Както предположихме, Google наистина обяви вчера новата версия на мобилната операционна система Android.
Според компанията, Gingerbread е най-бърза от всички досегашни Android версии. Променен е потребителския интерфейс, той е станал по-бърз, по-прост и по-енергоспестяващ. Сериозни подобрения има и в стандартната клавиатура, благодарение на които, въвеждането на информация вече ще е много по-лесно и бързо. Копирането на текст също е подобрено. Разработчиците са отделили много време за подобрение на управлението на приложения с цел да се удължи времето на автономна работа на устройствата. Добавена е поддръжка на VoIP комуникации - сега всеки от контактите ви ще има допълнително поле, в което можете да запишете SIP адреса му.
Android 2.3 Gingerbread добавя нови функции и API за разработчици, които им позволяват да създават нов тип приложения за платформата. Например, игрите, написани специално за Android 2.3 ще имат много по-плавна анимация и подобрено тъчскрийн управление, платформата ще управлява по-бързо и ефективно клавиатурата и екрана, като намалява натоварването на процесора, подобрена е и общата OpenGL ES производителност. Вече се поддържа жироскоп и нови сензори, което спомага за по-добрата обработка на 3D движения.
Android 2.3 Gingerbread идва с вградена поддръжка на VP8, контейнера WebM, както и на ACC/AMR, звукови ефекти и еквалайзер.
Сами виждате - новата версия на Android обещава да ни донесе редица сериозни подобрения, това не е само козметична промоция на нова версия. Остава да чакаме как производителите на хардуер ще реагират и колко време ще им отнеме да имплементират новата операционна система за вече произведените устройства...
Запознайте се с официалното видеопредставяне на Android 2.3 Gingerbread:

https://www.youtube.com/watch?v=Jx3pdWBlZ34#ws

Повече подробности за Android 2.3 Gingerbread можете да намерите на официалния сайт - http://d.android.com/sdk/android-2.3-highlights.html