Отговор: Отопление на къща 100кв.
Първи вариант - добавяш термопомпа (има евтини, по 4-5К), която с тези преоразмерени радиатори ще ти върши 80% от работата, за другото - котела
Втори вариант - пелетна каминка за 3К (10кВт) и повече от 2 тона едва ли ще гориш
Отговор: Отопление на къща 100кв.
Здравей Lazar,
Благодаря за включването! Можем ли да разгледаме първия вариант с термопомпа малко по-детайлно. Втория с камината мисля,че ми е ясен, само ми е интересно дали мога да я сложа на мястото на котела, или трябва да е по-близо на етажа ?
Относно първия вариант с термопомпа:
- Тук говорим за термопомпа втора употреба ли ? (гледах,че има в нета,но като не ги разбирам и нямат гаранция съм скиптичен - ползвам климатици втора употреба, но хората си ги дават с гаранция и са доказана фирма през годините.)
- За какъв тип помпа говорим въздух-вода или вода-вода, защото ако е вода-вода не съм сигурен,че ще имаме вода като източник, поне покрай мен няма кладенци (източници), но не съм и чул някой да е викал сондаж да проверяват. Дали тези с ултразвука са надеждни и могат да кажат има ли достатъчно вода за през цялата година, ако въобще има ? Колко струва това удоволствие да проверят има ли вода знаеш ли ? :)
- Казваш помпата ще върши 80% от работата, какво имаш предвид под това ? Помпата ще смогва през повечето време и само да кажем 1-2 месеца, когато е най-студено ще трябва да дозагрявам водата с котела ли ?
- Каква стайна температура мога да очаквам от термопомпата ? Ако не може да се каже стайна, на водата тогава ? (мисля,че ако знам колко ще ми е темп. на водата в системата мога да преценя горе-долу какъв градус стайна темп. ще докарам.
- Каква консумация мога да очаквам от термопомпата ? (не говорим с точност, приблизително)
- Ще мога ли да ползвам помпата за охлаждане лятото с радиаторите ?
П.П Извинявам се за многото "ламерските" въпроси, но съм в съвсем друга професионална област и предпочитам да питам тук, компетенти хора който се занимават с това. Търговците гледат да си пробутат каквото продават и за тях това е най-доброто:029:...от опит говоря с котела и системата в момента, въпреки, че ни оферираха 3-4 фирми навремето.
Благодаря!
Поздрави,
Алекс