-
Отработени часове на HDD
Може ли по някакъв начин да се разбере колко часа е рабодил даден хард диск и колко живот (приблизително ) му остава? Преди време бях срещнал някъде из нета някаква подобна информация, но не си спомням къде и как. И ако има такъв совтуер, то той строго конкретизиран ли е за определен диск или може да се използва за различни HDD?
Благодаря! :)
-
Отработени часове на HDD
-
Отработени часове на HDD
Ако твърдият диск поддържа S.M.A.R.T. мониторинг, може да стане.
За целта има много софтуери. Аз лично използвам SpeedFan (www.almico.com) или Active S.M.A.R.T. (http://www.ariolic.com/activesmart/)
Първото е безплатно, второто има trial версия и е малко по-богато откъм възможности.
-
Отработени часове на HDD
Разгледах програмите който ми посочихте, но така и не успях да намеря това което ми трябва - колко време е работил дадения HDD откакто е произведен :) Не от последното стартиране на компа. Ако пропускам нещо - посочете какво.
Дисковете за които искам да видя тази информация поддържат S.M.A.R.T.
-
Отработени часове на HDD
Извинявай, че чак сега отговарям...
Пусни SpeedFan и отиди в панела S.M.A.R.T. От падащото меню избери съответния твърд диск. Разгледай параметрите. Интересува те стойността на параметъра Power On Hours Count. Вземаш стойността, преобразуваш я от hex в dec и получаваш часовете наработка на твърдия диск.
Ако този параметър не присъства, си out of luck, както се вика. Но досега не съм виждал твърд диск със S.M.A.R.T., който да не го отчита и него.
-
Отработени часове на HDD
Благодаря Dark Skywalker![:)]