Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?
Това, което е казал kod, е наистина основното върху, което ще се набляга, докато трае скапаната война. Ще трябва да се адаптираме към условията. То и при нас, тези на ток, догодина нещата рязко ще се влошат, когато отпадне регулацията на пазара. Докато вие имате алтернатива да си сложите климатици, ако цената на газта е/стане непоносима, то ние почти нямаме варианти за бекъп. Определено тежките зими тепърва предстоят.
Неприятното е, че нещата които трябва да са евтини станаха скъпи. А нещата които трябва да са скъпи, станаха некачествени.
Цитат:
Първоначално публикувано от
gurcayy
Това, което е казал kod, е наистина основното върху, което ще се набляга, докато трае скапаната война. Ще трябва да се адаптираме към условията. То и при нас, тези на ток, догодина нещата рязко ще се влошат, когато отпадне регулацията на пазара. Докато вие имате алтернатива да си сложите климатици, ако цената на газта е/стане непоносима, то ние почти нямаме варианти за бекъп. Определено тежките зими тепърва предстоят.
В офиса, електромера е на юридическо лице и един киловат е 1.17 лева, от които РЕАЛНО плащаме 0.58 а останалите 0.59 се компенсират(неизвестно докога) от държавата.Назад в темата LAZAR казваше, че е въпрос на време и за битовите потребители да станат такива цените - което наистина е обезпокоително ДОРИ (останалите видове ЕЛЕКТРИЧЕСКоО отопление изобщо не ги споменавам) за притежателите на термопомпи(независимо от вида им).
Цитат:
HRS9
В офиса, електромера е на юридическо лице и един киловат е 1.17 лева, от които РЕАЛНО плащаме 0.58 а останалите 0.59 се компенсират(неизвестно докога) от държавата..
Това при кой доставчик е, защото при нас на ЕВН цената на KW. за септември е около 1.30 с ддс, като компенсацията е около 26 ст. на KW , и реално цената излиза около 1.04 лв.
Цитат:
eleena
Това при кой доставчик е, защото при нас на ЕВН цената на KW. за септември е около 1.30 с ддс, като компенсацията е около 26 ст. на KW , и реално цената излиза около 1.04 лв.
Електрохолд България(това е новото име на ЧЕЗ).Искрено ви съчувствам, 1.04 лв. е прекалено висока цена - без значение от вида на дейността, която упражнявате като ЮЛ.
[QUOTE=HRS9;1042033]Това което казвате е вярно, но да не забравяме и народопсихологията на народа ни, относно термопомпите Въздух/Въздух(може би тази ще е първата година в която Ганьо ще признае,че климатика СТАВА((има едно мнозинство, което мисли,че това не просто е НЕКОМФОРТНО а НЕВЪЗМОЖНО)) и за отопление и това не е чак толкова НЕКОМФОРТНО колкото повтаря от десетилетия) от една страна и финансовите възможности за термопомпи Въздух/Вода,Вода/Вода и Земя/Вода от друга.Исторически погледнато газта, беше алтернатива на ВСИЧКИ други видове отопление, които отдават по КПД а не по COP.Имаше години, в които цената на газа беше 3 пъти по-ниска от дневната електроенергия(сравнения с огрев на дърва не си позволявам да правя - тъй като там почти никой не калкулира труда като разход и сметките рядко са точни).Енергийната ефективност за която говори KOD в съобщение №2291 поне според мен минава задължително през - подобряване на сградите,максимално използване на соларната енергия и уреди с COP а не с КПД.Съжалявам, ако съм се изразил неграмотно технически.[/QUOTE
Само да допълня няколко думи за дървата тъй като те имат две особени свойства. Едното е че са най икономични като са крадени а второто е че дори да са крадени те загряват два пъти единия път когато се подготвят за горивния им цикъл и втория път когато са в печката.
[QUOTE=PPP1;1042040] Цитат:
HRS9
Това което казвате е вярно, но да не забравяме и народопсихологията на народа ни, относно термопомпите Въздух/Въздух(може би тази ще е първата година в която Ганьо ще признае,че климатика СТАВА((има едно мнозинство, което мисли,че това не просто е НЕКОМФОРТНО а НЕВЪЗМОЖНО)) и за отопление и това не е чак толкова НЕКОМФОРТНО колкото повтаря от десетилетия) от една страна и финансовите възможности за термопомпи Въздух/Вода,Вода/Вода и Земя/Вода от друга.Исторически погледнато газта, беше алтернатива на ВСИЧКИ други видове отопление, които отдават по КПД а не по COP.Имаше години, в които цената на газа беше 3 пъти по-ниска от дневната електроенергия(сравнения с огрев на дърва не си позволявам да правя - тъй като там почти никой не калкулира труда като разход и сметките рядко са точни).Енергийната ефективност за която говори KOD в съобщение №2291 поне според мен минава задължително през - подобряване на сградите,максимално използване на соларната енергия и уреди с COP а не с КПД.Съжалявам, ако съм се изразил неграмотно технически.[/QUOTE
Само да допълня няколко думи за дървата тъй като те имат две особени свойства. Едното е че са най икономични като са крадени а второто е че дори да са крадени те загряват два пъти единия път когато се подготвят за горивния им цикъл и втория път когато са в печката.
