Загуба на налягане в локална парова инсталация
Имам изградена локална инсталация за малък апартамент с газово котле двуконтурно. През лятото когато работеше само на летен режим налягането в системата беше непроменено. Сега когато започнах да се отоплявам от 2-3 месеца наблюдавам спад на налягането с 0.2-0.3 бара на денонощие. Това се вижда през ноща когато котела е в икономичен режим на ползване от дистанционния терморегулатор от 17 градуса и почти не се включва от 23 до 7 часа сутринта. Това налага да допълвам системата на 2-3 дена което според мен не е нормално. 90% от тръбите са ми открити и по тях не се виждат течове както и по радиаторите. Увеличих налягането в разширителния съд чрез напомпване, но ефект нямаше. Ще помоля за вашето професионално мнение къде може да се бъде проблема или как би могло да се диагностицира.
Отговор: Загуба на налягане в локална парова инсталация
Налягането с съда първо трябва да се замери, като се свали налягането в системата.
Aми специалиста който го направи първо затвори крана за подаване на топла вода към радиаторите след което пусна топлия кран на смесителната батерия за изтичане на останалата в котела вода. След това напомпи с автомобилна помпа разширителния съд /колко...докато можеше не видях да замерва с монометър/
Без манометър е безпредметно да се помпи.
A колко трябва да бъде налягането в разширителния съд при положение, че за нормална работа на котела се изисква 1 бар налягане при пълнене преди да е запален и 1-1,5 бара работно налягане.
Налягането в РС трябва да е към 0.9 бара.
Това при условие, че е свалено налягането в системата,нали, а не при функционираща система. Ако е в тоя диапазон къде според Вас би трябвало да се търси проблема?
Проблема при теб е че имаш теч. Спираш котела да изстине водата надуваш до 2 бара системата и по тръбата, по тръбата. Ще го хванеш. На топла система не го търси, защото може и да се изпарява.
Ами то обикновено се получава от кофти връзки при крановете. Обикновено тече когато котела спре и водата почне да изстива и налягането леко спада. Като котела включи, затопли водата и повиши налягането, теча спира и изсъхва. Търси теч и най добре, когато котела спре, изчакай и помпата да спре и тогава проверявай там, където има връзки - с пипане, докато усетиш влага.
Имам съмнение,че проблема може би е в котела първо защото когато работи в летен режим няма спад в налягането и второ когато дигне градусите в системата към 60 започва да се чува едно вибриране и неспесифичен шум от него.
То си е така лятото, котела не работи и водата в системата е с постоянни температури - няма свиване и разширяване, затова няма и течове, респ. загуба на налягане.
Преди време и аз имах проблем с налягането. Оказа се, че на един от радиаторите, секретния кран сълзи. Но не от връзката между крана и радиатора, а вътре в самия секретен кран, там където се регулира дебита със шестограм. Също така липсваше и гарнитурата на капачката на крана. След като сложих гарнитура, стегнах и капачката леко с гаечен ключ (преди това се развъртя на ръка) и налягането се оправи.
Днес специалист по газови котли направи пълен преглед на котела. В самия котел не се откри следи от теч всичко беше на ниво. Повиши налягането на 2 бара, спря работата на котела и започна на проследява всички връзки към радиаторите. Никъде не се откри да има влага. Единствено в банята на един участък от метър и половина тръбите са скрити, но пък там липсват кранове, а само колена и муфи. Още при монтажа на инсталацията цялата беше напълнена с въздух и остана така близо 3 денонощия при включен монометър на единия край. Не се забеляза спад на налягането тогава. После специалиста измери налягането в разширителния съд при свалено налягане на 0 в системата. Беше 0,5 бара /незнам колко го беше оставил предишния, но според него тогава и било напомпано на максимално допустимото/. При пускане на крана на топлата вода при спряно водоподаване от централния кран, не се наблюдава спад в налягането на монометъра на разширителния съд. Според него проблема трябва да се търси на 2 места:
1.Пробита мембрана на разширителния съд и въздуха от него излиза през автоматичния обездушител, а се компенсира с вода и оттам спад на налягането в системата и постоянното и допълване.
2.Някакъв теч в скритата част на тръбите, но за него това е много по-малката вероятност понеже там 80% са само тръби, много малко са свързващите елементи, а кранове въобще липсват.
Остана да проследя след няколко дни има ли спад в налягането на РС.В момента е оставено на 1.2 бара.
Ще моля за някакви ваши идеи къде да се търси проблема.
Здравейте,
И аз имам подобен проблем със спад в налягането. Robert изглежда твоят човек си разбира от работата - моля те на лично съобщение да ми пратиш координати!
Предварително благодаря!