какво е отношението на големината на филмите с качеството им
здравейте! напоследък в пространството се появиха много филми с висока резолюция,също навлезе и blu-ray формата.появиха се и филми с различна големина-давам за пример ''avatar''. има го в 45GB , 21GB ,20GB ,16GB , 8GB и т.н. и понеже съм ценител на качеството и винаги свалям най големия,въпроса ми е каква е разликата например между 45 гигабайтовия и 21 гигабайтовия вариант.има ли разлика в качеството на картината или разликата е някъде другаде.аз си колекционирам хубавите филми,но започна да ми омръзна да купувам външни хардове,защото много бързо ги запълвам.затова ще помоля разбиращите в тази сфера да ми помогнат.
Re:какво е отношението на големината на филмите с качеството им
няма да проверявам точно по какво се различават аватарите на 45 и 21, но ще ти обясня с няколко думи основните разлики:
1. използваният кодек и начинът, по който той компресира (смачква) информацията
2. битрейтът на видеото или какъв обем информация е нужна, за да бъде описан един кадър
3. качеството на аудиото:
3.1. кодек на аудиото
3.2. брой канали
3.3. битрейт на всеки канал
4. брой на езиците, т.е. на колко езика е налично аудио
5. допълнителни материали - алтернативни краища, отпаднали сцени и т.н.
заблуди:
1. резолюцията - тя няма отношение към обема на филма
Няма по добро качество от имидж (директно копие на оригиналния) BluRay всичко останало е само компромис. Да понякога се правят "барнати" копия от които са извадени ненужните аудио потоци (на езици които не са ни нужни) и ненужни сцени примерно от правенето на филма и рекламни кадри като останалото е запазено 1:1 (така че те са с по-малък размер при запазено качество). Невъзможно е да се направи нещо с прекодиране което да стане по добро от оригинала (особено що се отнася за източник BluRay). Повечето BluRay имат цифрова защита така че при премахването и (за да може да се гледа свободно) се налага прекодиране. А иначе важат правилата които е описал колегата @FearMe по горе :Drinks:
Специално при Аватар, 45GB е пълния Blu-ray диск със всичките му езици на аудиото, менюта и тн.
От там надолу са все пре-енкоднати версии с различна степен на компресия и без HD звука.
Най-добрия вариант да записваш филмите с максимално качество, но без да заемат толкова място е да ползваш remux версии с оставено само видеото /без да е пипано/ и HD звука на английски и едни субтитри. Така се спестяват около 10-тина GB.
Много е важно на какво ги гледаш и с каква аудио система си. На 40/42 инча ТВ и all-in-one система за 500 лв спокойно може да сваляш 1080р Mkv версии с DTS звук.