Zdraveite,
Moga li da instaliram Mac OS PANTHER na Pc sas Win XP.Imam si otdelni partition,no nikokoga ne sam rabotil s MAC i ne znam kak stava instalaciata.6te sam blagodaren na vsiakakvi saveti.
Преглед за печат
Zdraveite,
Moga li da instaliram Mac OS PANTHER na Pc sas Win XP.Imam si otdelni partition,no nikokoga ne sam rabotil s MAC i ne znam kak stava instalaciata.6te sam blagodaren na vsiakakvi saveti.
За съжаление това което искаш да направиш е невъзможно. Macintosh и PC (както е прието да наричаме най-масовите персонални компютри, базирание на Intel или AMD процесори) са несъвместими хардуерно, макар че използват еднакви типове памет, хард дискове и видео карти. Съмнявам се че CD-то ти дори може да прочете инсталационните дискове на MAC OS X.
Засега емулация на Apple (Макинтош или PowerPC) върху x86 платформа (каквито са процесорите на Intel и AMD). Имаше опити за обратното (на Мак да се пуска х86 софтуер и Windows дори). Имаше и вариянт с добавяне на карта (която си съдържаше почти цяло PC), но дотам.
Няма стандартен и утвърден начин за пускане на MacOS Х на РС, но тъй като MacOS X е разработен на основата на BSD (Unix базирана ОС), ако намериш сорс кода (не е невъзможно, а само много трудно :) - Windows днес го доказа) може да се прекомпилира и за x86 с големи модификации. Но ако съдя по поста ти - няма да се справиш.
За прочитане на информацията от дисковете може да се използва програмата TransMac. Самият аз съм чел дискове от Мас и съм вадил снимки и видеоклипове от там.
//offtopic
sclera_bg, специално новите видеокартите са съвместими - и при Мас се използва AGP :) Мисля че и положението с паметта май вече е такова DDR SDRAM (но не съм сигурен - в България Мас-овете са толкова малко). А CD-ROM-а 100% ще прочете дисковете, ако има подходящ драйвер (при Windows файловата система на CD-то е CDFS, при Apple - HFS (Hierarchical File System) ). Начина за GNU Linux
е описан тук - http://www-sccm.stanford.edu/Students/hargrove/HFS/
//offtopic
//offtopic
На машината на която работя - PowerMac G3@400 MHz (който е доста старичък) съвместими с PC са:
1. паметта - SD RAM - купихме я от магазина;
2. хард диска - ATA66.
Доста се поозорихме докато намерим записвачка - (проблема е във firmware на компонентите), има много модели по света, но у нас кой знае защо не ги внасят[:D].
Видеокартите също не са универсални, нищо че са AGP (справка сайта на ATI - имат различни версии за MAC и WIN).
Новите модели Macintosh използват DDR, SATA, ATA133 или SCSI.
Здравейте,
можеш да пуснеш Darwin - малкото братче на MAC OS X
opensource / GNU проект - http://www.gnu-darwin.org/
но едва ли ще успееш да подкараш някакъ софтуер за MAC след това.
За емулация на MAC върху PC - Basilisk II - емулира всички 680x0 МАК-ове /т.е. всичко до PowerPC/ - http://www.uni-mainz.de/~bauec002/B2Main.html
поразтърси се www.google.com и ще намериш ресурси/инфо за този проект, също така в P2P мрежите могат да се намерят интересни неща.
Da,stava slogno,kato gledam nai-lesnoto re6enie e mai da si kupia Macintosh ili da si stoia pri Linux i WINDOWS .Blagodaria vi za otgovorite