-
Software Testing
а бе хора, някой да знае какво точно се прави при един тестинг на софтуер? имам предвид конкретно, че ще кандидатствам в една фирма, и ме карат да направя един пробен тест пред тях? кво по дяволите мога да тествам на нещо, което за пръв път виждам? има ли си някакви тънкости ?!
-
Software Testing
има тънкости.
трябва да мислиш като ***** и да щракаш на места и в комбинации който никои нормален човек няма да наклика.
-
Software Testing
да де, аз точно тва питам - къде се бута и се гледа за грешки. евентуално започва ли се от конкретно място да се търси или кой откъдето хване, почва да пробва ?
-
Software Testing
Алфа тестинг: (дурако устойчивост)
Намираш 10-15 хора, които си нямат никакво понятие от компютри. Обясняваш и горе долу как се работи със софтуера и го оставяш да го бъзикат. Оставяш ги да ти напишат какво и къде не им се получило или забило.
Оправяш бъговете и повтарящ процедурата 2-3 пъти в замисимост колко комплексен е софтуера.
Бета тестинг: Правиш същата процедура със специалисти, целта обаче е не да действат по кон****** пример както при алфа тестването, а точно обратното да се зададат такива данни на софтуера, които биха могли да го извадят от строя.(близки до пределните)
-------------------------------------------
Схемата е различна за различните типове софтуер. Ти какво ще тестваш? Основното е броя хора които тестват.... Идеална схема няма, грешки винаги оставят.
-
Software Testing
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Бета тестинг: Правиш същата процедура със специалисти, целта обаче е не да действат по кон****** пример както при алфа тестването, а точно обратното да се зададат такива данни на софтуера, които биха могли да го извадят от строя.(близки до пределните)
<div align="right">Originally posted by DeathKnight*-*01/09/2004*:* 17:06:56</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
<font color="blue">--- offtopic ---</font id="blue">
Ех, тази цензура! :-)
Вече и думата <font color="red">"к-о-н-к-р-е-т-е-н"</font id="red"> не може да напишем, форума го отчита като <font color="red">"к-р-е-т-е-н"</font id="red">, и в крайна сметка остава един никому ненужен "к-о-н", който въобще си няма работа в раздел "Общ - софтуер". :-)
<font color="blue">--- offtopic ---</font id="blue">
-
Software Testing
Зависи за какъв софтуер става въпрос.
Участвал съм в тестването на счетоводен такъв.
Тестовете се извършват по следния начин:
Разработва се примерна счетоводна задача, която да е достатъчно сложна и да включва почти всички дейности в едно счетоводство.
Задачата се разработва от външни хора, т.е. не участвали в разработката на софтуера.
Задачата се решева първо на хартия и се извеждат крайните резултати: например Оборотна ведомост, главна книга, аналитични веодомости и всичко това на хартия.
След това същите данни (от задачата) се вкарват и в съответната програма.
Трябва да се получат еднакви резултати.
Ако има разлика се търсят проблемите, които не винаги са в софтуера.
Това се повтаря достатъчен брой пъти, с цел осигуряване на голяма сигурност, че в програмата няма грешки.
Това с казва тест за функционалност на програмата, т.е. дали програмата прави точно това за което е направена.
Отделно от теста за функционалност се прави и технически тест за съвместимост, т.е. дали софтуера работи добре с различни операционни системи.
-
Software Testing
така си е, по принцип различния софтуер различно се тества, затова търся малко хелп, че не знам какво ще ми изтърсят. ;р
@DeathKnight && @minkov - thx