Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 23

Избор на HDD за колекция

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на vencifcl
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    868
    #1

    Избор на HDD за колекция

    Искам да си взема HDD за колекция на филми и музика. Обмислям вариант да е вътрешен 3,5" който ще мога да го закачам към мултимедиен плеър Z9S.
    Какво не ми е ясно.
    1. Колко са шумни, стават ли за това. По-шумни ли са от външните 2,5" тези с кутийката.
    2. Каква трябва да е скоростта гледам че масово са с 5400 rpm и 7200 rpm, в моят случай има ли някакво значение.
    3. Cache паметта мен вълнува ли ме тази характеристика или все тая.
    4. Марката, виждам че най-препоръчвани са Seagate, Toshiba аз лично имам опит с външен на ADATA който надхвърли 10 г. и все още е в отлично здраве. Та коя марка е за препоръчване към днешна дата.
    Идеята ми е да си взема един 2 или 4ТВ и ако ми хареса ще добавям. Отворен съм и за по-умни от моята идея .

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,166
    #2

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    Вътрешен ще стои грозно, но щом така си решил--->WD Red NAS Hard Drives

  4. Member Аватара на vencifcl
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    868
    #3

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    Принципно си прав че ще е грозно, за това обмислям вариант да направя една дървена кутийка за два диска (имам два порта SATA) и така да превърна дефекта в ефект. Спрял съм се на този вариант поради причината че USB 3.0 на Зидо при по-големи дискове и запълнени до горе създават проблеми, при възпроизвеждане често забиват и спира филма и трябва на ново да се пуска (изключително досадно е). При мен няколко пъти се е случвало, но при запълнен по-малко от 80% вече няма никакъв проблем и това става дума за 1ТВ диск за по-големи идея си нямам как стоят нещата. От друга страна разбрах че при SATA входовете няма никакви подобни кахъри без значение колко ТВ е диска та затова.
    По точки 1 и 2 разбрах че 5400 rpm би трябвало да са по-безшумни от 7200 rpm. вярно ли съм разбрал.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,166
    #4

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    То е логично при запълване да пада скоростта на трансфера.Скоростта на трансфера при най-външния диаметър е долу горе 2 пъти голяма отколкото при най-вътрешния.
    По аналогична логика 3.5" дискове имат по-високи скорости на трансфер ,отколкото при 2.5'. 5400 rpm са по-безшумни от 7200 rpm. Вече по-големи скорости на трансфер се постигат с увеличаване на плътността на запис.

  6. Member Аватара на vencifcl
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    868
    #5

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    До колкото успях да разбера от форума на Зидо този проблем го има при Z9S а при старият X9S не съществува, и май не могат да го оправят от Зидо. Другият ми диск ADATA SH93 640GB натъпкан да горе няма такъв проблем, той е 10-тина годишен що тормоз е видял имам чувството че е вечен. Много мислех миналата година да си взема пак такъв но 1 ТВ и що взех Seagate Expansion 2.5 1TB един господ знае, сигурно заради няколкото лева икономия хем прекрасно знам че... Както и да е иначе не може да се отрече че Z9S прави прекрасна картина което компенсира разни други неудобства.

    Като спомена
    Вече по-големи скорости на трансфер се постигат с увеличаване на плътността на запис.
    Се сетих че бях се спрял на Seagate BarraCuda 4TB 5400rpm 256MB SATA3 ST4000DM004 като едно от мненията за него беше точно в тази посока
    192MB/s четене 178MB/s запис според CrystalDiskMark 6. 0. 1 x64. Диска е 5400rpm, с 2 плочи и една от най-големите плътност на запис, което е голям плюс и компенсира по-ниската скорост на въртене на диска, на практика се постигат скорости, типични за 7200 оборота диск. В idle на практика не се чува за разлика от много 7200rpm дискове, а в режим на работа съвсем леко. Тиха и бърза работа. Дори и на 5400 оборота, този диск може да бъде използван дори за гейминг или системен диск с оглед добрите скорости на четене/запис. Доволен съм и в бъдеще бих поръчал още за RAID масив.
    Бях решил той да бъде и все още не съм се отказал де, но ще разгледам и твоето предложение.
    Фактически ми влезна и друга муха в главата , разбрах че мога да закача на Зидото едина външна Blu-ray записвачка да речем LG BP55EB40 или Pioneer BDR-XD07TB и чрез него да зяпам, демек да си правя колекция на Blu-ray дискове. Принципно не излиза по-евтино но няма и да е кой знае колко по-скъпо де, ама ще си имам и Blu-ray записвачка . Сега се опитвам да преценя кой е по-удачният вариант.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,166
    #6

