Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?
Около 16-17 МWh за къща с ~230 м2 подово , БГВ , готвене и "лютеници" :-memnon
Лазаре, писах в другата тема, че имам оферти, включително и от Наско.
Edit 27.07.2022
""Булгаргаз" поиска повишение на цената на газа с 54% от 1 август"
Та моята сметка за +70% отива по дяволите
След последното увеличени на метана май излиза по-изгодно да се топли човек с пропан-бутан, обаче голямо мъкнене на бутилки ще падне.
Е, то пропан-бутана е най-евтиното гориво от една година насам, само че в цистерни. В бутилки е почти двойно по-скъпо. Днес ходих на газостанцията - една бутилка 10кг е 38лв, това е около 20л, т.е около 2лв/л, а цистерните ги зареждат 1,10-1,15лв/л в момента. Един кубик излиза 1150лв, а метанът се очертава да е тройно по-скъп, ама не знам колко ще дойде след компенсациите.
За този в цистерните е ясно. Учудването ми е, че и този в бутилките от газостанцията излиза по-изгоден.
Лазаре може ли да кажеш грубо колко пари излиза битово котле да мине от метан на попан-бутан, пренастойване и каквото е необходимо друго.
Зависи от марката и модела. Може да ти излезе 100-150, а някои котли си го правят сами - хапват кот им сложиш
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lazar
Зависи от марката и модела. Може да ти излезе 100-150, а някои котли си го правят сами - хапват кот им сложиш
Лазаре може ли да кажеш за Бош конденс 2500 14киловата ,трябва ли да се сменя дюза за да премине на пропан бутан.
Изпратено от моят Mi 9 SE с помощта на Tapatalk
Със сигурност иска настройка с газанализатор, но какво включваше комплекта - трябва да проверя, че все ги забравям различните модели. Мисля, че точно на 2500 комплекта за преустройство включваше само...лепенка, уведомяваща за какъв газ е настроен:BigGrin
https://fakti.bg/bulgaria/704974-sht...metka-za-parno
Тъпо е, но още по тъпо е всички да плащат евтиното парно на "столичани". Май идва края ....
Цитат:
Alexi
тя ще е мека зимата :))
Ти се занасяш, ама ако удари някой кучи студ за по-дълго и как много минаха на ток, ще го загазим.
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
stamantonov
Не че ми пречи злорадството ама изравнителните сметки дойдоха отдавна. Моята е от 07.07.22 и показва нещо доста по различно от тея "факти" :p
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=39609&stc=1
И понеже обичаш "фактите" да ти дам ти дам още малко факти. 72,949 МWh за цялата сграда. БГВ 19МWh и отопление 54 МWh, Отопляем обем на сградата 2503м3.
Края на евтиното парно не идва и няма да дойде скоро. Ако не може да стоплиш защо ТЕЦ-а винаги ще по-евтин от отоплението с газовите котлета ще ти подскажа основната причина. А тя е че се произвежда не само топлинна, но и електрическа енергия която е по-скъпата от двете. По високата цена на ел. енергията винаги ще компенсира в известна степен цената на отпадната топлинна енергия от процеса, която се подава за отопление към сградите.
Цитат:
bobivg
. Ако не може да стоплиш защо ТЕЦ-а винаги ще по-евтин от отоплението с газовите котлета ще ти подскажа основната причина. А тя е че се произвежда не само топлинна, но и електрическа енергия която е по-скъпата от двете. По високата цена на ел. енергията винаги ще компенсира в известна степен цената на отпадната топлинна енергия от процеса, която се подава за отопление към сградите.
Погледни в сайта КЕВР и ще видиш, че електрическата енергия, която се изкупува от Топлофикация София е на по-висока цена( и се нарича преференциална) от цената за краен битов потребител на ел. енергия. Защо това е така, според теб.
Защото, доколкото знам, в ТС е обърнат процесът. Не топлината е отпадъчен продукт, а ел.енергията...
Цитат:
fbr
Погледни в сайта КЕВР и ще видиш, че електрическата енергия, която се изкупува от Топлофикация София е на по-висока цена( и се нарича преференциална) от цената за краен битов потребител на ел. енергия. Защо това е така, според теб.
Колко е цената, не ми се рови. Тази на свободния пазар по-ниска ли е от нея?
286,23лв за MWh без ДДС. Свободния пазар е мътна и кървава.