Проблем с флашване на BIOS
Здравейте наложи се да флашна Биоса на "acer aspire one zg5" поради проблем с батерията ! След флашването лаптопа не се стартира !
Явно съм провредил ROM-a ! Чипа е Winbond 25X80AVSIG ! Някой може ли да ми препоръча човек или фирма за префлашване !
гр. София
Re:Проблем с флашване на BIOS
за кой град колега- не можем да гадаем!
FearMe ;) Нов начин за флаш ли откри без да работи машината? ;) Аз знам само за програматор ...тоест отваряне на компа, разпояване на биоса, слагане на програматор и програмиране и обратната процедура ;)
Затова човек да не се занимава с пречупващи гимнастики.
Цитат:
Първоначално публикувано от stenly
FearMe ;) Нов начин за флаш ли откри без да работи машината? ;) Аз знам само за програматор ...тоест отваряне на компа, разпояване на биоса, слагане на програматор и програмиране и обратната процедура ;)
при въпросните acer-чета "не се стартира" обикновено означава, че врътка вентилаторите, но не светва, което е чест проблем и се оправя с префлашване, спазвайки специална процедура
позволих си да не повярвам на подобно мнение/подозрение "Явно съм провредил ROM-a", при положение, че другото е далеч по-вероятно...
Чипа успях да го префлашна, като сглобих едно LPT програматорче ! Но впоследствие прегорих пистите на дъното ...
Това е правилният начин за флашване на този нетбук след скапване на биоса. Лично поне 3-4 пъти съм го използвал.
http://macles.blogspot.com/2008/08/a...-recovery.html
Буквално за 10 мин. работа. Така си добавих на мойто старо нетбукче slic 2.1 в биоса за win 7. :)