Проблем с изчистване на вирус
Антивирусната програма ми открива вирус на компютъра. Обаче не успявам да го изчистя.
Системата е следната:
Win XP, SP1
F-prot 3.14B с последните антивирусни дефиниции.
Излиза ми следното съобщение:
D:\System Volume Information\_restore{1427 ........ B9}\RP171\A0095987.exe
Infection: W32/lstbar.H@dl
Обаче този фолдер е системен и не мога да получа достъп до него. Антивирусната програма също не може да влезе и да изчисти вируса.
Излиза ми съобщение:
All or part of path is invalid.
D:\System Volume Information
Търся начин да изчистя вируса. Желателно е без да променям антивирусната програма.
До момента нямам поражения по компютъра. Или не съм ги забелязал :)
Ще Ви бъда благодарен за всякакви съвети.
Може да използваш "Hiren's Bootcd 6.0" CD и да изтриеш файла.[:)]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Може да използваш "Hiren's Bootcd 6.0" CD и да изтриеш файла.[:)]
<div align="right">Originally posted by SAGE*-*25/11/2004*:* 21:03:46</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Може и да не му помогне, ако не е обновил "базата" на самия CD.
Riki888, защо не си свалиш по-нова версия на F-Prot? Ако е под DOS - последната версия е 3.15b, ако е под Windows - последната версия е 3.16! Може би не ти изчиства вируса заради старият "engine" на F-Prot. Но ако това не е причината, в случая нищо не те спасява, освен да изчистиш вируса под "чист DOS".
Изключи си "System Restore", това би трябвало да доведе до изтриване на съдържанието на въпросната папка. Ако си на FAT32 ще можеш да изтриеш и папката D:\System Volume Information, а ако си на NTFS - няма да имаш тази възможност, но поне ще е празна.
Няма нужда да си сменяш антивирусната. Ето как можеш да си изтриеш тази папка:
1. Изключи System Restore и се увери че съответния сървис на windows е наистина спрян. Това може да направиш като цъкнеш с десния бутон в/у my computer, избереш manage и отидеш до services and applications.
2.
а) Ако използваш FAT32 сега просто можеш да изтриеш директорията. Същото е възможно под ДОС. След това отново може да си включиш system restore ако сметнеш за нужно.
б) Ако използваш NTFS трябва да използваш права на администратор и цъквайки с десния бутон на папката да зададеш пълни права на съответния потребител в/у тази папка. По подразбиране тази папка има зададени права само за SYSTEM потребителя, който представлява самата опеционна система. След това спокойно може да я изтриеш и да си пуснеш отново system restore ако сметнеш за нужно.
Искам да благодаря на всички които ми отговориха. В крайна сметка изключих System Restore от иконата на My computer с десния бутон, избрах Properties и след това System Restore. Изключих Turn off System Restore on all drives. Това изтри съдържанието на System volume information и файла с вируса в папката.
Преди това се опитах да получа достъп до папката през конзолата обаче конзолата се активира през интерфейса на Win и папката остава заключена.
Естествено след това - Restart и пълна проверка на всички дискове за вируси.
И все пак не разбрах какъв е точно вирусът. В Google не можах да открия информация точно за него. Само няколко резултата получих за вируси с подобна сигнатура. Предполагам че е някаква мутация.
А, и друго. Няколко пъти ми се е случвало да получа вирус в Temporary Internet Files (получавам съобщение от антивирусната програма) - задължително от Internet Explorer - Tools/Internet Options/Temporary Internet Files/Delete Files/Delete All Offline Content/OK.
Сигурно това си го знаете обаче може да бъде полезно на някой който не му се случва всеки ден да се разправя с вируси.