Отопление на басейн с газов котел,възможно ли е!
Здравейте,
Имам монтиран газов котел Бош Конденс 7000 едноконтурен 16 КВ,възможно ли е с него да загрявам водата в басейна който е около 20 кубика.Поразпитах фирмите за газ в Пловдив но не са правили подобно нещо,Басейна е на около 12 метра разстояние от газовия котел.В една фирма за басейни ми споменаха за пластинчат топлообменик,но и те не са правили и не бяха много наясно.Ако става къде трябва да се върже,на изхода за отопление или на изхода за топла вода на котела.
Благодаря Предварително!
Отговор: Отопление на басейн с газов котел,възможно ли е!
Не разбирам от газови котли.
Иначе, аз бих го свързал като отоплително тяло. Необходим е титаниев топлообменник, тъй като басейновата вода се третира с химикали.
Благодаря за отговора,но ако е с топлообменик водата от басейна не би трябвало изобщо да влиза в котела и химикалите не би трябвало да пречат.Може и да греша, не съм запознат с работата на тия топлообменици,но те не са ли все едно серпентина на бойлер.
1 Прикачен файл(ове)
Бош има готова схема разбира се, ето я. Сигурно няма да ти хареса за ради скъпите компоненти и най-вече регулатора FW500. Ти предполагам си с FW200, пък и това подгряване няма да е редовно, а инцидентно и не си струва скъпо вложение. Правил съм го с FW200, но е нужно да се лъже външния датчик, тъй като не иска да пуска котела на пълна мощност. Ползва се кожухотръбен топлообменник, а не пластинчат
Прикачен файл 17395
Да с FW200 съм,а къде трябва да вържа топлообменика на отоплението или на БГВ.Мога да излъжа външния датчик,като го преместя в мазето, там е около 12-13 градуса постоянно.
Мислех си ако сложа 2-ри датчик за вода на тръбата на басейна преди помпата и разкача на бойлера, дали ще стане,ще си мисли че водата в бойлера е студена и ще тръгне да я загрява,но не знам дали няма да влиза много топла вода в басейна.
Ами мисля, че може и така, както си решил и дори май е по-добре, в момента не се сещам за негативи. Аз тази пролет правих подобно изпълнение с едно едноконтурно Теси - вместо бойлер му вързах кожухотръбен топлообменник и датчика залепен за него. Засега нямам сигнали за проблеми:)
Благодаря отговора,а защо трябва да е с кожухотръбен топлообменик,имам 1 наличен пластинчат 25 KW.Да пробвам ли с него или ще го прецакам.
Много вероятно да го прецакаш, от басейновата вода. Кожухотръбният има по-широки канали за циркулация