Вентилатор - намаляване на оборотите... Как?
Имам следният проблем - дъното ми е с чипсет nForce4 и съответно не грее, а пече. Смених пасивното охлаждане с кит на Титан, който се ползва за видеокарти. Проблемът с топлината беше решен за сметка на тишината. Това чудо на техниката върти на 3200 оборота и звука който издава е меко казано непоносим, а компютърът работи нон-стоп. Въпросът ми е - как да намаля оборотите на въпросният вентилатор. Познанията ми по електротехника да кажем са на ниво средностатистическо. По темите четох чрез смяна на 12 волтовото напрежение с 5 волтово, друг начин чрез запояване на елемент който намалява тока. Може ли някой да ми обясни като на 6 годишно хлапе с поялник точно какво да взема, срежа, запоя и да се възцари тишината отново. Благодаря за вниманието!
:blob1 (много готин емотикон :) )
Re: Вентилатор - намаляване на оборотите... Как?
Аз ползвам едни регулатори на "Titan", монтират се отзат на панела (където се извеждат PCI устройствата), не са скъпи - 4-5лв и вършат отлична работа. Потърси ги в магазините за компютърни части.
Има и още 1 начин / по скоро 2:
1. 12 те В на вентилатора ги прейарваш през 1 бр 7805 и получваш захр 5 В .Стабилизаторът да е на радиаторче или на кутията за да се охлажда./има и чипове 7806;7808 съответно за 6 и 8В .В/у 78ХХ трябва да има поне 2 волта спад за да работи надежно.
2.Пак с 7805 но средния извод / масата е повдигната или през делител на напрежение или чрез потенциометър .Може да се използва и диод -повдига се напрежението на стабилизатора с 0,7В.Недостатъка е , че трябва изолиран от маса/ корпус на РС то радиатор.
Най -добре се разходи до 1 магазин щом си на Вие с ел.техниката -Варианта на Раt
Благодаря много за полезните отговори. Прегледах линковете (този за потенциометъра много ми хареса, написан на нетехнически език) и имам няколко уточняващи въпроса:
Ако използвам потенциометъра, трябва ли да добавям допълнителен ел. елемент - в HDBG има мнения и на двата полюса (може да се ползва само потенциометър и - не, не може директно и само с него)?
Ако ползвам варианта с 12V и с 5V какво точно ще е негативният резултат върху захранването - топлина, бъдещо късо съединение и др. от този вид? (Захранването е Fortron 350W)
И един въпрос от любопитство - намаляването на напрежението върху вентилатора ще доведе и до загряването му (или не)?
@kris11 ти направо ме зарина с термини - 78ХХ това транзистори ли са? като прейарвам 7805 в 12 В - постявам го между допълнителният молекс на вентилатора и него ( или се бъркам)?
Още веднъж благодарности!
@sorrowsad
78ХХ са интегрални стабилизатори на напрежение със защита от претоварване по ток.Много са разпространени. Има в пластмасов корпус с метална плочка за 1 А, има в корпус ТО3 за ток 3 А, има и в малък плстамасов корпус за ток 0,3 и о,1А. Лесни за работа .
http://kazus.ru/articles/15.html
Пусни едно търсене в Гугала и ще видиш.
Можеш да намериш вентилатор със същата консумация /отбелязана е на перката на вента, в 'А'/ и размери. Свързваш го последователно с другия вентилатор и ето ти 6 V захранване. Закрепваш го до другия и печелиш:
+ по-добро охлаждане /по-голяма охладителна площ/
+ намален шум
Поздрави
След разглобяване на молекси, режене на кабели, последвах съвета на Pat и си купих един регулатор Titan и мирнах. Поне си начесах крастата за бърникане по компютъра.
Благодаря за съветите!