Споделяне на интернет към две мрежи?
Ситуацията е:
един компютър с windows xp вързан към интернет.
той има безжична връзка към лаптоп както и жична такава към друг настолен комп.
Има ли някаква възможност сървъра да раздава интернет към двете мрежи едновременно без допълнителна програма(с вградения ICS). Предполагам ако няма ще трябва да се ползва прокси.
Идей?
Re: Споделяне на интернет към две мрежи?
Опита ли да сложиш 2-ри адрес на вътрешната карта? Не съм го пробвал, ще мога по-късно днес, но ми е интересно...
Ако не може през Prowerties на TCP/IP, опитай чрез Regedit:
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\TCPIP\Parameters\Interfaces - там нейде е и твоята карта, ще я познаеш по адреса (192.168.0.1 по default) - под него добавяш и новия. Същото и за маската. НА 2-рата мрежа даваш като gateway 2-рия адрес на картата... :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от saint056a
Ситуацията е:
един компютър с windows xp вързан към интернет.
той има безжична връзка към лаптоп както и жична такава към друг настолен комп.
Има ли някаква възможност сървъра да раздава интернет към двете мрежи едновременно без допълнителна програма(с вградения ICS). Предполагам ако няма ще трябва да се ползва прокси.
Идей?
You can create a Network Bridge connecting two or more local area networks and share the Internet connection with the computers on all of them. This is especially useful if your XP computer is connected to both a wired and wireless network.
http://www.practicallynetworked.com/...workbridge.htm
всъщност много елементарно и добре се получи с бриджа.
emos твоето не съм го пробвал но с бриджа се получи добре.
въпреки че с бриджа мрежите трябва да са от един сегмент сякаш
друго въпросче просто ми е интересно ако мрежите са с различен сегмент как би изглеждала постановката
примерно:
мрежа 1 - 192.168.1.0
мрежа 2 - 192.168.0.0
Цитат:
Първоначално публикувано от saint056a
... просто ми е интересно ако мрежите са с различен сегмент как би изглеждала постановката
примерно:
мрежа 1 - 192.168.1.0
мрежа 2 - 192.168.0.0
Сегмент? :yikes
За да не задълбаваме, конкретно по предположението ти:
Основна грешка е непълното посочване на ID-то на мрежата. Всяка мрежа се дефинира и с маската си. Мрежа 192.168.0.0/30 е различна от 192.168.0.0/29, ралична от 192.168.0.0/28 и т.н....
Понеже предполагам какво имаш в предвид под "сегмент", то може ли горното да се чете така:
мрежа 1 - 192.168.1.0/16
мрежа 2 - 192.168.0.0/16
Ако да, то това е една мрежа - 192.168.0.0/16 и бридж не ти е необходим.
Ако горното се чете така:
мрежа 1 - 192.168.1.0/24
мрежа 2 - 192.168.0.0/24
то това са си две отделни мрежи и за да ги достъпнеш, ти е необходим рутер...
ти ме изкара много бос в мрежите
(щом не съм посочил маска се предполага стандартната за клас С мрежа нали така!?)
мрежа 1 - 192.168.1.0
Subnet: 255.255.255.0
мрежа 2 - 192.168.0.0
Subnet: 255.255.255.0
то за рутера и без да пишеш знам че ще стане с него, идеята е да стане с един компюътър с XP на него.