проблеми печат,принтер,кирилица, DOS-prompt
проблема е следния:
ОС Win98SE
принтер OKI Microline 183 - матричен, много стар
програма Dnevnici.exe
принтера печати под Windows кирилица - явно в графичен режим.
при опит обаче да разпечатам дневниците по ДДС малките кирилски букви след "р" нататък са квадратчета и чертички..
явно ми трябва драйвер за принтера, който да се зареди от config.sys, но не мога да намеря.
принтера има доколкото разбирам някаква вградена кирилица, но не знам по коя кодова таблица е - в книжката пише:
"ML183 IBM Cyrillic Character Set II"
четох страницата на "инжинера", той предлага решение(да си призная не разбрах много добре), но не и линк към драйвер.
ако можете и искате - помагайте, че до утре трябва(желателно е) да съм готов - пак няма да се спие[:(]
Принтерът ти е с руска кодировка.
Най-лесно ще си решиш проблема с една програмка DosPrn - разгледай темата Дневници ДДС в поста на инженера има линк за нея + крак, ако не се справиш, прати един мейл ще ти я пратя.
@minkov
сега ще пробвам, но не се надявам особено много - вече няколко пъти препрочитам тази тема..
най ме е яд, че преди 2 години пусках всякакви принтери....
Проблема с "Руската кодировка" се оправяше много лесно с една програмка "Lq100.com"(452 байта). Само трябва да направиш един ".Bat" файл в който да стартираш първо "Lq100.com" и след това "Dnevnici.exe".
Линк за "Lq100.com": http://rack3.free.evro.net/server13/...t/NC/LQ100.COM
ЕВАЛАТА !!!!
Евалата <font color="red">SAGE</font id="red">, евалата ина теб <font color="red">minkov</font id="red">, евалата и на <font color="green">пича </font id="green">дето ми се обади по ICQ(без да губи време да поства..), евалата и на <font color="red">Dan</font id="red">(also ICQ user) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
принтера вече ПЕЧАТА - както и където, и когато искам...
ФОРУМА Е ВЕЛИК - не го казвам за първи път !
Не съм печатал на матричен принтер над 15 години. Тогава 286-ците бяха мечта, между 2 и 3 хиляди $.
Нямам никаква представа как се вкарва Кирилица вътре в принтер. Не ми е трябвало.
Публикувал съм решение, което ВЪОБЩЕ не пипа притерите, не ги прекодира. Иска се само те да имат коректен Уйндоуски драйвер. Демек, да може да отпечатате о т Уорд или Акробат Рийдър.
Изхода от ДОС прозореца към LPT1 се прехваща във файл. Друга програма прекодира ТОЗИ ФАЙЛ и го праща КЪМ КОЙ ДА Е ПРИНТЕР, КОЙТО СМЕ ИНСТАЛИРАЛИ.
Нямам решения за стари принтери и няма и да имам. Което е на сайта е пробвано на различни компове и гарантирано работи. Със стари принтери няма как да пробвам - нямам такива.
@ injinera
първото място където проверих беше твоята страница.
просто моя проблем бе от друго естество.
оправи се с предложението на SAGE за LQ100.com
а за вкарване на кирилица в принтер - мога само да предполагам - да речем с препрограмиране на EPROM...
ето и как изглежда решението(ако някой друг го закъса с "IBM Cyrillic Character Set II")
направих *.bat файл по предложение на SAGE
вътре в него пише:
C:\LQ100.COM
c:\vd.com <font color="green">//при мен тръгна с този видео/кл. драйвер//</font id="green">
c:\dnevnici.exe
ами това е
пак мерсидаря на всички