Как да изтрия информацията от лаптоп за продажба
Здравейте,
искам да си продам лаптопа, но не знам как да изтрия цялата информация от него така, че да не може да се възстанови :)
Ще съм много благодарна, ако някой от вас има времето и желанието да ми обясни малко по-подробно. Не съм съвсем запозната с компютрите, но се справям добре.
Благодаря!
П.С. Лаптопа е с ХР.
Re:Как да изтрия информацията от лаптоп за продажба
изтрий по на-обикновен начин нещата, които искаш да изчезнат, после записвай произволни неща (филми, че става най-бързо и лесно) докато хардът се напълни абсолютно догоре. така старите неща биват заменени от новите. после триеш въпросните нови и единственото, което може да бъде възстановено, са изтритите филми - т.е. нищо важно
Толкова важна е ценна информация или имаш на лаптопа, че се съмняваш, че някои ще я въстановява?
- ако е така продай го без ХДД, защото ако наистина за някои информацията на лаптопа ти е толкова ценна, че е готов на всичко да я възстанови, тои ще я възстанови :)
Занимавам се с преводи на документи и най-вече искам тях да изтрия - има текстове за дипломни работи, лични документи и др. Предполагам, че някой може и да се възползва от тях, ако ги има на готово.
С "Eraser".http://eraser.heidi.ie/
Ако искаш и парола може да сложиш.
След като се инсталира десен бутон на файла , който ще се трие.
Хубаво е ако имаш Recovery CD или DVD. Пускаш първо един KillDisk и после си пускаш recovery диска и лаптопа ти ще бъде както нов.
Ако нямаш такъв диск, тогава ползваш съветите посочени по-горе. KillDisk форматира хард диска, така че умната.