Кое е по-добре - двоен или единичен топлообменник?
Привет. Какви са ви наблюденията и какво казва теорията по този въпрос?
Не е ли по-добре машините да са с единичен топлообменник, но много по-голям като площ, отколкото да са с двоен или троен? Каква е причината за това да ги правят с двоен - да са по-малки външните тела и с това да се пести от ламарина, както и от по-големи вентилатори, или?
Съвсем случайно се размислих по този въпрос, сравнявайки 2 машини на доста години - Mitsubishi Heavy 408HENF-L3 и Panasonic A123KE. Просто ги сравнявах и се зачетох в документацията. Хеви са заложили на двоен топлообменник 37 кила, докато Panasonic са предпочели единичен, но доста по-голям като площ (външното е 39 кг). Като тези 2 килограма разлика (37 срещу 39 кг) вероятно не са само ламели и тръби, защото има и доста повече ламарина в Панасоника. Последният изглежда доста по-внущителен, а и ми се стува че работи доста по-елегантно.
Наясно съм, че теглото на дадена машина, само по себе си, не е чак такъв фактор за качесвото й и начина на работа, и че от значение са много повече неща. И все пак, чисто теоритично, какъв топлообменник е по-добре?
Да раздвижа малко форума, че позаспа в топлото време :)
Отговор: Кое е по-добре - двоен или единичен топлообменник?
голям единичен би трябвало да е по добре ,но това оскъпява изработката .. замислял съм се ,че при двойния до втория ред идва вече охладен въздух което ще му намалява капацитета ..
Цитат:
Първоначално публикувано от
babati
И все пак, чисто теоритично, какъв топлообменник е по-добре?
Такъв, какъвто производителя е решил да сложи.
За ефективноста на климите по-голямо значение има обема на топлообменника. Площа не играе почти никаква роля. А обема на топлообменниците се изчислява според мощността на компресора. На слаби и орязани компресори се слагат малки топлообменици. На класни машини с мощни компресори са необходими двуредови с голям обем.
@Jack, прав си, но въпросът на човека не е относно обем, а относно конфигурацията на топлообменика:
Дали е по-добре да бъде едноредов или двуредов при еднакви останали параметри?
Изхождайки от всеки "климатичен" принцип е по-добре да бъде едноредов, но от гледна точка на размерите на един климатик и цената е значително по-добре да бъде двуредов, защото:
1) едноредовия би бил поне 70% по-висок, което води до преразход на ламарина за укрепване.
2) поради т.1 трябва да се сложи значително по-голям вентилатор или втори вентилатор, което води до шум, преразход на материали и загуба на евентуално спечеления КОП
3) кашонът ще е много по-висок, което води до много скъп транспорт - в момента в един контейнер се събират не по-малко от 230-40 хубави 12-ки (колко ще се съберат? 160?)
4) къде би могло да се монтира (спазвайки някаква елементарна естетика) такова тяло в апартамент, камо ли 3?
според мен става дума за външния топлообменник ,него не го слагаш в апартамента а навън място има .. тя топлата вода е открита - високия клас седмици на 100 волта са с големи външни тела като на 12ка ,но топлообменника е единичен ( а можело да бъде малко външно тяло с двоен ) - примерно DR серията на тошиба са така
Те и панасониците са така. Въпросът е, ако за 12-ка топлообменика стане прекалено висок как ще се монтира този климатик под прозорец например? Няма как да стане, освен, ако не желаеш да виждаш някакъв кютюк през прозореца. Много проблеми и загубени средства за нищо...
което ме подсеща да питам в практиката съм срещал два вида семпертини на топлообменици. KLIMA.jpg - Prikachi.com споделяне на снимки в Интернет
тук ги начертах, и си мисля майката е в обема на топлообменика а не как са закачени тръбичките..
По-скоро е комбинация= повърхност/площ + обем.По-малки тръбички= повече място за повече тръбички= повече тръбички= по-голяма площ на тръбичките.Намаляват сечението, увеличават броя и редовете.На вътрешните топлообменници е така.