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    И Seagate Barracuda изглежда добре.Даже ST4000DM004 изглежда хладен и тих.Просто предложих WD RED ,защото е специализиран за 24/7, има 3 години гаранция и доста по-високо TB/year. Но щом Barracuda е доста по-евтин, защо да не е избор.
    BarraCuda

  8.  
     
  9. Member Аватара на vencifcl
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    868
    #7

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    Понеже се наканих да си взема HDD вчера в една друга тема отново на дълго и широко разпитвах ама външен или вътрешен ама коя марка и т.н. В крайна сметка и аз като повечето стигнах до "гениалното" заключение взимай един външен Seagate и не се занимавай с глупости, така че това вече не е дилема.

    След като вече бях стигнал до това "гениалното" , се зарових да проверя нещо което ми направи впечатление че принципно външните са по-евтини от вътрешните въпреки че са с кутийка (все струва нещо), други също го споменаха за това. Аз като Тома Неверни понеже и идея си нямам за какво иде реч питах чичото (Гугъла) нали всичко знае, каква топла бира ни наливат вътре в кутията че да са по-евтини и кво ми каза той .
    STEA4000400 - 177лв. https://vynshen-hard-disk.pazaruvaj....00-p327181519/
    и какво има вътре
    ST4000LM024 - 312лв. https://www.pazaruvaj.com/tvyrdi-dis...24-p354838139/
    Източник: https://mattgadient.com/how-to-shuck...00400-and-why/
    И втората версия на чичото
    Пак същия STEA4000400 но този път с това вътре ST4000LM016 - струвал 426лв. https://www.pazaruvaj.com/tvyrdi-dis...16-p334376374/


    Прекрасно знам че от потребителя и производителя единствено и само първият може да е прееб*н, ако някой може простичко да обясни къде е уловката и какво изтървам ще е супер. Ако това е вярно то тия не е ли можело поне други етикети да лепят на тези с кутийките.

  10. Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    627
    #8

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    Добре си се ориентирал. От години външните са по-евтини от вътрешните дискове. Реално като хардуер са еднакви* (говоря конкретно за 3,5" ST). Причината за разликата в цената е в отдел маркетинг и реклама. Външен диск идва с кутийка, захранване и картонена опаковка. Вътрешните рядко са с опаковка, в повечето случаи имаш ОЕМ изпълнение в пликче. Като собственик на прилична колекция филми, постоянно ми се налага да ползвам големи дискове. HTPC ми е с 3 диска по 8TB. От години купувам само външни, които ги разглобявам и си вадя от тях диска, който монтирам по машините. Всичко написано до тук се отнася само и единствено за дисковете на ST (звездичката в третото изречение).
    За WD има проблем, захранването на външните не е като за вътрешен диск. Става въпрос за WD white label (хардуерно това са червени дискове, но захранването им не работи с всички захранващи блокове). Разбира се има лечение, тук. На мен не ми занимава и затова купувам само ST.
    Недостатък на покупката на външен диск е че губиш гаранцията след като счупиш кутията, за да извадиш диска от нея. По тази причина си купувам дискове по търговете в ebay. Дали ще го купя нов от чужбина или от БГ е все тая, и в двата случая губя гаранцията като извадя диска, поне цената да максимално тънка.
    Ако си по-внимателен при чупенето на щипките в края на операцията ще си имаш напълно функционираща кутийка за външен диск. Винаги има нужда Успех!

