Проблем с дънна платка Acer Aspire 5252
Въпросният лаптоп, загуби картина. В сервиз казаха, че проблема е във видеокартата, но то е част от дъното и работата става дебела. Търся второ мнение, има ли начин да се отремонтира видоекартата без да се купува нова дънна платка и ако да какви пари излиза това?
Отговор: Проблем с дънна платка Acer Aspire 5252
временно може да се позакърпи срещу грубо 100-ина лева (колкото са ти казали и на теб), като няма гаранции дали и за колко време ще се съживи машината
алтернатива е смяна на цялото дъно, но това струва колкото лаптоп втора ръка, така че това изобщо не го коментираме...
Какво ще рече, временно? Какво точно ще се направи? За мен замяна на една стара техника с друга е замяна на една беля с друга т.е ако може да се направи на разумна цена е предпочитан за мен вариант
Един лаптоп на 5 години.Не знам дали си заслужава човек да се занимава с него и да се изливат пари за него. По-добре се ориентирай към нов лаптоп.
Цитат:
Първоначално публикувано от
MisterT
Въпросният лаптоп, загуби картина. В сервиз казаха, че проблема е във видеокартата, но то е част от дъното и работата става дебела. Търся второ мнение, има ли начин да се отремонтира видоекартата без да се купува нова дънна платка и ако да какви пари излиза това?
По принцип може да се оправи. Смена се чипа с нов и се презапоява. Дали си струва до голяма степен зависи от лаптопа. А колко ще изкара нов видеочип - ако ако е хубав чипа(не е кофти версия) и се поддържа лаптопа както трябва, ще изкара поне коккото досегашния...
Ами не е точно така, защото в повечето случаи този проблем е свързан не с дефектирането на чипа, а с разпояването му от дъното следствие на високата температура, съчетано с факта, че самото дъно е изключително тънко като текстолит и използвания калай няма олово, което го прави лесно чуплив, а не "мек". С течение на времето в следствие на тези фактори се губи връзката на някой крачета на чипа с пистите на платката (те не влизат в нея).
Презапояването му решава проблема само временно, при това не за дълго.... Моя съвет в такъв случай е нов лаптоп, а този за части.
Цитат:
Pat
Ами не е точно така, защото в повечето случаи този проблем е свързан не с дефектирането на чипа, а с разпояването му от дъното следствие на високата температура, съчетано с факта, че самото дъно е изключително тънко като текстолит и използвания калай няма олово, което го прави лесно чуплив, а не "мек". С течение на времето в следствие на тези фактори се губи връзката на някой крачета на чипа с пистите на платката (те не влизат в нея).
Презапояването му решава проблема само временно, при това не за дълго.... Моя съвет в такъв случай е нов лаптоп, а този за части.
В 90% от случайте, разпояването се дължи на преграване, което пък се дължи на неподдържане/непочистване на лаптопа. С две думи, виждал съм лаптопи с amd процесори и видео на по 5-6 години. Виждал съм и интелски на 2 години с отишъл чип.
Относно презапояването(качественото). Говоря за сваляне на стария чип, почистване на стария припои и запояване на нов чип с нов припой. Защо да не издържи колкото другия, още повече, че собственика ще има едно на ум и като вземе да вие вентилатора, веднага ще го почисти...
Защото в повечето случаи платката на дъното е деформирана от температурата и няма как да издържи при последващо загряване, а то неминуемо ще се случи....
Цитат:
Pat
Защото в повечето случаи платката на дъното е деформирана от температурата и няма как да издържи при последващо загряване, а то неминуемо ще се случи....
Какво значи последващо заграване. То загряване има и при поенето на първия чип...
различните чипсети и процесори греят различно
при някои проблемът е заради видеото (повечето), при други е от чипсета
като цяло проблемът може да се заобиколи за кратко, но не и реши като цяло
Благодаря за мненията! Проблема бе решен с помощта на брат ми който е малко по в час от мен. Така като лаптопа бе прежален решихме малко да експериментирахме. Разглобихме го и локално понагряхме видеочипа, и след сглобяването "о чудо", всичко си работи нормално. Може и да е временно решение, но ще може да се изкопира ценната информация, пък и той се ползва само от жена ми макс 2 пъти седмично за по 1, 2 часа. Колкото изкара толкова! Пък сега го и почистихме (може би наистина е прегрявал) та може би и повечко да поработи, предвид малкото експолоатация.
Цитат:
glowndark
Какво значи последващо заграване. То загряване има и при поенето на първия чип...
Off Topic
Идеята бе , че заводското запояване е било при стандарти, непостижими в нормална обстановка ( прахо-изолирани помещения, прецизни машини, ултравиолетови вани), в следствие на времето постоянната температура от прегряването "измята " интегралите и затова се появява този проблем. Втори проблем е ниско качествения тинол - безоловен който се пука при по-висока температура и това води до ефекта на видеото отделно от това оловния тинол тежи повече и самия чип се отлепваше от тежестта.
всичко е направено с цел евтина сглобка- кратък живот , нещо което знаеш по-добре от мен.