nVidia GeForce 6100 - искам мнения :-)
Здравейте.
Очакваше се от известно време, ето че вече доста от фирмите-производители на дъна вече пуснаха и за продажба въка в БГ...
Видях в "мост" това : ASROCK K8NF4G-SATA2
ASROCK K8NF4G-SATA2
• CPU
Socket 754, supporting AMD Athlon64 / Sempron (32 & 64-bit) processors
• Front Side Bus (FSB)
1 GHz (2.0GT/s)
• Chipset
nVidia GeForce 6100 + nForce 410 MCP, support Hyper-Transport Technology, Cool'n'Qiuet Technology
• Memory
2 DDR DIMM slots, supports DDR400/333/266, Max. 2GB
• VGA
Integrated NV44 graphics DX9.0 VGA, Pixel Shader 3.0, shared 128MB
• Expansion Slots
1 x PCI-E x16
1 x PCI-E x1
2 x PCI
1 x AMR
• Connectors
2 x SerialATA II (3.0Gb/s), supports RAID 0,1,JBOD
2 x ATA 133/Ultra DMA Mode 6
1 x floppy connector, up to 2 FDD
2 x USB 2.0 headers
• Audio
Realtek ALC850 7.1 channel AC'97 audio codec
• LAN
Realtek PHY RTL8201CL, Speed: 802.3u (10/100 Ethernet), supports Wake-On-LAN
• Rear Panel I/O Ports
1 x Keyboard PS2
1 x Mouse PS2
4 x USB 2.0
1 x Parallel
1 x VGA
1 x RJ45
1 x Audio Side Speaker/Rear Speaker/Central/Bass/Line in/Front Speaker/Microphone
• BIOS
4Mb AMI BIOS, AMI Legal BIOS, Supports "Plug and Play", ACPI 1.1 Compliance Wake Up Events, SMBIOS 2.3.1 Support
• Form Factor
mATX
• Dimensions
24.4x20.3 cm
• Package
Box
http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=33096
Доста апетитно звучи, а пък ще видим и какво още ще бъде внесено в БГ, на мен лично ми се вижда като доста прилично бюджетно решение.
Нямам такива налични при мен дъна, но малко по-нататък ще взема и аз, за да се тества.
Някой от вас работил ли е с такова дъно, мнения, впечатления ?
Плюсове, минуси ?
Забелязах че и backinblack си го е поръчал - ще е хубаво ако сподели как е, още ли върви компютъра... :-)
Re: nVidia GeForce 6100 - искам мнения :-)
Тъй като съм в провинцията се получи една малко смешна ситуация. Исках в събота да го получа и вече да го ползвам, но някой малоумник е пратил не това, а другото, К7..... . Върнах го и днес чакам да дойде. Ако пак не се случи нещо малоумно, до довечера ще съм му накачулил няколко КАД програми, ЗД Макс, Корел и Фотошоп и утре ще имам впечатления. Имам 2 компютъра с дъно К7... с вградена видео карта и личното ми мнение е, че ако няма да ползваш 3Д софтуер няма нужда да се ръсиш повече от ASROCK K7S41/SIS741/VGA/LAN = 41.00$ или ASROCK K8NF4G-SATA2 /VGA /S754 = 59.50$ и процесор* AMD SEMPRON 2600+/S754/BOX = 63.00$ или AMD SEMPRON 2600+/64B/S754/BOX = 75.00$. На компютрите ми с вградено видео, като се опитам да сеивна 3Д модела в JPEG и компютъра блокирва и се рестартира. Предполагам, че и на тази карта ще е същото, един техник на хардуер ми каза, че всички вградени видео карти били с някакви орязани инструкции(май openGL). Аз избрах това дъно само защото не видях никое друго да предлага NF4, SATA2 и PCI-E на сокет 754. Всички други предлагат трите неща заедно на сокет 939, но още не съм поръчал видео карта и първоначално ще изпробвам неговата.
