Отговор: UPS за газов котел
Привет на всички потребители и гости на темата!,
от скоро съм във форума, но с негова /Ваша/ помощ от друга тема разбира се, избрах , поръчах и вече съм притежател на газов котел...Bosch Condens 2500W модел WBC24-1DE23 с управление Bosch Control CT100,
котелът дори не е монтиран, но аз мисля за ползването му когато спре тока..., и ИЗОБЩО възможно ли е?
от разговори със "специалисти"...в сферата на газовите котли, и от написаното ..по темата, се учудвам от изказаните негативни становища.
от техническите описания на почти всички нови модели котли - прави впечатление ниската им ел.мощност от порядъка на 100-150W
аз имам някакъв опит с резервирано захранване на слънчеви и отоплителни инсталации /камини с водни ризи и пелетен котел/,
и съм убеден в нуждата..особено след бедствения март миналата година...благодарения на синхронния генератор от Lidl за батериите на UPS -a, фризера+хладилник,ТВ , осветление и разбира се пелтетния котел, -моите родители оцеляха на вилата...
т.е. не разбирам, кое ще пречи на един съвременен газов котел да работи 3-4 часа, с ИНВЕРТОР 500-600W - захранван от външен акумулатор 95-100Аh-разбира се със истинска синусоида...на INTEX примерно или някой от моделите в електроникабг
аз разбира се ще поставя въпросът и пред оторизирания сервиз като му дойде времето, но ще ми е полезно да чуя и Вашето мнение и опит по темата,
Нищо няма да му пречи след като можеш да осигуриш такъв капацитет на батериите (акумулатора). В тоя ред на мисли е редно да се отбележи, че предназначението на UPS-а не е осигуряване на продължителна работа, а непрекъсваема работа докато се включи резервния генератор, който осигурява продължителността. Големите капацитети на батериите не са за осигуряване на продължителна работа, а за да може UPS-a да поеме по-голямо моментно натоварване.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Pat
Нищо няма да му пречи след като можеш да осигуриш такъв капацитет на батериите (акумулатора). В тоя ред на мисли е редно да се отбележи, че предназначението на UPS-а не е осигуряване на продължителна работа, а непрекъсваема работа докато се включи резервния генератор, който осигурява продължителността. Големите капацитети на батериите не са за осигуряване на продължителна работа, а за да може UPS-a да поеме по-голямо моментно натоварване.
Приемам напълно тази теза, но има и друга гледна точка, която важи в случая с отоплението /слънчево и друго/...,
действително съвременните инвертори със зарядно за външен акумулатор напълно покриват изискванията за UPS относно време на превключване и гарантират непрекъсваема работа.
въпросът е, че не е удобно за 5 минути спиране на тока да тичаш до генератора, или още повече да го пускаш автоматично ...
..моите наблюдения с прекъсването на ел.захранването - поне в малките градове още повече села и вилни зони сочат следното:
-най-чести са спиранията до 5минути и разбира се токовите удари за секунди които не са проблем
-ако обаче от "енергото не оправят тока" до 30минути, ще се борят поне 2 часа...
-ако не дай си Боже не успеят и за 2 часа...отива половин ден - тогава аз мисля че е време за генератор
затова смятам, че едно резервирано захранване /по скоро батериите/, е добре да гарантират 2-3 часа работа, в бедствени ситуации палиш генератора за 2-3 часа - зареждаш батерията-гасиш... и така докато ... свърши безина/нафтата
за мен ще е от полза да споделим опит относно типа-модела на ползваните резервирани захранвания и най вече тип-капацитет-цена на използваните батерии.
лично аз съм ползвал няколко такива устройства...
-100W/7Ah/10мин. батерия колкото да си загасиш печката-камината с 1 помпа
-едно самоделно с инвертор 350W /от Алито../ с истинска синусоида с външен акумулатор /стария от колата/ и релейна схема за превключване и зареждане на батерията с външно зарядно...
-сега на слънчевия колектор съм един приличен на INTEX 400W, - пробвал съм го с различни външни /стари/ батерии....
този INTEX задължително този ще го пробвам на Боша, след като го монтират, ...но от сега се съмнявам, понеже се замислям за хидравлични схеми с допълнителна помпа за радиаторите..
Никой в този форум досега за 7-8г. от както ползвам газов котел не е споменавал да използва UPS за котела си.
Цитат:
VanDan
Никой в този форум досега за 7-8г. от както ползвам газов котел не е споменавал да използва UPS за котела си.
Какъв е смисъла?
Цитат:
VanDan
:) Действително, като се замисли човек, няма смисъл от UPS за газовия котел при условие, че ще издържи най-много 2 часа - които може да изкараш и без отопление...., ако положението е по критично-пак оставаш на студено, понеже ще паднат батериите ...
и отново опираш до бензиновият генератор като кардинално решение за бедствени случаи.
Не се учудвам, че почти никой не ползва Резервирано захранване за Газов котел, тъй-като спирането на ток не е фатално както при камините с водни ризи, освен всичко газифицирани са предимно големите градове...в които районите имат дублирано захранени трафопостове... и доста експедитивни ремонтни групи.,
:(.... още помня физиономията на сина /15г./...който беше поканил тайфата за тази Нова година на купон в къщи /кв.Байкал-гр.Кърджали /....и тока спря, 3-пъти на 31-ви Декември...за 20мин./ 2часа /1 час- последно към 19 часа..., камината работеше - благодарение на UPS-а... но нямаше ток за уредбата, ...добре че имах под ръка стария инвертор 400w/12v +акумулатора на колата=TV и музика за купона.
- - - - - - - - - -
Цитат:
Lazar
Излишно вложение
:( май наистина ще си променя концепцията по "резервиране" и ще спестя едни пари за нов инвертор и батерия, без да се отказвам от генератора..., и без това ще ми остане излишен от вилата..., досега с него /2.6КВт-синхронен от Lidl/ не съм имал проблеми с контролера на слънчевата инсталация и управлението на пелетния котел, -надявам се и газовия котел да работи