Проблем с Фуджитсу Сименс амило л6825
Имам го от близо година, но вчера забелязах, че от решетката, която покрива колоните(единствената метална част по корпуса) ме бие ток. Проверих с фазомер и си свети все едно с ибръкнал в контакта. Сигурен съм че до сега не е било така защото и друг път съм я пипал.
Извадил съм батерията преди 8 месеца та не ми се вярва да е нещо заради нея. Преди време имаше проблем с контактите не бяха заземени и от други уреди ме е било ток ма сега уж ги оправиха, пак и адаптора преобразува тока в прав та може ли той да се е прецакал.
Възможни причини?
Re: Проблем с Фуджитсу Сименс амило л6825
Адаптера не е с намотки, а електронен, което знначи, че не разделя галванично тока от контакта с този дето влиза в лаптопа. От това следва, че ако има проблем с контакта то той се пренася и в лаптопа. Пак провери зануляването и заземяването.
Мерси за инфото.
А може ли да изгори ако го ползвам при това положение.
Може да го повреди, в лаптопа е пълно със свръх чувствителни ИС и елементи към захранването. Особенно при буря, когато ел. захранването не отговаря на никакви норми много често.
Мерси много.
Парво ще видя контактите пак....
Провери и кабела да не е прекъснато зануляването(третия проводник)
Допускам, че заземяване въобще нямаш! С Шуко щепсел ли си? Ако не си, нямаш и зануляване. Тогава единственото спасение е да обърнеш вклюването на щепсела в контакта. Проверяваш пак с фазомера и ако офазяването е изчезнало, бележиш с лепенки цветно тиксо начина на включване ( за да не сбъркаш следващия път).
Контактите са шуко ама няма трети кабел за заземяване. А щепсела за адаптора е обикновен от плоските.
Пробвах и по 2та възможни начина ма и при двете офазява.
Да не би от монитора да идва?
Там има високоволтов DC/DC преобразувател. Ако нещо опира някъде (може и само да е близо).
Но там няма мощност - т.е. фазомерът ще свети, но ако сложиш резистор към маса (100 Кома или 1Мом) трябва да спре да свети. Може по индукция да е . Дригият начин - закачаш лампа 20 вата или каквато имаш - ако свети - викай помощ!!!
Ако не свети - значи е нещо по индукция - търси слаба връзка.
Този лаптоп няма зануляване на адаптера. Щом го има от година значи е гаранционен и го занеси на сервиз, най дпбре в СТЕМО. Те поемат гаранцията без значение от къде е купен лаптопа.
Сега му сложих батерията и като работи през нея няма проблем, но щом го включа към адаптера да зарежда батерията пак бие на ток....
Julian е прав :адаптера ти е за ремонт.
Мерси на всички, явно Стемо няма да ми се размине