Re:Съвет за примерна конфигурация за десктоп
Моля за още малко помощ понеже възникна проблем. От малък град съм и в общи линии има само един по-нормален магазин за компютри. Те обаче работят само с jarcomputers, а там има единствено процесора от конфигурацията която ми предложихте.
Не ме бърка да си поръчам всичко онлайн от Аргус обаче ме притеснява гаранционното обслужване ако се случи нещо и инсталацията на компонентите - което предполагам аз сам няма да мога да направя.
Какво бихте ме посъветвали вие?
Благодаря!
Това е от Жар. Все пак дай някъкв лимит за парите и какво да включва системата. Смисъл ще ползваш ли нещо от старата. Кутия, Оптично у-ва т.н. Добре е едно ново захранване да вземеш- не е задължително, но какво е старото? Нещо пишеш за стържене на харда - 7200.11 500GB не беше ли тази проблемната серия. Помисли и за нов! Вариант е да продадеш старата машина или подариш и да си напрвиш изцяло нова.
Phenom II X3 705e Triple Core (2.5GHz, 1.5MB L2/6MB L3, 65W, AM3) BOX
Gigabyte MA785GM-US2H, AMD 785G, AM2+/AM3
Захранване 350W Fortron ATX-350PNF
640GB WD Caviar® Black HDD640WD6400AAKS
Цитат:
Първоначално публикувано от dmitry
Моля за още малко помощ понеже възникна проблем. От малък град съм и в общи линии има само един по-нормален магазин за компютри. Те обаче работят само с jarcomputers, а там има единствено процесора от конфигурацията която ми предложихте.
Не ме бърка да си поръчам всичко онлайн от Аргус обаче ме притеснява гаранционното обслужване ако се случи нещо и инсталацията на компонентите - което предполагам аз сам няма да мога да направя.
Какво бихте ме посъветвали вие?
Благодаря!
Аргус са скъпчии и работят с фирми предимно. Поръчай от outmax.bg - онлайн магазин е и излиза по евтино. Не се хвърляй на скъпи части, особенно процеосори. Тия дни ще внесат нови партиди АМД-та на по-ниски цени. И няма да е лошо да случиш на некое евтино процесорче и да отключиш блокираните ядра.
Относно инсталацията, ще се намери все някой от форума , който е наблизо да помогне!
Цитат:
Първоначално публикувано от peterstamov
Това е от Жар. Все пак дай някъкв лимит за парите и какво да включва системата. Смисъл ще ползваш ли нещо от старата. Кутия, Оптично у-ва т.н. Добре е едно ново захранване да вземеш- не е задължително, но какво е старото? Нещо пишеш за стържене на харда - 7200.11 500GB не беше ли тази проблемната серия. Помисли и за нов! Вариант е да продадеш старата машина или подариш и да си напрвиш изцяло нова.
Phenom II X3 705e Triple Core (2.5GHz, 1.5MB L2/6MB L3, 65W, AM3) BOX
Gigabyte MA785GM-US2H, AMD 785G, AM2+/AM3
Захранване 350W Fortron ATX-350PNF
640GB WD Caviar® Black HDD640WD6400AAKS
Устройва ме тази конфигурация като цена, само се чудя за процесора понеже четох някъде, че като продуктивност двуядрения Атлон може да се окаже по-добрия вариант за моите нужди - т.е. за приложения които не могат да оползотворят напълно технологията.
Цитат:
Устройва ме тази конфигурация като цена, само се чудя за процесора понеже четох някъде, че като продуктивност двуядрения Атлон може да се окаже по-добрия вариант за моите нужди - т.е. за приложения които не могат да оползотворят напълно технологията.
Phenom II X3 705e Triple Core (2.5GHz, 1.5MB L2/6MB L3, 65W, AM3) BOX - хубав процесор но е малко скъп
Gigabyte MA785GM-US2H, AMD 785G, AM2+/AM3 - Дъното също не е зле, но е по-скъпо от онзи Биостар и имам съмнение че ще поддържа ACC за отключване на допълнителни ядра. Най малкото ще се наложи смяна на биос.
Захранване 350W Fortron ATX-350PNF - Захранването не струва, не ги правят както преди.
640GB WD Caviar® Black HDD640WD6400AAKS - диск си имаш , а пък този е вече стар модел, аз поне го притежавам повече от година.
Освен това само си "чешем езиците" тук а "сделка няма" !
Phenom II - 3 ядра, кеш от трето ниво, енергоефектинен - бъдещите приложения ще я оползотворят. Атлона също е добър избор.
Добавено :
Процесора наистина е малко скъп заради това че е Phenom II и е 65 Вата. Може да вземе и някой от по евтините модели или Атлон.
Дъното според мен е перфектно - има си всички нужни кънекции - ако имах кинти сега точно това бих си взел. Никой не говори за отключване на ядра.
Относно захранването това видях в Жар- имат некви по-така обаче са ненужно мощни и скъпи. Fortrona си е на местото. Захранването е важен компонент и наистина си струва да се инвестира повече в него. Просто знам машини които работят със захранвания от 20 лв и Fortrona - пред тях е напрво супер.
Харда не е от най-новите модели, макар че не виждам да предлагаш някакъв. Този модел се е доказал с бързата и тиха работа, и добрите температури, които поддържа. Разбира се вариант е и някой от по-новите модели на Seagate. Всъщност не знаем, какво е точното състояние на неговия за да се ползва - дали може да се разчита.
Ами ще си "чешем езиците" като не разбирам а има толкова опции.
Що се отнася до диска - той е наред, така че ми трябва само дъно, процесор, рам и захранване. Но ето че и за тази конфигурация има различни мнения а аз като купувам веднъж на 10 години компютър много разбирам кое какво е. Относно процесора мисълта ми беше че прочетох че било по-добре да е с по-малко ядра на по-висока работна честота от колкото повече на по-малко честота. За това "отключване" на ядра пък изобщо нищо не можах да разбера. В крайна сметка искам да отида и да си взема нещо нормално което да ми върши работа.
Цитат:
...Относно процесора мисълта ми беше че прочетох че било по-добре да е с по-малко ядра на по-висока работна честота от колкото повече на по-малко честота...
вярно е в конкретни случаи, в зависимост от това, за което ти трябва компа. след като не си толкова навътре, че да знаеш кога, значи не си измежду тези случаи
при равни други условия и ползване на windows различен от (по-късен) от ХР по-добре е процесор с повече ядра
Цитат:
Моля за още малко помощ понеже възникна проблем. От малък град съм и в общи линии има само един по-нормален магазин за компютри.
Ето това ти е отправната точка при избора на компоненти! Правилно си се досетил за гранционното и следгаранционото обслужване. Едно поръчване от друг търговец може да ти излезе доста по-дебело. Въпрос на късмет, разбира се! :)
От ценовата листа на Жар ти харесвам (в предвид заданието, което си изложил):
Дъно: Gigabyte MA785GT-UD3H - AMD 785G, AM3, DDR3, VGA+2xPCI-E (CF), HDMI & DVI, SB7.1 Dolby, Lan1000, SATA RAID 0,1, 10, 3x1394, ATX
Процесор: Athlon II™ X2 245 (BOX) - Dual Core, 2.9GHz, 2MB, 65W, socket AM3
Памет: Kingmax 2GB - DDR3 1333MHz
Захранване (ако няма да слагаш допълнителна видеокарта): Fortron ATX-350PNF - 350W, Passive PFC, Silent, 120mm вентилатор.
Захранване (ако ще слагаш в бъдеще допълнителна видеокарта): Fortron ATX-450PNR - 450W, Passive PFC, Silent, 120mm вентилатор.
И на двата модела мощността им е истинска и са се доказали с качествената си работа във времето.
Хубав power calculator e на Asus, че дава и дънната платка - ама когато работи: http://support.asus.com/PowerSupplyC...tor_right.aspx
Малко коментари по компонентите:
За дъното: Не ми се слагат още линкове, затова в сайта им даваш филтър 785, сортираш по цена и гледаш. Интересна платка е AsRock. Има вградена 128MB памет специално за видеото. Има поддръжка на 140W процесори и още 2 USB порта. Ниска цена. Има и добри ревюта за нея. И май само това. У нас производителят обаче е разпространен предимно в офис системите.
Някой Asus. Ако е за същата цена като AsRоsk-a - нямат FireWire и eSata (ако изобщо ще ползваш тези екстри). Но пък може да си сложиш Asus Teather Gate, с което по визия и може би функционалност се доближаваш до Media Center във Vista и Windows7
И накрая предложих Gigabyte заради поддръжката на Dolby Home Theater. Вярно, че Asus в някои от по-скъпите си модели имат специализирана функция за елиминиране на импулсните шумове, внесени от захранването... но Dolby Home Theater сертификат си е Dolby Home Theater сертификат! :)
И накрая - нещо от личен опит, защото нито се познаваме, нито аз ще ти продавам системата:
Изградил съм си Home Theater РС със следните основни компоненти: Asus M3A78-EM, AMD 5050e BOX, Samsung HD753LJ, 4GB (3.46GB достъпни заради XP Home), AverMedia Studio 303, Fortron FSP400-60GLN. На това нещо вървят 27/7: рутиране, файъруол, шейпинг, антивирус/малуеър/ит.н., торенти, сърфиране, Skype, запис на ТV, гледане на филми. Игри не се играят. За вече няколкото месеца работа системата е рестартирана само заради критичните ъпрейти. Процесорът го избрах не заради честотата му, а затради 45W TDP. Замервана е с отделен електромер - харчи 70W при работа само с приложенията по-горе до Skype. Инсталирам съм му Dual Core Optimizer-a на AMD и всички програми си работят с еднакво (±5-10%) натоварване на двете ядра. Доволен съм, за тези пари не виждам как може да се спретне нещо по-ефективно. Затова и разправям тези работи...
