Как да пусна дистанционно Ctorrent?
Здравейте,
Значи ситуацията е такава:
1. Имам работеш рутер на FreeBSD, + FTP, + SAMBA, +NFS, успях да си подкарам и Ctorrent. Обаче, как да го пускам от Вин РС-то , след което той (Ctorrent-а) да си работи на рутера и да мога да си спра РС-то (Вин). През putty, става, но Вин РС-то остава включено.... за да работи Ctorrent-a. Предполагам ми трябва нещо от типа на Remote desktop....
2. Как да виждам от интернет РС от локалната мрежа (на него имам HTTP server)? Връзката ми с и-нет е чрез РРРоЕ с реален динамичен IP адрес, НАТ-а ми идва от rc.conf :
ppp_enable="YES"
ppp_nat="YES" обаче нямам идея как да пренасоча (или редиректна) порт / (IP адрес), така че заявките на външният IP ааа.ссс.ххх.ууу:80 да водят до вътрешният , примерно 192.168.1.1:80 адрес.
3. Мога ли да правя пробите намирайки се в локалната мрежа, т.е. да влизам чрез външният IP адрес, за да разбера дали съм на прав път?
Проблема за сменящият се външен адрес, мога да реша от тук: http://www.dyndns.com/ или тук: http://www.no-ip.com/ т.е. асоцииране на динамичният адрес със постоянен хост от типа user.dyndns.com... Предполагам не греша, но това чак когато прогледна от вън -> към локалната...
Благодаря предварително.
Re: Как да пусна дистанционно Ctorrent?
По въпрос #1
Използвай програмата screen. Влизаш чрез ssh, пишеш screen, след това "ctorrent my-file.torrent". За да излезеш натискаш, "ctrl+a" + "d" (ctrl+a заедно, отпускаш и после само "d"). Когато решиш да провериш какво е станало със ctorrent, влизаш с putty и пишеш "screen -x". За повече информация "man screen"
Цитат:
Първоначално публикувано от Ghost
....
Използвай програмата screen.
.....
Хммм, влизам с putty, пиша screen и резултата е: "screen: Command not found" , обаче "man screen" ми дава инфо :)), явно ще трябва да инсталирам и screen.
Намерих в мрежата това "screen.tar.gz" , ще се пробвам , дано не сгреша...
edit:
Хммм, нещо бъркам, пак "screen: Command not found"....
btw аз ползвам mlnet за торент (и не само) клиент под *nix. освен конзола има и уеб интерфейс.
Цитат:
Първоначално публикувано от Ghost
pkg_add -r screen
Дааамммм, значи този "screen" го няма в "ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/po...lease/Latest/", но разрових пак там и пуснах с " pkg_add -r ......" това: "pkg_add -r elscreen.tbz" , след малко получих :
"jonia# screen
Screen version 4.00.03 (FAU) 23-Oct-06
Copyright (c) 1993-2002 Juergen Weigert, Michael Schroeder
Copyright (c) 1987 Oliver Laumann"
:)), остава да го пробвам, виртуалният прозорец ... и да оставя *.торрент да се сваля през ноща...
ДА ДА ДА!!! , БЛАГОДАРЯ ВИ МОМЧЕТА!!!
"screen -r" - ми дава това :
There are several suitable screens on:
4490.ttyp1.jonia (Detached)
4500.ttyp1.jonia (Detached)
4535.ttyp1.jonia (Detached)
4566.ttyp1.jonia (Attached) // това ми върна екрана с торента ! ! !
4577.ttyp1.jonia (Detached)
Остава да инсталирам (компилирам) и за рутера това : "noip-duc-linux.tar.gz" - за обвързване на динамичния адрес към статичен хост.... това в другиден...
Вижте и rtorrent.
http://libtorrent.rakshasa.no/
ctorrent е слаба ракия. :-)
Цитат:
Първоначално публикувано от jonia
"screen -r" - ми дава това :
There are several suitable screens on:
4490.ttyp1.jonia (Detached)
4500.ttyp1.jonia (Detached)
4535.ttyp1.jonia (Detached)
4566.ttyp1.jonia (Attached) // това ми върна екрана с торента ! ! !
4577.ttyp1.jonia (Detached)
Остава да инсталирам (компилирам) и за рутера това : "noip-duc-linux.tar.gz" - за обвързване на динамичния адрес към статичен хост.... това в другиден...
Не е необходимо да пускаш отделнo копие на screen за всяка програма. Когато стартираш програмата, натисни "ctrl+a" +"c", за да отвориш нов прозорец. За да сменяш отворените прозорци по ред, използвай "ctrl+a" + "space" или "ctrl+a" + "backspace". За да скочиш направо на даден прозорец, можеш да ползваш номера му: "ctrl+a" +"N", където N=0,1,2...
За останалите екстри, които никак не са малко - man screen
Цитат:
Първоначално публикувано от bk
В какъв смисъл е "слаба ракия" - като фунционалност, като бързодействие или?
По въпрос #2
iptables -t nat -A PREROUTING -d ааа.ссс.ххх.ууу -p tcp --dport 80 -jDNAT --to-destination 192.168.0.XXX:80
Цитат:
Първоначално публикувано от Usera
По въпрос #2
iptables -t nat -A PREROUTING -d ааа.ссс.ххх.ууу -p tcp --dport 80 -jDNAT --to-destination 192.168.0.XXX:80
Тц. Говорим за FreeBSD, не за GNU/Linux.
Цитат:
Първоначално публикувано от Usera
По въпрос #2
Мaй за freeBSD няма да стане, (приемам поправки...) т.е. тук си работи отделен демон natd, който нат-ва пакетие ... и т.н.
Поне не съм успявал с "iptables -t nat....." да направя нещо.... Благодаря всепак..
@ Ghost,
Благодаря, много ми беше полезен поста ти, но трябва и "man screen-а" да почета...
edit: @ Ghost, засякохме си отговорите... :))