Някой спомня ли си дали е възможно?
През вчерашния неделен ден с моя 6 годишен син се правихме на хардуеристи - добавихме един наскоро подарен ни хард (400 МВ) към стария ни компютър - машина от 1991, 486SX@33MHz с 210 мегабайтов хард диск, разцепен на три дяла - C:, D: и E:. След добавянето на "новия" хард той стана D:, а другите се изместиха назад с една буква (D -->E ; E-->F). Windowsa (който е 3.11) е инсталиран на диск Е: и след тази промяна би ми се наложило на много места ръчно да посочвам, че Е е F и т.н. Реших проблема с много FDISK и MOVE (не особено елегантно), и въпроса ми е: Възможно ли е в среда DOS да се манипулират имената на дисковете, без да се разрушават данните в тях? Не е спешно и не е важно - просто ей така, по принцип. Благодаря за всякакви мнения.
Абе бе знам как си го FDISK-нал, предполагам като Primary DOS - Active, после форматирал си го като системен или не? може да се пробваш да му смениш буквата (ама не си спомням ставаше ли с 3.11). Що не му сложиш Прозорци'95 (ако имаш 4МВ RAM де)?
Със гост копираш партишъна от старото място на новото и си готов.Например от старото d:\ на новото d:\, от старото е: на новото и тнт.
breiii, sclera_bg пита нещо съвсем различно. чети по-внимателно, за да не объркаш някого по някой важен въпрос!
<font color="teal">---------------offtopic--------------------</font id="teal">
Все си мисля, че към sclera_bg трябва да се обръщаме в женски род ...
Не знам ... sclera_bg, прав ли съм?
<font color="teal">---------------offtopic--------------------</font id="teal">
бре Malone човекът си го е написал в профила...ако те интересува пола - провери :)
Не става ли така. Диска се се форматира като Logical Extended (не PRIMARY PARTITION). Ако е закачен като Slave, той автоматично става последно устройство (ако няма CD-ROM). Използвай PartitionMagic, ДОС версията (само една дискета е, ако заредиш дос от другаде). Има го на доста места. Версия 5 и 6 работят дори на 80386.
В твоя сллучай има две решения
едното е от "Windows" да смениш името на харда ( от Д - Е ) но май бе възможно само от Win95 нагоре - за 3.11 не се сещам вече
втория начин е както каза амигото по-горе - с Norton GHOST копираш единия хард върху другия и си готов
Благодаря за мненията. А ето какво направих аз <font color="purple">(но не знам дали въобще това е интересно)</font id="purple">- на стария ми диск двата дяла D: Е: бяха по 80 мегабайта и ми се искаше да ги увелича. Можах да измисля следното:
Новопоявилия се хард D: го разцепих с fdisk на две по 200 MB - появи се диск G:. Данните от Е: (стария D:) с MOVE - в D:, a данните от F: (стария Е:) - в G:. След това с FDISK обединих дяловете Е: и F: в един - дял Е: (при което G: стана F:) и накрая пак преместих данните от F: в Е:.
В резултат на цялата тая галимация се получиха 4 диска:
C: - 40 МВ, D: - 200 MB, E: - 160 MB и F: - 200 МВ., и всичко си работи отлично, без никакви преинсталации.
Извинявам се ако съм досадил <font color="purple">(не досадилА)</font id="purple">. Мисля, че темата е изчерпана
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">бре Malone човекът си го е написал в профила...ако те интересува пола - провери :)
<div align="right">оргинално мнение на laMARTIN</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Ами кой да прочете laMartin ... изказах се неподготвен [:I]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Новопоявилия се хард D: го разцепих с fdisk на две по 200 MB - появи се диск G:. Данните от Е: (стария D:) с MOVE - в D:, a данните от F: (стария Е:) - в G:. След това с FDISK обединих дяловете Е: и F: в един - дял Е: (при което G: стана F:) и накрая пак преместих данните от F: в Е:.
В резултат на цялата тая галимация се получиха 4 диска:
C: - 40 МВ, D: - 200 MB, E: - 160 MB и F: - 200 МВ., и всичко си работи отлично, без никакви преинсталации.
<div align="right">оргинално мнение на sclera_bg</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
//offtopic
Ееех, sclera_bg, това твойто си е било задачка от комбинаториката и спомени от DOS-овските времена май даже не са били нужни [;)]. Събра ми погледа с тия пермутации [:D].