И последно - обърни внимание на срока за доставка. И специално това да уточниш с търговеца - какво точно може да ти достави и кога. Защото може до доставката компонента вече да го няма...
Последен опит:
- Потърси онлайн Биостар TA785GE 128 - може да я откриеш някъде. Имаше я навсякъде, но ти не я купи. Сега на вносителя я няма. Има 128 Мб ДДР2 Видео памет. Освен това е много евтина.
- След това вземаш един атлон2 240.
- 2 ГБ памет 1066, каква да е марка, но с радиатор примерно червените на А-дата
- захранване например от Марката Point of View, чудесни модели на ниски цени.
http://www.jmt.bg/zahranvashti-bloko...point-of-view/
Цитат:
Първоначално публикувано от Colonelo
Последен опит:
- Потърси онлайн Биостар TA785GE 128 - може да я откриеш някъде. Имаше я навсякъде, но ти не я купи. Сега на вносителя я няма. Има 128 Мб ДДР2 Видео памет. Освен това е много евтина.
- След това вземаш един атлон2 240.
- 2 ГБ памет 1066, каква да е марка, но с радиатор примерно червените на А-дата
- захранване например от Марката Point of View, чудесни модели на ниски цени.
http://www.jmt.bg/zahranvashti-bloko...point-of-view/
Ти да не получаваш % от продажбата на дъна Biostar?!? Таква упоритост съм виждал само в амбулантните търговци по битаците... "Поръчай онлайн, може да я има НЯКЪДЕ"... Ами сервиз, бре момко?!? И dmitry правилно се опасява от ситуацията, че в града му има само един магазин, представящ голяма верига...
Отделно това захранване само за БГ ли е правено? В сайта на Point of View няма и следа от него? :RTFM:
Благодаря на всички за помощта! Утре ще отида да поръчам конфигурацията на emos понеже както казах искам да ми е мирна главата - което значи че ще трябва да е от jarcomputers. Дъното ми харесва - изглежда солидно, процесора също мисля че за моите нужди няма смисъл да е триядрен, само се чудя за 250 модела - доколкото разбирам разликата е само в честотата, но пък този (250) го има в наличност а е само 20 лева по-скъп. Що се касае до РАМта тази на colonelo ми изглеждаше по-добре на вид ама пък знае ли се...
искай си изрично подписана гаранция със съответните срокове.
Жар имат навика да се отмятат понякога.
( Говоря от опит с местна фирма )
3000МHz са с 3.4% повече от 2900MHz. Поне според AMD няма други разлики в процесорите:цък! А преспокойно можеш да си наваксаш тази разлика с вдигането FSB на 204MHz в BIOS. Ако всичко ти е наред, Cool and Quiet пак ще работи...
Спести си тези пари и си вземи Fortron ATX-450PNR - така ще имаш "мегдан" както при евентуална бъдеща покупка на видеокарта, така и при задоволяване на тръпката за овърклок на процесора.
Имам впечатления 1-ва ръка от поръчка със статус "доставка" - 3 месеца чакане за конкретен модел, та спада в цените позволи покупката на по-скъп преди модел за същата сума сега. Затова си позволявам да те посъветвам: уговори си всичко с търговеца кога и как смята, че ще ти достави стоката, дали изобщо може да ти достави нещата, той ли трябва да сглоби нещата, за да уважи гаранцията (всъщност те съветвам за този вариант) и т.н.
По-засуканата памет, дето ти изглежда по-добре - ако не могат да ти я доставят, не си го слагай. Аз съм с 2 различни модула - на PQI и A-Data. И двете са 800MHz, таймингите дори не съм ги гледал, щото едната ми беше подарък и нямаше как по нея да й търся другарче. И не съм забелязал нито по-нестабилна работа спрямо кит на SuperTallent, нито по-малко бързодействие при SuperPi Mod. Тези неща се проявяват при по-сериозен овърклок и на паметта. За ежедневна работа - както написах - все е тая...
Успех в покупката и да споделиш впечатления! :Drinks:
Нека те окуража - искам да добавя, че аз също предложих някой компоненти, но предложението на emos e добро и според мен няма да сбъркаш. Също тъка би било добре да е Феномче II, но както и да е и това е добро. За захранването искам да кажа, че е добре са се запасиш за вероятен клок и добавяне на 3D ускорител или друга периферия както сте писали. Мисълта ми е, че в Жар няма голям избор а PNF серията на Fortron e за предпочитане пред PNR. Ако имат 450WPNF (по-качествена изработка, по- силни линии, перката си променя оборотите според температурата) вземи такова. 350W от посочения модел държат подобна конфигурация с лек клок и Ati4650 - без проблем. Ако ще добавяш мощно видео тогава ти трябват повече ватове.