Газов котел и водно отопление - проблем!
Газов котел Термомакс мини и работи от февруари 2008! Миналата зима имах проблем с прекъсване в горенето и съответно ту има топла вода ту няма, както и за отопление! Оказа се, че платките им дефектират и я сменихме - та се оправиха нещата! Тази зима се появи друг проблем, който се изразява по следния начин: Започва да се покачва налягането във водната система и същевременно не се загряват добре краищата на радиаторите! Естествено това се дължи на въздух в системата! Обезвъздушавам - излиза въздух и налягането се нормализира! Това се извършва по един път дневно! Въпроса е откъде идва този въздух?
Проблема се появи изведнъж и майстора който идва установи, че разширителния съд в котела е изпуснал налягането си - смени му игличката и съответно възстанови налягането. Изпусна водата от парното и напълни наново системата! Изпуснатата вода беше чиста с леко бял оттенък. Но единствената промяна беше, че по бавно започна да се вдига налягането в системата и появяването на въздух... Това беше в началото на декември миналата година! От тогава постепенно все се покачва налягането и все обезвъздушавам водната система!
Отговор: Газов котел и водно отопление - проблем!
Понякога застават боклуци по кранчето за пълнене и не може да затвори добре
Не е от кранчето за пълнене!
Преди котела имам още един кран и след като го затворя и отворя кран на смесител за топлата вода не тече! Ако в същото време отворя крана за пълнене на котела протича вода от смеситела - което означава, че си затваря добре!
Освен въздух друго не влиза в системата - понеже когато обезвъздуша си възвръща нормалното налягане! Всъщност колко е нормалното налягане при студена вода в системата с водното отопление?
Ами зависи - между 1 и 2 бара все си е нормално. Ако няма голяма разлика между студена и топла система го правиш 1.5, ако има разлика вече в зависимост колко е тази разлика - коригираш при студена система да е по-ниско, за да не прехвърли 2 бара при топла система. Ако разликата е голяма трябва да се види налагането в РС
Цитат:
Първоначално публикувано от
ivodivo
... Обезвъздушавам - излиза въздух и налягането се нормализира! Това се извършва по един път дневно! .............
Ако сложиш автоматични обезвъздушители ще се реши проблема с налягането.
Разбира се това не е отговор на въпроса откъде идва този въздух, но ......
Възможно ли е в системата да протича някаква физико-химична реакция, което да вдига налягането?
Хипотезата ми е провокирана от белия оттенък на водата, както си го описал.
Алуминиеви ли са радиаторите? Странно е че проблема се явява чак след 5-6 години от началото на експлоатацията. Слагай автоматични обезвъздушители, няма друго спасение. И промивки и химии не ми помогнаха веднъж в такава ситуация.
Да радиаторите са алуминиеви.
Цитат:
legaltk
Възможно ли е в системата да протича някаква физико-химична реакция, което да вдига налягането?
Хипотезата ми е провокирана от белия оттенък на водата, както си го описал.
Нямам представа и ако е така какво ще е и от къде ще се получава по различно от на комшиите например! Все една е водата ни с която се захранваме...
- - - - - - - - - -
Цитат:
espace
И промивки и химии не ми помогнаха веднъж в такава ситуация.
Да разбирам ли, че си имал такъв случай?
Здравейте, от днес имаме проблем: нямаме топла течащата вода, а когато пусна парното всичко е наред. С радиаторите и готварската печка всичко е наред, но течащата вода е студена. Моля за помощ ! Някой може ли да ми каже защо ? Някой да е имал същия проблем?
Котелът е OPTIMUS MT
Производител "KOBER" SRL
Поне напиши какъв е котела?
OPTIMUS MT
Производител "KOBER" SRL
За това Румънско чудо Motan има данни само на съответния език. Съдейки по картинките от мануала е със трипътен вентил, който рядко дава дефекти. Значи като хвърлим боба по наличните данни най-вероятно е датчика на потока. А по начина на описание на проблема мога само да ви посъветвам да потърсите квалифициран техник. Успех.