Проблем с охлаждането на старо РС
Здравейте.
Имам един Compaq Deskpro XL5133 (133 mhz, 16 ram, 1 gb SCSI hdd). Има един голям 120 мм (предполагам толкова е) системен винтилатор, който обаче го ползвам за моето РС пак като системен FAN. Процесора е с пасивно охлаждане. Обаче когато не е вързан вентилатор към дъното компютъра просто не "пали". На него имам малко важна информация, а съм решил да го ползвам и като сървър - така, че ми е нужен.
Дайте идея как да го накарам този звяр да тръгне.
Благодаря
Re: Проблем с охлаждането на старо РС
Сложи му вентилатор - не е трудно за досещане :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Pat
Сложи му вентилатор - не е трудно за досещане :)
Долу буксичката е много изчанчена - с 5 дупчици една от която е запушена умишлено от производителя. Там ми беше въпрос-а - не мога ли да укъся една по една жиците (и как) за да няма нужда от вентилатор
Kупи си с=от старите фанове - дето са на букса( като на захранването ) и го пусни там - на този куплунг е абсурдно да пуснеш друг вентилатор.
ако имаш вентилатор с 3 жички ( тахо контролер ) извади ги - Червената е 12 волта и трябва да влезе в голямата букса в жълтия кабел , а черната е нула и трябва да влезе в черния кабел .Третия кабел не го вади от тахо контролера- да си седи там - не му пречи.
Ако сложиш червената при червената ( фана ще тръгне на 5 волта и ще е бавен ) !
Цитат:
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Kупи си с=от старите фанове - дето са на букса( като на захранването ) и го пусни там - на този куплунг е абсурдно да пуснеш друг вентилатор.
ако имаш вентилатор с 3 жички ( тахо контролер ) извади ги - Червената е 12 волта и трябва да влезе в голямата букса в жълтия кабел , а черната е нула и трябва да влезе в черния кабел .Третия кабел не го вади от тахо контролера- да си седи там - не му пречи.
Ако сложиш червената при червената ( фана ще тръгне на 5 волта и ще е бавен ) !
Пропуснал съм да кажа, че конектора на вентилатора е на дъното - не знам дали ще помогна с това, но мисля е нужно да спомена . . . :shocked: