Как да кирилизирам Досовски файл
Здравейте на всички!
Проблема ми е следния-имам една досовска програма и от нея копирах един текстов файл и го прехвърли на друг компютър само че на windows xp.Когато го отворих фалй беше на маймуница, а ми трябва да го копна в ексела .Самият файл е малък -това са едни стпавки/списъци/ на които искам с ексела да направя малко корекции.
Помогнете ми ако обичате да го кирилизирам този файл/ако може въобще да се кирилизира/.На компютъра на който го прехвърлих си има кирилизатор,копирах го в една папка заедно с файлчето, но нищо не стана.Как да се оправя?
Re: Как да кирилизирам Досовски файл
има една програмка - Щирлиц
ако не я намериш, пиши ми да ти я пратя
Ако е само да ти го конвертира от ДОС на български към разбираем за Windows (RTF) текст, мисля че и ТОВА може да ти свърши работа
Благодаря ви за помощта.Файла се кирилизира.
че кажи поне как го кирилизира де...
Преди време имах проблем с текстови файлове писани под ДОС. Тогава си реших проблема с Excel. Когато го отвориш експлорера. Натискаш с десен бутон на мишката и там "Отвори с" и посочваш Excel или Word. С двукратно кликване с мишката на файла не се получава. Когато се отвори се появява едно меню за конвертиране. Там има много начини за разпознаване на езика. Избираш "MS-DOS" или ако не стане избираш "Друго кодиране" и там "Cyrillic". Минаваш през всичките защото всеки път е различно. Сега ми разпознава "Cyrillic (Mac)".
В някой от по-старите версии на Word имаше един бутон "Поправи текст" с него пак ставаше номера.
След като го оправиш записваш файла в новия формат.
Ето още един вариант за помощ при такива случаи!