Monitor Dell 17'', CRT, 99 г. - интересна дискусия за облъчването!
Здравейте, пускам тази тема понеже от стария ми вече монитор Monitor Dell 17'', CRT, 99 г* започна да ми се вие свят, да ме боли глава и т.н. Отидох на очен лекар но се оказа че не съм вдигнал диоптъра и очите сами наред. Не работя повече от няколко 4аса на ден на него. Дали въпросния монитор не ме облъчва прекалено много и евентуално има ли как да се измери доколко безопасен е той за използване! Т.е. може ли да се измери облъчването му и да се сравни с някаква нормативна база?
Работя на резолюция 1152x864, 75 Hz.
Забелязах 4е като гледам филми на тъмните сцени, 4ерния екран доста свети, но не знам дали това не е нормално, все пак се гледа филм и образите трява да се виждат ясно!
Чудя се дали да не си купя и един предпазен екран 17" с антирефлексен слой, но пък като о4илата са ми антирефлексни също не знам дали ще бъде добре за о4ите?
Моля хората които имат дълъг опит с компютърна техника да вземат отношение по темата, мисля че е доста интересна- предполагам 4е доста хора работят със стари монитори и ще им бъде интересно!!
Re: Monitor Dell 17'', CRT, 99 г. - интересна дискусия за облъчването!
Според мен имаш проблем не толкова с облъчването от монитора колкото с взирането в екрана, както и по рядкото премигване (овлажняване) на очите. Аз лично бих работил на този монитор на не по големи честоти от 1024х768
Цитат:
Първоначално публикувано от saint056a
Според мен имаш проблем не толкова с облъчването от монитора колкото с взирането в екрана, както и по рядкото премигване (овлажняване) на очите. Аз лично бих работил на този монитор на не по големи честоти от 1024х768
75 хз максимума ли е на монитора?
Аз съм с един Compaq P75 - 1024/768@100хз ги хваща от раз. Та думата ми беше, че херците според мен са малко
На работа съм с Dell 17 " Flat P780
Работя на 1024 ь 768 @ 32 битов цвят на 100 MHz
според мен това трябва да направиш и да намалиш контраст / яркост на 80 към 50
а ако това не те устройва - е време за TFT
На 1152x864 75 hz e maksimuma
Здрасти Градски ;) (това между другото)
Резолюцията е добра, обаче да бяха поне 85 херца, щото на 75 аз поне видимо усещам как картината трепти.
Тук служебния (а и в къщи) - MAG 796PF2 - го карам на 1152 х 864 х 85 херца (държи и до 100) и нямам сериозни проблеми, освен понякога умора в очите, но това е когато се взирам повече и от близко разстояние.
Та съвета ми е, вдигни честотата поне на 85 херца (смъкни резолюцията) и екрана да ти е на МИНИМУМ около 50 см разстояние от очите. Предпазния екран няма да ти помогне кой знае колко си мисля, щото ти ако го зяпаш от близко, вече се намесва и магнитното поле, създадено от самия монитор.
Също така и според мене си намали малко яркостта и яркостта (на около 50 до 70), щото направо ти избожда очите сигурно.
Също така се старай да мигаш по-начесто, иначе ако не ти се занимава да мигаш, има овлажняващи капки за зъркели :) (майтап).
НО СПОРЕД МЕНЕ най-важното е разстоянието и честотата.
Аз иначе световъртеж получавам след дълга и продължителна употреба на алкохол пред компютъра :Drinks:
Това е моето мнение, дано има и някой още нещо да каже, аз не знам доколко съм прав, мнението ми се базира на разни статийки, четени из Интернета, и разбира се от собствения ми опит. Но наистина, като го гледам монитора по-отдалеко, няма проблеми изобщо.
Иначе тук ( http://www.simple359.com/index.html ) мисля че бях чел такава тема относно ергономията при работа с компютър, ОБАЧЕ лошо че сайта в момента май го превеждат на енглиш и няма почти нищо активно :(
И според мен, първото което трябва да направиш е честота поне 85Hz - 75 определено ги `усещам`!
Второто - да намалиш яркостта и може би да опиташ да не се взираш толкова много /законовите 15мин почивка на 45 работа също са някакъв изход, ама не и при мен.../
Истина е, че с TFT вече не усещам почти проблеми, но пък при много взиране пак има странични ефекти - вероятно мускулите на лещата се уморяват :undecided:
100% съгласен с Mr.TECHNO.
Ако имаш предвид рентгеново облъчване, едва ли има от
какво да се притесняваш. Винаги има някакво при CRT мониторите,
но е пренебрежимо малко (т.е. много пъти по-малко
от естествения фон). Поне аз колкото пъти съм слагал
детектор пред монитори, не съм виждал нищо...
имам в предвид електромагнитно облъ4ване, а не радиационно,
Днес ми дойдоха антирефлексните о4ила, надявам се да ми помогнат, смених и резолюцията на монитора
1024x768@85 Hz
За сега е това, дано да нямам пове4е проблем с о4ите при работа на компа, все пак не седя по 12 4аса на ден на него, а само по няколко!
Поздрави на всички, дали мнение----
А за ТФТ-то - нема пари за сега :(