VPN между Windows 98 и Win XP Home
Как може да стане това "чудо"?
Пробвах с вградените "инструменти" от майкрософт - не ще и не ще....
На първо време искам да знам дали има някаква "външна" програма (по възможност безплатна) с която може да се направи VPN между Win 98 i Win XP?
Пробвал съм Хамачи, OpenVPN и TeamViewer - Не тръгват под 98. (TeamViewer-a тръгва, но без опцията за VPN).
Мога да покажа подробна схема на свързването и съобщенията с грешките които дава на компютрите ако се налага.
Пробвах и м/у 2 компютъра с XP - понякога става, понякога не! Без да променям каквито и да е настройки. Портовете в рутера са пренасочени към локалната машина. А външния IP adres na АДСЛ-а e реален статичен.
Най-общо казано VPN сървъра е зад ADSL BTK -> Router EdiMAX BR-6204WG (v3.0B) -> Switch QUBS 10/100 - 8 Port -> LAN в която едната машина го "играе" сървър с Win XP Home и има пуснат VPN server вградения в уйндоус.
Клиентите са компютри в други офиси (някой и в други градове) - компютрите са с Win98, а интернета е или пак ADSL, ili Home BOX na М-tel или местен интернет провайдер.
Re: VPN между Windows 98 и Win XP Home
Нещо омотана работа ми се вижда, първо във Windows XP няма "Win XP Home и има пуснат VPN server вградения в уйндоус."
Кажи какво целиш да постигнеш, пък да кажем как не можеш да го направиш
Защото имам чувството че нещо става кадаиф м/у VPN, VNC и Remote Desktop.
Трябва ми точно VPN, за да мога да зареждам базата дани от клиентските компютри (повечето са магазини и става въпрос за програма за тази цел - не знам точно как се казва - утре мога да разбера ако е важно. )
Идеята е като са вързани с VPN този който седи в главния офис указва пътя до базата дани на клиенския компютър (офис) и така от централния офис се пускат месечните отчети, без да се налага ръчното въвеждане на даните.
Няма нищо омотано :)
"във Windows XP няма "Win XP Home и има пуснат VPN server вградения в уйндоус.""
Win XP Home = Winows XP Home Edition
В този последния си има вградена възможност за пускане на VPN server.
Remote Desktop не ме интересува - отдалечен достъп осъществявам безпроблемно с TeamViewer.
Някъде тук, бяхме коментирали, че XP допуска не повече от една Incomming Connections едновременно.
всички "клиентски" компютри (магазини) в една мрежа ли са?
С XP може само една VPN-server връзка, за повече server2003. Аз ползвам OpenVPN и съм многого доволен върви на XP, Vista, Linux но няма версия за Win98(или поне аз не открих такава). Като идея помисли да свържеш мрежите чрез vpn на рутерите!
Цитат:
Първоначално публикувано от shanto
всички "клиентски" компютри (магазини) в една мрежа ли са?
Не, всеки си е самостоятелен - нямат нищо общо помежду си.
Цитат:
Първоначално публикувано от lil
С XP може само една VPN-server връзка, за повече server2003. Аз ползвам OpenVPN и съм многого доволен върви на XP, Vista, Linux но няма версия за Win98(или поне аз не открих такава). Като идея помисли да свържеш мрежите чрез vpn на рутерите!
Да, и аз търся решение с друга програма която да поддържа и 98 но засега не намирам такава.
А това за "Като идея помисли да свържеш мрежите чрез vpn на рутерите!" честно казано не ми е много ясно какво казваш.
Има предвид, че в природата съществуват рутери, които имат функцията да изграждат VPN мрежи
нещо такова примерно съм виждал на NetGear рутерче:
http://filedb.experts-exchange.com/i...ice-vpn-ip.GIF
Ясно ! Благодаря :Drinks:
Ще проверя дали рутера който е в офиса (EdiMAX BR-6204WG (v3.0B)) има такава опция.