2 Прикачен файл(ове)
Впечатленията няма да са днес. Сглобихме го вчера, инсталирахме бозата и си го пребрах в офиса да го донагласям, но..... не щя да тръгне. Дойде техник поогледа положението и вика донеси го в базата, че май харда е дефектен. Ебати и късмета дето имам.
На кутията има някакъв тест(виж снимката долу), чувал съм за тези точки ама нищо не ми говорят. Колко ли ще са с моя процесор и рам :081:
Аз съм сглобявал няколко щайги с такива дъна и съм доволен от тях. При първия ми опит със SEMPRON 64 2500+ и 256 МВ RAM без никакъв клок и настройки в биоса изкарах ~4300 точки на 3dMark2001, което мисля, че е доста добре за нова конфигурация, за тези пари. При друга конфигурация пробвах да слагам други по-нови драйвери (от сайта на Асрок, а не тези от диска на дъното) и резултатите бяха с около 40% по-ниски, което не можах да си го обясня, а и нямах време да се задълбочавам много. На клок не съм ги напъвал, но по други форуми чета, че се гонят шини над 270MHz и резултатите сестремят да стигнат 5000 точки. SATA2 също еинтересен бонус и с дискове SATA2 или Хитачи SATA + туулчето за настройки от Хитачи се получават героични резултати при трафика на инфо.
С няколко думи -дънцето си е ОК!
Хм, очаквах повече от тези (около)4300.
Спомням си беше минало някакво дъно през мен на ECS с вградено видео Xabre, ако не се лъжа, преди около 2 години и с AMD 2000+/256 и вграденото видео искара около 5500 на 3D MARK 2001...
Иначе кофти късмет, backinblack за харда.
Да, ама тези Xabre са (или поне бяха по оново време) органически несъвместими с професионални програми от рода на AutoCad или SolidWorks, които ползваме във фирмата, в която работя. Сигурно и с други ще се кара! И аз съм го пробвал това дъно, за което говориш, ама го върнах доста бързо.
Току се връщам от базата, май не е харда. Тъй като нямаше Хитачи, взех Макстор САТА2, а в диска на дъното няма драйвери за Макстор. Има само за Самсунг, Хитачи и още нещо :081:
Имам това дънце вече повече от седмица. Впечатленията ми са много добри. Вярно е че несъм го тествал подробно, просто защото нямам време, но оставя наистина добри впечатления. Точките които ги пише на кутията за теста на 3D mark 2001SE си ги прави горе-долу, но наистина неса определящи за производителността му. Защото толкова точки вадех и с предишната си MX440 128/128, само че на един Underground2 например, 6100 се държи много по-добре, на много по-високи детайли, на всичкото отгоре с всички пуснати ефекти(на MX440 незнам дали бяха и половината). Относно Most Wanted например смея да твърдя че това дъно със Sempron 64 2800+ диша във врата на Asus A7V880 със Sempron 2400 и Radeon 9550 128/128..... Та смея да сравнявам 6100 с 9550...... дето се вика и наполовина производителна да беше, щеше да си избива парите, а тя е доста по- :)
Ако някои има други въпроси относно дъното - да пита, ще се радвам да помогна, а ако иска може да му завъртя някой конкретен тест, дамо кажете кой...
Те, точките може и да са колкото на МХ440, ама МХ440 няма DirectX 9 (то май и 8 няма!), затова е и разликата в игрите. Виж, ако се мерят с 2003 теста, картинката ще е друга!
Хм, знчи отзивите са доста положителни :-)
Това добре.
Ще видя и аз как съм с парите, мога да взема едно такова тука да видим как се държи...
Ако мога да схвана нещо от тия bechmarck тестове на 3DMark2001 SE :081: Единия ми компютър
System Info Version: 2.2
Operating System: Microsoft Windows XP
Processor: AMD ThoroughBred @ 1.59 GHz
Graphics Card: NVIDIA GeForce4 MX 440
Total Physical Memory: 512 MB
Free Physical Memory: 234.77 MB
Motherboard Manufacturer:
Motherboard Model: K7S41GX
Manufacturer: AMD
Family: ThoroughBred
Internal Clock: 1.59 GHz
Internal Clock Maximum: 3 GHz