Хахаха - точно в целта.Това(за свойствата) може да го патентоваш - ще свидетелствам, че не съм го чувал НИКОГА ПРЕДИ.Помисли само дали въпросните "свойства" да ги опишеш като ОСОБЕНИ или като ХАРАКТЕРНИ с оглед народопсихологията ни.
Киров - искаш БАН?
Задаваш глупави въпроси за термопомпи не с цел добиване на знания, а заяждане и дървена философия. И го правиш в погрешна тема.
Цитат:
kod
Киров - искаш БАН?
Задаваш глупави въпроси за термопомпи не с цел добиване на знания, а заяждане и дървена философия. И го правиш в погрешна тема.
Господине, добър ден.
1.Попитах няколко въпроса, на няколко пъти.
На нито един от тях не беше отговорено. Сещам се за едно меме с форумите в различните държави.
2. Тук в тази тема рядко се пише по темата. Нали така?
3.Колкото до БАН, разбирам че в света на админа , това е върховното оръжие, неща като сарматите за късокракия сатрап в кремлин.
Не знам какво очаквате? Сигурно да се разтреперя.
Цитат:
Николай Киров
Господине, добър ден.
1.Попитах няколко въпроса, на няколко пъти.
На нито един от тях не беше отговорено. Сещам се за едно меме с форумите в различните държави.
2. Тук в тази тема рядко се пише по темата. Нали така?
3.Колкото до БАН, разбирам че в света на админа , това е върховното оръжие, неща като сарматите за късокракия сатрап в кремлин.
Въпреки заядливите въпроси, бях тръгнал да отговарям, но като натиснах бутона "Публикувай", въпросът беше изчезнал:). Та накратко по спомен;
1. Всеки запознат ще потвърди, че проточната БГВ от двуконтурния газов котел не е по-близо до понятието "комфорт", "безкрайна" и други отколкото едноконтурен + бойлер или термопомпа + бойлер
2. Като говориш за подово отопление и комфорт не е нужно цената му да я добавяш към цената на термопомпата, трябваше да го изградиш още за газовото отопление
3. Не знам защо се чувстваш задължен да коментираш колко безсмислена инвестиция е термопомпата, от която нямаш понятие:)
Цитат:
Николай Киров
Очаквам да не цапаш и да не ми генерираш излишни задължения през уикенда, нищо повече
Цитат:
kod
Очаквам да не цапаш и да не ми генерираш излишни задължения през уикенда, нищо повече
:offtopic:
Темата на коментарите много отдавна напусна границите на въпроса "Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?"
За това и пуснах оная за "Битовата енергетика". Ама инерцията е велика сила....
Аз бих помолил най-любезно Лазар да премести там всички постове, които намира за смислени там.
Цитат:
Lupus
.
Аз бих помолил най-любезно Лазар да премести там всички постове, които намира за смислени там.
Ще трябва Крис да го направи, отдавна модераторите нямаме права за подобно жонгльорство :)
Цитат:
Lazar
Ще трябва Крис да го направи, отдавна модераторите нямаме права за подобно жонгльорство :)
Странно! Това винаги е било именно работата на модераторите - да си почистват темите от спама и да ги подреждат....
Цитат:
Lazar
1. Всеки запознат ще потвърди, че проточната БГВ от двуконтурния газов котел не е по-близо до понятието "комфорт", "безкрайна" и други отколкото едноконтурен + бойлер или термопомпа + бойлер
Прав си до някъде, но с една условност, която малко или много ти оборва твърденията: ако няма втори консуматор.
Ползваш ли БГВ само на един източник, то комфорт и безкрайност съществуват, но докато не се намеси някой, което касае само комфорта.
От друга страна, с обемен бойлер си е готино, но не всеки има място, където да побере 200л. съд, особено в апартамент.
Така че проточният не е компромис, когато останалите се съобразяват, поне такива са моите наблюдения, след цял живот с обемни бойлери и 3г. с проточен.