Може ли някой да ми посочи от къде може да се прочете повече за работата на DUMeter. Ако някой има натрупан опит с него, моля да го сподели. Интересува ме най-вече дали самия той генерира трафик.
Не съм забелязал генерирането на някъкъв трафик, който заслужава внимание.
Да си призная не съм обръщал внимание, но ако имаше нещо сериозно щях да забележа.
Много съм доволен.
Единственото, което му намирам, като недостатък е невъзможността да раздели вътрешния трафик от външния.
Това разбира се са глезотии от моя страна, но ако имаше тази възможност, щеше да бъде без забележки.
Нямам ограничение на трафика, но тъкмо заради това се стремя да се съобразявам и да го контролирам. Всичко обаче отива по дяволите след 5 сесии Counter Strike. Загубвам козите.
От началото на месеца мога да виждам статистиката за мен от моя ISP. До сега не го следях и не ме интересуваше. С учудване забелязах, че в някои дни има 40-50МВ Upload трафик, което за мен е повече от необичайно, тъй като не качвам нищо. В други дни има също толкова голям Download трафик без да съм свалял нещо голямо или да съм браузвал кой знае колко много. Проверих за вируси, троянци и други подобни с наличните ми средства - нищо. Взех някои допънителни мерки и сега такива големи скокове няма ама от два дни се появи нещо друго: един постоянен фонов Download трафик, който не мога да хвана от къде идва. Вчера качих DUMeter 3.02 и го засякох с него. Имам някой подозрения, ама не ми се коментират тук. Искам да изключа всички други възможности.
Редактирах малко горния си пост, не знам дали го прочете.
Има и алтернативи, въпреки, че за DU Meter пише следното:
Description
DU Meter lets you see how much of your full bandwidth potential is actually utilized at any given point of time, either by displaying a real-time graph, numerical display, or both. It lets you actually SEE the data flowing!
DU Meter can also come in very handy to monitor whether some dangerous unknown activity is occurring while you are online. How can you tell whether data is either uploading or downloading from your computer behind the scenes while you are online? You get some idea of data flow when using your browser, email or FTP program, but what happens if some unknown application has installed itself and is sending or receiving data without you knowing about it? Obviously this is NOT something you want to think about, but it happens to people every day. The problem of Trojan's worms and other hidden files which can raid your system completely in the background is becoming more and more common. Back Orifice is just one of these notorious applications. It has been written about on ZDNet and many other places on the Web. Don't let this happen to you!!! DU Meter can monitor this activity for you 100% of the time and let you know if data is downloading or uploading behind your back. You can then log off from your ISP immediately and terminate the activity.
До тук ДУМетера върши половината от работата - следи трафика като количество нагоре и надолу. Има ли някой идея как да проследя от къде идва и на къде отива?
Това би ми дало отговор на въпроса: Има ли някой достъп до компютъра ми или някой генерира умишлено трафик(пари)?
Програмата, която посочи CRASHOVERRIDE е наистина много силна, тя е за професионали, с много знания за мрежите и опит. На мен ми липсват и се чувствувам като маймун в космически кораб. Ако я изуча мога да се кандидатирам и за Sysadmin [:D].
Ами при мен големия трафик от upload идва от това, че много точат от мен в локалната мрежа, но този трафик не се плаща. ISP си имат програми за разделяне на външния от вътрешния трафик и ни таксуват само външния. А недостатък на DU meter е наистина това, че не може да раздели вътрешен от външен и по този начин не можеш да разбереш дали си надвишил или не.
Аз ли нещо не разбирам, Вълчо, или ти само си мислиш, че си обяснил от колко компютъра е мрежата и че ти контролираш и двата компютъра?
Защо не опиташ да инсталираш освен DUMeter, и firewall (например Zone Alarm) - тогава ще разбереш коя програма се опитва или пък наистина ти генерира трафик - независимо дали upload или download.