  11. tek
    tek е офлайн
    Member Аватара на tek
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    977
    #9

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    Вътрешеният диск е е с по-високи скорости 7200 оборота.
    Останал съм с впечатлението че са доста по издръжливи от лаптопските (които обикновенно са по 5400 оборота). Но това е лично мое мнение,
    Основната разлика е че на 3.5 инч. диск, ще му трябва допълнително захранване (чрез адаптерче/захранване) за да го включиш към Zidoo-то през USB-то.
    Дори, и да му вземеш външна кутия (има и за 3.5 инч.)
    Докато на 2.5 инча се захранва във USB 3.0 или по-висока без проблем. То и затова се наричат преносими.
    Останах с впечатлението че бокса ти е Z9S. Щом е така погледни дали е съвместим със 3.5 инчов през SATA 3 интерфейса, и до какъв капацитет диск се разпознава.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #10

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    И какъв е проблемът да се ползва OEM internal 2,5" + box USB 3.1 (3.2)?

  13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,166
    #11

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    Ами защото от 4-5TB нагоре външните са по-евтини от вътрешните.
    Засега най-изгодно изглеждат 6 TB 3.5" външни дискове на Seagate. WD My Book и My Passport имат 3-годишна гаранция срещу 2-годишната на Seagate, но са по-скъпи.

  14.  
     
  15. Member Аватара на vencifcl
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    868
    #12

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    Цитат Първоначално публикувано от tek Виж публикацията
    ... Останах с впечатлението че бокса ти е Z9S. Щом е така погледни дали е съвместим със 3.5 инчов през SATA 3 интерфейса, и до какъв капацитет диск се разпознава.
    Да точно това ми е модела на плеъра, лично не съм пробвал SATA 3 (даже са два броя) но това което съм прочел из техния форум няма значение от капацитета и големината на диска всичко си било 6 точки за разлика от USB 3 но пък за това има 2 бр. USB 2 които работят идеално. Демек имаш 4 безпроблемни входа и 2 проблемни но до колкото си спомням в по стара версия на фърмуера и USB 3 работеха коректно, но това е друга тема 4 входа са ми пре, пре достатъчни.

    Обаче друго имах на предвид в предният пост, явно не съм се изразил правилно. Става дума за следното: Продукт който продават за 200лв. (примерно), и същият този продукт поставен в кутия (вече външен HDD) но с друго название ти го продават на половин цена 100лв. Това ми е странното, погледнете отново поста ми и ще разберете кво имам на предвид.

    Фактически се оказва че западняците правят точно като wrathchild ако им трябва 2,5" диск за лаптоп или нещо си друго взимат външен разглобяват го и от вътре намират това което им трябва само че много по-евтино, при 3,5 не са толкова големи разликите.

  16. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,560
    #13

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    Сменил съм поне 5-6 ХДД точно по тоя начин - купувам външен 2.5 , вадя го и го инсталирам в ПС4 , а тоя от ПС4 обратно в кутийката и се ползва като външен - досега никакви проблеми.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,166
    #14

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    Цитат Първоначално публикувано от vencifcl Виж публикацията

    Фактически се оказва че западняците правят точно като wrathchild ако им трябва 2,5" диск за лаптоп или нещо си друго взимат външен разглобяват го и от вътре намират това което им трябва само че много по-евтино, при 3,5 не са толкова големи разликите.
    Това е така ,ако височината на вътрешния диск е 7 mm. А над 2 TB вътрешния диск със сигурност е над 7mm и не става за лаптоп.

  18. tek
    tek е офлайн
    Member Аватара на tek
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    977
    #15

    Отговор: Избор на HDD за колекция

    vencifcl, сега се зачеотх в един чужд форум (темата е от 2017 г). в който казват че имат проблеми със разпознаването на 4 TB хардиск свързан през SATA порта.
    До 2 TB няма проблем. Не бързай със вземането на новият диск и поразучи каво се случва.
    Същият Диск свързан през USB док. (каквото и да значи това, предполагам не е HDD кутийка) се разпознава без проблем.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Аудио и видео колекция
    От FearMe във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 12
    Последно: 25-06-07, 18:15
  2. колекция от процесори - 171 броя
    От anton_io_banderas във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 4
    Последно: 03-10-06, 15:41
  3. StarWars DVD колекция...
    От kod във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 13
    Последно: 24-09-04, 22:27
  4. Търся clipart колекция
    От Slero във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 1
    Последно: 28-01-04, 01:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе