Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 92

7 Климатика или газ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    381
    #1

    7 Климатика или газ

    Пичове, помогнете ми да си направя сметката. Чудя се дали да се вкарвам във филма с газа. Къща до София / без изолация засега / сменена дограма / 6 стаи от по 10 до 20 квадрата и коридор/ общо 110 м2

    7 климатика по 2400лв = 16800
    Предполагам че след 10-15г ще са за смяна - 250 лв на месец + 200лв за отопление = 450лв средно на месец.


    Газ има през една къща.
    Прекарване = 700-800 лв
    Радиатори 8 + 2 лири = 1800 лв
    Проект = ?
    Котел най-добрия 16 или 20кв = ?
    Тръби 200м = ?
    Помпа =?
    Други части = ?
    Труд = ?
    Сметка за отопление = ?


    Поздрави

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Nov 2013
    Мнения
    260
    #2

    Отговор: 7 КЛИМАТИКА ИЛИ ГЪЗ

    Аз поне филма не бих го играл, отделно за тези малки стаички с климатици ще минеш и с бюджет на половина.

  4. Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    324
    #3

    Отговор: 7 КЛИМАТИКА ИЛИ ГЪЗ

    Естествено ,че газ с толкова стаи.Има си програма сега за връщане на проценти от вложенията.И комфорт и всичко е по добре на газ.Как ще купуваш толкова климатици.Викаш си фирма истинска ,тя ще дойде ще ти види помещенията,ще ти направи разценка на всичко и ти си решаваш.Щом си готов да дадеш 10000+ значи разолагаш със средсва.Аз не вярвам повече от 10000лв да ти струва всичко С труд,котел,материали и така нататък.

  5. Senior Member
    Тук е от
    May 2008
    Живее в
    Burgas, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    2,081
    #4

    Отговор: 7 Климатика или газ

    и кът дойде лятото,а преди това сметката за газ.ще видиш ГОСПОД.............

  6. Member
    Тук е от
    Apr 2013
    Мнения
    410
    #5

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Колега, готов си дадеш 17 бона за климатици, а не да си направиш хубава изолация на къщата? Що за странно хрумване?! Плати на фирма или човек да ти направи изчисления на топлозагубите в момента и после с 10-сантиметрова изолация (или поне 5, пак е по-добре от нищо), а след като сам видиш разликата, мисля, че ще е достатъчно, за да вземеш правилното решение. Независимо дали ще избереш климатици, газ, ток, въглища - изолацията е в пъти по-важна. Едно, че сметките ти ще са значително по-ниски, а също и много ниска ще е цената на първоначалната инвестиция, защото ще инсталираш доста по-малка отоплителна мощност. Поне едно 40-50 % може да спестиш.

  7. Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    381
    #6

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Пичове, някой няма ли да напише нещо по темата!?

    Така, на този етап съм на -90 000 лв, така, че не ми обяснявайте, че съм имал стредства.
    Засега (следващите 3-4 години) трябва да стопля един етаж - две стаи, кухня и баня + коридора със стълбите до тавана. Няма да плащам нито някой да ми прави сметки на топлозагуби, нито да ми се прави на дизайнер. Изолацията ще си я правя сам, след като си оправя двора.

    Иска ми се да си направя водно подово на газ ама просто нямам време. Въпроса е дали има смисъл да си предвидя тръби за парно на газ или не.



    Ако никой не иска да напише нещо конкретно, направо трийте темата!
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,765
    #7

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Аз бих избрал газта с подово отопление, ако ще се използват всички помещения постоянно. Лошото е че преди да направиш изолацията сигурно няма да ти стигне подовото за да стоплиш помещенията.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,700
    #8

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Аз не разбирам защо всички климатици трябва да са от 2400лв? Няма ли от 1500лв примерно?

  11. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #9

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Има и по 1300 свестни, ама..............

  12. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #10

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Към автора на темата,
    Без някакъв макар и правен на коляно проект или визия ще се набуташ още повече. Особено при положение, че смяташ във времето да надграждаш нещата. Просто ще ти се наложи минимум по 2 пъти да правиш преустройства за едно и също нещо.
    Аз бих заложил като окончателен вариант газов котел и радиатори. Но за целта трябва да се изчислят правилно всички параметри на инсталацията.
    За първите 3-4 години си инсталирай климатици. При твоите условия те единствени могат да те стоплят. При положение, че няма екстремни минимуми на температурите под -15. Те също трябва правилно да се подберат, разположение, мощност, резерви и т.н. Ползвай кредитите по програмата за енергиййна ефективност. За съжаление там са едни цени на климатиците - ум ще ти зайде. Не знам дали няма и кредити за газовите инсталации и котли за отопление.
    С две думи без специалисти по съответните направления рискуваш просто още парични загуби. Които ще се увеличават и за сметка на комуналните разходи.

    Относно изолациите - не забравяй пода на партерния етаж, мазе, гараж или каквото там е в и близо до земята. Така също покрива и на първо време тавана на етажа, на който ще живееш. Изолацията на стените отвън - има тема във форума и обяснено много подробно относно материали, дебелина и т.н.

    Успех!

    п.с.Заинтересувай се и дали някоя застрахователна компания не предлага застраховка по някои от частите на твоя проект.

