-
Проблем с шрифт
Здравейте,
От известно време имам следния проблем:
При отваряне на писмо, написано на кирилица, независимо дали в mail.bg или в abv.bg буквите и цифрите са обозначени с въпросителни. Ползвам Мозила Файърфокс, която е настроена на Unicode. Предположих, че проблема е в настройката на браузъра и пробвах с интернет експлорър, но проблема остана същия. Копирах текста на полученото писмо / т.е. въпросителните/ и се опитах да ги отворя чрез Word. Опитът отново беше неуспешен. Единствено, чрез Outlook Express успях да отворя текста / на маймуница естествено/ и с шрифт Ар4 прочетох съдържанието на писмото.
Ако са ви стигнали нервите да прочетете горното, то ви моля да ме посъветвате какво да направя, защото става въпрос за важна кореспонденция, а в никакъв случай не може да се каже, че имам свободно време за подобни еквилибристики с шрифтовете.
Предварително благодаря на всички отзовали се.
С уважение: BUSHY
-
Re: Проблем с шрифт
ABV.bg използват windows-1251 encoding. С Firefox би трябвало автоматично да ти избира този енкодинг при зареждането на страницата. Ако виждаш питанки, вероятно този, които ти изпраща писмото го е изпратил в UTF-8 encoding или някакъв друг. Опитай след като отвориш писмото, да смениш encoding-а на Unicode. Възможно е този, който ти изпраща писмото, да не го изпраща като хората, т.е. с грешен encoding.
С АБВ не съм имал проблеми, мисля че си правят автоматично транслиране от UTF-8 към windows-1251. С Yahoo съм имал подобни проблеми.
Най-добре натисни на бутончето "Детайли" и копирай тук хедърите на писмото, трябва да има нещо от сорта на:
Content-Type: text/plain; charset="windows-1251"
-
Content-Type: multipart/alternative; boundary="0-470295637-1147693334=:41100"
Ето това изписва в "детайли".
-
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"; format=flowed
Горното беше от абв.бг, а това е от мейл.бг
-
Първо си виж настройките в Control Panel - Regional and language options (предполагам, че си с Windows XP). Там всичко трябва да е настроено на "Bulgarian", особено раздела "Advanced".
След това са настройките на браузерите. За IE: Tools -> Internet options -> раздел General, бутона Fonts -> полето Language script -> Cyrillic.
За Firefox 1.5.0.6: Tools -> Options, раздел Content, полето Fonts and colors, бутон Advanced, поле Fonts for: Cyrillic, поле Default character encoding: Cyrillic; Tools -> Options, раздел Advanced, поле Languages, бутон Edit languages, полето Select a language to add... Bulgarian, Move up докато стигне най-отгоре.
Добавено: на сайта на Инжинера е описан проблема с mail.bg; има и конвертор за кодировката, дано да ти свърши работа.
-
Моят опит показва, че писмата, изпратени от мейл.бг, почти винаги имат грешки в хедъра и част от проблема се създава от тях.
И също успявам да разчета такива писма единствено с Outlook Express, с тази разлика, че не ми се налага да правя гимнастика с шрифтовете.
-