Проблем с тел. централа и домашна мрежа
Проблема е малко нестандартен. Имам домашна мрежа с рутер WRT54GC и две PS - едното под Windows 98SE, другото под XP. Мрежата е с адреси от вида 192.169.10х и маска 255.255.255.0. Към мрежата трябва трябва да включа и телефонната централа Philips Sopho IPC100, която има Ethernet интерфейс и статичен адрес 172.16.0.10 и маска 255.255.0.0. Връзката е отново през рутера. Някакви идеи как да стане това? За сега не съм открил начин как да променя адреса на централата.
Re: Проблем с тел. централа и домашна мрежа
Няма ли вариант да добавиш ИП адреси на Windows-ите (примерно 172.16.0.20/24 и 172.16.0.30/24), за да се "виждат" с централата?
П.П.
Предлагам алтернативен вариант, защото нищо не знам за централата.
Тука пише някакви неща. Ама точно това което те интересува, го няма
http://content.nec-philips.com/commo.../001_08161.pdf
Що не смениш адреса на XP-компютъра временно
IP: 172.16.0.11/255.255.0.0
и да пробваш да стигнеш до централата я с браусър, я с telnet, я с нещо друго // и евентуално се очаква да се появят някакви инструменти/менюта за конфигуриране на централата
// Ghost, писали сме едновременно
Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
Що не смениш адреса на XP-компютъра временно
IP: 172.16.0.11/255.255.0.0
и да пробваш да стигнеш до централата я с браусър, я с telnet, я с нещо друго // и евентуално се очаква да се появят някакви инструменти/менюта за конфигуриране на централата
И аз туй викам. Само защо да сменя вместо да добави ИП адрес...поне под XP? За Win98 не помня дали може.
И понеже не съм на "ти" с ХРто - къде да добавя адресите?
И нещо смущаващо - централата не отговаря на ping в DOS прозорец.... А светодиода на рутера за съответния вход свети, което ме навежда на мисълта, че си разговарят... :help
Опа! Ти си писал рутер, ама кой да внимава. Операцията с ИП адреса е нужна, ако нямаш рутер.
Значи в случая трябва да се настрои рутера, а не да се задават нови ИП адреси на Windows.
Друг вариант е да се вържат на 1 HUB/SWITCH централата и Windows-ите. Тогава идва варианта с добавяне на ИП адрес.
Ето как се добавя(т) ИП Адрес(и) във WinXP
Start>>Control Panel>>Network Connections>>
"Връзката" (най-вероятно "Local Area Connection")>>
Properties>>TCP/IP (два пъти с плъха) >>
Advanced >> Add (IP Address)
Благодаря ти много Ghost! Това се получи и с рутера! Пинга излезе. Утре ще инсталирам софтуера за управление и ще пиша за резултата.
PS 21.01.07 Да, ама не! Пинг има, но програмата не иска да се свърже с него. :081:
PSS Тръгна. Оказа се, че за втори адрес трябва да се зададе 172.16.0.11. Имало го написано, ама трябваше доста да се поровя.
Благодаря на всички за помощта!
Отговор: Re: Проблем с тел. централа и домашна мрежа
Събуждам тая брадясала тема, защото имам същия проблем, но този път рутера е TP-Link - TL-WR741N. Компа е лаптоп с Windows XP. Моля колегите, които се занимават с рутери и мрежи да подскажат решение.
Отговор: Проблем с тел. централа и домашна мрежа
Няма ли вече в този форум хора, които да разбират от мрежи???
Отговор: Проблем с тел. централа и домашна мрежа
Не виждам разлика...
И с новия рутер за да има мрежа настройката е една и съща! Ако не можеш да смениш IP-то на централата просто в рутера спри раздаването на адреси по DHCP и си настрои ръчно IP адресите на уина в същия диапазон както са в централката и в рутера за локална мрежа също задай в такъв обхват...
Можеш и да активираш DHCP в рутера и да му зададеш да раздава адреси от обхвата каквито са на централата но последните цифри примерно да са от 20 нагоре за да не раздаде и адрес като на централата на друго устройство и така...