Имам следния проблем: файл написан на Excel /Win/ и съдържащ кирилица, трябва да се отвори и редактира на МАС. Необходим ми е и шрифт за МАС с кирилица.
Преглед за печат
Имам следния проблем: файл написан на Excel /Win/ и съдържащ кирилица, трябва да се отвори и редактира на МАС. Необходим ми е и шрифт за МАС с кирилица.
С Мас OS си вървят много кирилски шрифтове - ако разбири се, си посочила при инсталацията съответния Ldngudge Kit. Тези шрифтове обаче са разлчни от използваните в света на Wintel - Arial, Tahoma, Times New Roman. Значи пак ще можеш да си редактираш фйла без проблеми, но ще трябва да го запишеш с други шрифтове - например Times CY.
Кирилски варианти на тези шрифтове за Мас можеш да си изтеглиш от няколко места:
www.mikeosX.com
macwarez.phaida.com
Там ще намериш и програмката CyrilliX, която ти настройва OS за работа с кирилица (същото можеш да си го направиш и ръчно и то много лесно).
За повече подробности:
www.apple-bg.com
Ne sym 100% siguren, no ako e v *.rtf formatniama li da stane ?
Ако файлът е в *.rtf ще се отвори от Мас-а дори и да няма инсталиран MS Office - с приложението TextEdit, което е част от операционната система.
Обикновено проблеми с кирилицата няма, поне аз не съм срещал.