n00b-ски въпроси за електротехника
Не знам дали е за тук темата, ако не - моля да се премести.
Вероятно ще питам в някакъв момент глупости или очевидни неща. Предварително моля за извинение.
Имам Raspberry Pi и искам да вържа на GPIO порта нещо подобно на това.
На няколко места прочетох че ми трябва буфер за да не изгоря порта. Предлагат се подобен тип схеми. http://www.rason.org/Projects/transwit/image2.gif
Първия ми въпрос е как мога да си избера транзистор и да си изчисля размера на съпротивленията. Всеки пин ми подава 3.3в и 8мА.
Другото което искам да вържа е лед дисплей за цифров часовник. 2 такива или комбинация от тези плюс 2 от тези. Обаче за такова нещо не ми стигат пинове.
Втрия ми въпрос е има ли чип(май ми трябва нещо което се връзва на I2C шина) който да командвам с 4-8 пина а той да командва ледчетата.
И последно за момента. Препоръчайте ми други магазини подобни на Комет в София.
Отговор: n00b-ски въпроси за електротехника
Според мен ти трябва
SN74LVC4245A
или подобна схема за преобразуване на нивата
за ледовете - може с преместващ регистър да ги управляваш - не ти трябва I2C шина. дори 74164 ще ти върши работа, но има доста по-нови с три изходни състояния и т.н...... Обикновено се прави динамична индикация при няколко индикатора.
За последния въпрос - придържай се към Комета засега - не е реклама, а
приятелски съвет!
//може да си поръчаш през комет от фарнел
http://store.comet.bg/bg/CatalogueFa...roduct/965360/
Тоя преобразувател на нивата няма да е нужен. Вързваш си дисплея директно към пиновете на GPIO и всичко е точно. Е, захранването на дисплея сигурно трябва да е 5V, а подсветката ако я има дърпа множко, и трябва да се съобрази с възможностите на захранването.
Иначе с всичко друго предложено от Wise съм съгласен.
При под 300мА налични на 5-те волта и като трябва да се делят с usb безжичната мрежа и донгъла за мишка и клавиатура и под 200мА на 3.3-те волта - хичне ме кефи идеята да го вързвам директно. А макар и много бос по ел нещата, знам че не е добра идея да се захранва едно нещо от две места.
Wise мерси за схемите и насоките. Нещо не съм сигурен че ще се справя с втората ма ще почета още малко и ще видим.
За LED индикаторите е удобно да се ползва и 7 сегментен дешифратор:
SN74LS47
но все-пак зависи какво точно искаш да правиш
Цитат:
Първоначално публикувано от
Yasen6275
...хичне ме кефи идеята да го вързвам директно. А макар и много бос по ел нещата, знам че не е добра идея да се захранва едно нещо от две места.
ключови думи: "оптоелектронна връзка"