  13. Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    381
    #11

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Gena_bs благодаря за подробния коментар.

    Идеята е да стопля един етаж плюс коридора със стълбите които да затворя към тавана. Виждате състоянието на пода. Ще слагам 4 см фибран. Празен 2ри етаж със сменена дограма. Изолация на тавана ще има може би на едната стая, защото част от тавана и е тераса.

    Не съобразих дограмата за едната стая горе за евентуална изолация на терасата. Някой знае ли доколко са проблем неизолираните тераси. По принцип като си викне фирма човек, опаковат ли терасите или на никой дори не му хрумва?

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #12

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Всички бетонни колони, тераси, плочи и т.н. са прекрасен проводник на топлина, студ и изключителен източник на топлинни загуби.

    Ако не си затворил строежа отвън и нямаш външна хидроизолация и дренаж с чакъл около стените, сега е момента.
    Хидрофобна замазка на пода, по ъглите с хидроизолационна мрежа. Това важи както за терасите, така и за самата къща.
    Полагаш всички тръби, щрангове и т.н. предварително, за да не копаеш отново после. Не съм слагал подово, но май мярнах някъде специални плочи за термоизолация под тръбите. Тя се слага върху хидроизолацията. Става въпрос пода за първия, приземния и въобще за най-долния етаж на и под земята. Ако имаш стаи над неотопляеми помещения - мазе, гараж, на тавана им също сложи термоизолация. За гаража съветът ми е да прокараш също тръби. Най-добре е да има възможност за изключване на отделни щрангове, но не знам дали това ще е технологично възможно. Имам предвид да се отопляват само тези помещения, които ще се ползват или са готови за обитаване, а в останалите да не остава вода, която да замръзне.

    Изолацията на външните стени направи на цялата къща. С някакъв вид EPS поне 16мм, не фибран (XPS) и не забравяй дюбелите! Ползвай система за полагане на термоизолация, които всички фирми предлагат. XPS (fibran) можеш да сложиш допълнително на височина 1-1.5м от земята. По-добра изолация и защита на EPS. Специално внимание отдели на споменатите участъците с височина 1-1.5 от земята, запечатването в горния край на подпокривните EPS платна, ъглите на сградата и обръщането на прозорците. Виж в нета клипчетата кое и как се прави. Подпрозоречните дъски трябва да са под изолацията! Т.е. първо се монтират те и после се обръщат прозорците отвън, като плочите EPS ги застъпват. После уплътняваш със съответния акрилен уплътнител (UV устойчив) всички места на контакт около прозорците.
    Този пост е редактиран от Gena_bs; 23-04-19 в 22:03.

  16. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,765
    #13

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Цитат Първоначално публикувано от DDM87 Виж публикацията
    Не съобразих дограмата за едната стая горе за евентуална изолация на терасата. Някой знае ли доколко са проблем неизолираните тераси. По принцип като си викне фирма човек, опаковат ли терасите или на никой дори не му хрумва?
    Терасите се изолират с топлоизолация за да се прекъсне термомоста и да се избегне евентуално образуване на влага по ъгъла на външната стена и пода. Което е по-лошото. Също така и за да са по малко загубите на помещението.

  17. Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    381
    #14

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Хаха, пичове изобщо си нямате идея мойта ситуация каква е. Може да пусна отделна тема със снимки. Нещата които пишете звучат много красиво. Иначе изолацията ще е основно 10-12 см каменна вата. Дренаж-не. Над ниво съм, без мазе и ще бетонирам около къщата.

  18. Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    523
    #15

    Отговор: 7 Климатика или газ

    Не се занимавай с газ на този етап не е подходящо първо ще ти е по скъпо като ежемесечни разходи второ само котела ще ти струва колкото два що годе нормални климатика, трето парното няма да те охлажда лятото четвърто ако правиш парно го прави с медни тръби щото после ще има капане наставяне и темподобни но това излиза по скъпичко и не е за всеки т.нар. майстор. Единствения риск на климатиците е че ако недай си боже някой се прецака няма как да отопляваш/охлаждаш помещението а ако имаш лош късмет голяма част от тях да ти се прецакат след гаранционния период ще трябва да реинвестираш сериозна сума но това може да ти се случи ако си голям карък. Иначе не слушай че комфорта бил друг и т.н. в тия форуми повечето хора пишат смешки аз отдавна чета и участвам в форума за климатици. Иначе комфорта е същия аз имам климатици, камина, парно изобщо всички видове отопления в различните жилища но с газта е скъпо вярвай ми. Имам само един въпрос за какво са тия железарии които си сложил в това помещение.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Как да демонтирам климатика си?
    От to6ko76 във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 63
    Последно: 06-03-19, 07:10
  2. Климатика вие/свири...?
    От milanov във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 20
    Последно: 10-01-17, 23:21
  3. Покупка на 3 климатика
    От ilian.oblashki във форум Климатици Daikin
    Отговори: 16
    Последно: 04-07-14, 22:37
  4. Има ли проблем с климатика?
    От Николай Стефанов във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 26
    Последно: 31-03-11, 00:27
  5. навес над климатика , ДА или НЕ
    От divi4 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 6
    Последно: 08-03-11, 20:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе