ultra dma mode-5 s.m.a.r.t. capable but not disabled
От доста време се появява това съобщение когато зарежда биоса : ultra dma mode-5 s.m.a.r.t. capable but not disabled но не винаги и с рестарт се оправя.
Не го прави винаги но по някой път доста често . мисля ,че е от слота дъното или от кабела на хардиска . рових с :Google: ама като съм келеме..... :RTFM: нищо не можах да разбера .Преди бях с един хард и се появяваше само едно съобщение , сега съм с два харда и се появява под всеки хард (използвам едновременно един слот и един кабел с разклонение за двата харда. Като пусна everest ми пише ,че биоса ми спешно се нуждае от ъпдейт щото бил по-стар от 2 год(2004). ама ме е доста страх да правя ъп на толкова старо дъно (не че знам как).
Та въпроса ми е как да разбера кое ми прави проблем: биоса дъното или кабела?
Иначе данните са :дъно- ASRock P4i45GL/GV/PE
1 хард - MAXTOR 4K080H4 (74 GB)
2хард - Maxtor 6Y080P0 (76 GB)
На отзовалите се благодаря предварително ! :Drinks:
Re:ultra dma mode-5 s.m.a.r.t. capable but not disabled
проблем няма, просто те уведомява че функцията смарт се поддържа от дикса, но е неактивна. може да я разрешиш в биоса и да нямаш подоби чудения.
всъщност ultra dma mode-5 s.m.a.r.t. capable but not disabled това има ли го или не?
Това е интересното че не винаги го показва но доста често и ако го покаже спира да зарежда биоса и компа и остава така с съобщението на монитора и може да стои цял ден , без рестарт не се оправя и няма закономерност малко е 6/49 ама без джакпот
Промених S.M.A.R.T. MODE сега е активно но проблема си остава с разликата ,че сега пише-status ok. но пак спира да зарежда в този момент.
Забелязвам една закономерност: ако се забави да изпише собщението 2,3 секунди си зарежда нормално но ако го изпише моментално с зареждането спира.
Ако има някакво зачени долу в десният ъгъл си стоят цифрите 91 когато забие
лично мое мнение имаш кофти кабел. ако можеш ги остави на различни иде-та или като цяло смени кабела, а и какви са тези странни капацитети на дисковете ти
п.с. ако не ти се дават пари за кабели и си от София ела ще ти дам
Както писа по-горе @glarus пробвай с нови кабели и ако можеш ги отдели на два отделни.
А, чек ....Оптично устройство няма ли този компютър. Предполагам не си писал и има. Ако има закачи втория хард на неговия кабел. Тоест трябва да се получи.....
ID1 First Master е харда с ОС.
ID1 Firs Slave -Празно
ID2 Second Master e CD/DVD.
ID2 Second Slave e втория HDD.
SMART е добре да е включен защото следи състоянието на HDD.
Ако проблема все още остане провери дисковете за повредени сектори!
3 Прикачен файл(ове)
Ок.ще послушам съветите ви, мерси ! Като за начало смених слота на дъното и за сега след 10-15 рестарта проблема го няма. но ако се появи сменявам кабела с нов по указания начин, което май няма да ми е толко лесно защото при слагане а 2-я хард бяха преместени джъмпреи и ще има -А сега , кое как беше??? :081: :))
Относно-CD/DVD да имам но не е включено :-memnon явно толко ми трябва. :2guns: :))
Интересно защо виждам по различен начин на различни места обема на HDD ???
Производителите смятат по 1000. Windows смята по 1024!
Вярно, вярно ама не с бях замислил че при такива GB ще се натрупа такава разлика. Маркетинг братче . Пак мерси!