало някое жило - провери с мултицет 1:1 дали има връзка!!
ако няма - режеш и наново с клещите:))
-
ОК. Ще ги проверя с мултицета и ще пиша.
-
на самият кабел пише : AMP SYSTEM CABLE 2300 24 AWG STRANDED UNSHILDED CAT 5
-
Ъъъъъ....
кабелът си е категория 5 UTP на фирма AMP- те знаят да правят такива нещица.
Но идеята ми беше - проверете с някоя кака перо по перо дали има връзка между всички 8 жици
и особено между 1,2,3,6
За целта се ползва мултицет и кака (последната придържа кабелчето само де :))
//
оффтопик
ако не се справиш - хвърляй кабела и наблягай на каката :))
-
А можеш и да пачнеш другия комп. със съмнителния кабел- ако и там не стане- хвърляш го и се заемаш с каката...(тук две мнения няма).