Отговор: Отопление на апартамент от 60кв.м. в София
Правилният отговор е следият:
-Ако отоплението на газ е изпълнено с подово отопление, то газа според мен е правилното решение.
-ако няма вложени тръби за подово отопление(а да кажем само за радиатори), то тогава климатиците са по-подходящите.
Горенаписаното е толкова повече в сила колкото по -големи са топлозагубите на жилището.В нова сграда считайте че първите 2 години разхода на газ ще е по-голям, отколкото когато жилищата в сградата се населят от хора.
Подово отопление с термопомпа смея да твърдя е много по-икономично от газ...
За подово няма да стане, защото не са положени тръби, а и термопомпа ще излезе прекалено скъпо.
Остава варианта за газ и климатици.
Климатиците ще трябва да са много висок клас при тези малки стаи за да не се чуват и да има добър комфорт.
Газта ще има добър комфорт и тишина.
Кое ще е по- евтиното за първоначална инвестиция и за изплащането й. Като бюджета е около 4к.
Новите модели на Самсунг са убийствено тихи, на много добри цени са и са с най-добрите параметри на пазара.
Колега погледни какво е написал Орлинчо декември 2013, когато беше почти пролет приравни си ги към твоите квадрати, приготви се за сметките които съм ти дал по-горе или по-точно приготви съпругата, някой от този форум беше написал най-икономичният котел е неработещият.
Отоплявани 90м2 подпокривен етаж на добре изолирана къща. София Княжево. Поддържана температура денем 21 нощем 20.
Средно на ден за декември 6.4м2 за отопление и 2м2 за БГВ. Малкото газ за готвене е включена към отоплението.
Като гледам колко студен върви Декември за София (-1,2 градуса под средната) а Ноемви беше (+2,1 над средната), след получаване на сметките началото на Януари отново протести за цените на тока и парното.
Цитат:
Първоначално публикувано от
rgadzhev
Колега погледни какво е написал Орлинчо декември 2013.......
Отоплявани 90м2 подпокривен етаж на добре изолирана къща. София Княжево. Поддържана температура денем 21 нощем 20.
Средно на ден за декември 6.4м2 за отопление и 2м2 за БГВ. .....
Очевидно прогнозата ми за Декември не се сбъдна ("ши*ана зима" - скиорски хумор).
Няма особен смисъл да сравняваме добре изолирана къща с апаратамент. Апартамента ако са ти отоплени съседите е значително по-евтинко, а ако изложението ти е криво и съседите са празни е повече от въпросната къща. Просто няма как да ги сравняваме, но мога да дам малко цифри за разхода през тази топла зима
Парното съм пуснал началото на Октомври и съм го спрял края на Май това са 8 месеца грубо по 30дни = 240дни отопллителен сезон. за това време котела е издухал 1200м3 газ от които за вода отиват 2м3 на ден (550л през водомера). което прави 480м3 за т.вода. Или за парното и готвенето остават 720м3 от тях махаме готвенето ~4м3 на месец и остават чисти 688м3 изхабени за отопление режим 21/20. Това в пари е 736лв за този сезон. Ако имах климатици (всъщност имам една Нокрия която си седя изключена цяла зима и чак сега и идва времето да порабова) тези 700+ лева щяха да са 350-550 в зависимост от климатиците или щях да спестявам по 350лв на сезон (43лв месец от сезона средно).
Е за сега съм решил че за подобни разлики предпочитам като вляза в баните бос да ми е топличко и да не ми веят климите из къщата.
Тази разлика е малка за да се лишаваме от комфорта на газта. / Май на там вървят нещата/
Цитат:
cvetan85
Тази разлика е малка за да се лишаваме от комфорта на газта. / Май на там вървят нещата/
Накъде - към лишаване или към нелишаване?:rolleyes:
Работата върви към слагане на газ.
Може да предложите най- подходящото оборудване.
Цитат:
cvetan85
Работата върви към слагане на газ.
Може да предложите най- подходящото оборудване.
Лазар ти беше предложил: ТЕСИ ООД / Продукти / Отопление и БГВ - газови,пакетни решения / Пакети LUX / Пакет LUX 120 H
Цитат:
tony34al
Ако това не те урежда или искаш прсото други варианти
Котел IMMERGAS VICTRIX X12 е около 2000лв с ДДСто.
Бойлер Елдом 120л неръждаем с 1 серпентина е към 600-700лв (емайлиран е 400-500)
Безжичен стаен термостат за този котел е над 400лв. с модулация или ТЕСИ без модулация беше към 160лв.
Външна термосонда предполагам в 100лв ще се вкараш
Трипътен вентил - мисля че си има в котела незнам защо ТЕСИ са го написали отделно.
Или котел БОШ ZSBR 16-3 е е 3000 с ДДСто.
Или котел VIESSMANN VITODENS 200 (модел 19) ако избощо се внася
Или котел VIESSMANN VITODENS 222 (модел 19) ако изобщо се внася
Варианти има, но все цената отива нагоре а при твоя бюджет 4К ще трябва и радиаторите и монтажа да влязат в тези пари така, че и моя съвет е за Тесито
OK. Щом това са вариантите за котли и прилежащи към него продукти, в този ценови диапазон.